Synagoge exposeert Schepping in Beeld

Zwolle – Zondag 29 juni start in de Zwolse Synagoge de tentoonstelling ‘Schepping in Beeld’. Beeldend kunstenaar Dammis Baan exposeert dan elf ‘verbeeldingen’ van het scheppingsverhaal. Hij liet zich inspireren door het boek ‘De filosofie van het scheppingsverhaal’ van Peter van ’t Riet.

Dammis Baan (1946) tekent al zo lang hij zich dat kan herinneren. Tijdens en na zijn academietijd groeide het besef dat er meer bestond dan het goed weergeven van de realiteit in “plaatjes”. Naast vakmanschap werd de inhoud steeds belangrijker in zijn beeldend werk. Hij raakte geïntrigeerd door het feit dat verhalen beelden oproepen en beelden verhalen. Bij het maken van de illustraties bij het scheppingsverhaal werd hij gegrepen door de idee dat het kwaad eveneens deel uitmaakt van de schepping en er niet later is ingeslopen. Niemand had hem dat ooit verteld en dat terwijl er in het bijbelboek Jesaja (45 vers 7) gesproken wordt over “vrede” en “kwaad” als elementen van de schepping.

Dit gegeven vormde een belangrijke leidraad bij de totstandkoming van zijn illustraties, waarin hij middels beelden heeft geprobeerd deze tegenstelling in het scheppingsverhaal te illustreren. Daarbij maakte hij gebruik van een speciale techniek van digitale beeldverwerking en verfprinting.

Programma

  • 29 juni om 13.30 uur start de tentoonstelling; 14.00 uur: lezingen over het bijbelse scheppingsverhaal (Peter van ’t Riet) en over het geëxposeerde werk (Dammis Baan).
  • 13 juli en 10 augustus is de synagoge tevens open voor rondleiding en tentoonstelling ‘Joods leven in en om Zwolle’.
  • 27 juli en 31 augustus tentoonstelling open.
  • 24 augustus om 14.00 uur: lezingen over ‘Joodse scheppingsverhalen’ (Peter van ’t Riet) en ‘Scheppingsmotieven in de Nederlandse literatuur’ (Neerlandicus drs. Fred Revet).

Plaats: Samuel-Hirschstraat 8, Zwolle.
Openingstijden: 13.30-16.30 uur.
Entree: € 4,- ten bate van de synagoge.
De geëxposeerde werken zijn te koop.

Artikel delen:

Reageer