Ontwerp fietsenstalling Rodetorenplein gereed

Zwolle – Het ontwerp voor het beheerdergebouw met mindervalidentoilet  bij de fietsenstalling op het Rodetorenplein is gereed. Er is gekozen voor een gebouw dat qua uitstraling past bij de historische binnenstad. De aanleg van de fietsenstalling en de bouw van het huisje start na de zomerkermis.

 

fietsenstallingrodetorenplein.jpeg 

 

Het ontwerp voor het beheerdersgebouw is een archetypisch (oertype) ‘huis’. Het ontwerp sluit daarmee aan op de historische panden in zijn directe omgeving. Deze archetypische vorm wordt benadrukt door het eenduidige materiaalgebruik. De kleur groen met lichte metaalglimmer geeft het huisje een robuuste uitstraling en sluit ook aan op de kleuren van de historische binnenstad. Het gehele huisje wordt opgetrokken uit staalplaat met een transparante kopgevel. Aan de achterzijde van het huisje, gericht op de Rodetorenbrug en het plein, zit een stadsvitrine van glas. Deze vitrine wordt gebruikt voor informatie over openingstijden, evenementenkalender en een stadsplattegrond, maar ook voor informatie over de historie van de plek en de opgraving van de Jan Bagstoren.

De entrees van de beheerdersruimte en het mindervalidentoilet bevinden zich onder een luifel. De transparante glazen ramen en deur aan de voor- en zijkanten zorgen voor ideaal toezicht voor de beheerder. Vanuit de ruimte heeft de beheerder zicht op de fietsers die binnenkomen, de al gestalde fietsen en de toegang naar het invalidentoilet.

 

Fietsenstalling

In de stalling is ruimte voor 200 fietsen en een oplaadpunt voor elektrische fietsen. De stalling wordt omheind door een haag zodat het een mooie en nette aanblik geeft. De openingstijden van de stalling (en daarmee het toilet) zijn een half uur voor opening van de winkels tot een half uur na sluitingstijd, ook op koopzondagen. Er blijven twaalf betaald parkeerplekken over, waarvan er drie voor mindervaliden bestemd zijn.

Het huisje is gelegen binnen de omheining van de fietsenstalling en belemmert daardoor het gebruik van het evenemententerrein niet.

Artikel delen:
Reacties 22
 1. Het ontwerp sluit daarmee aan op de historische panden in zijn directe omgeving.

  Het gehele huisje wordt opgetrokken uit staalplaat met een transparante kopgevel. Aan de achterzijde van het huisje, gericht op de Rodetorenbrug en het plein, zit een stadsvitrine van glas.

  Sluit inderdaad aan bij de historische binnenstad???? Bouw eens iets na zoals ze vroeder bouwden zodat je echt een historische binnenstad behoud!!

 2. De grote afbraak van Zwolle is begonnen: Vroeger al het Gouverneurshuis, V&D / Xenos locatie voor een kerk, later de modernisering van het Paleis op de Melkmarkt, de Bankenlocatie straks.

  Waar zijn de hoeders van ons historisch Zwolle? ElRey, Observer wat moeten we doen?

 3. Een oerlelijk ontwerp dat nul komma nul aansluit bij de historische binnenstad. Goedkope rommel.
  Waarom niet even verder kijken dan die neus lang is en bijvoorbeeld in de richting van de Mediamarkt… DAAR heeft men prima de aansluiting gevonden bij de historisch binnenstadstijl.

 4. Hoe duur mag de fietsenstalling worden, Agusi? Als ik het zo zie (voorzover je het van een plaatje kunt beoordelen) is het een ontwerp dat geen storend element wordt. Zelf hou ik niet zo van historiserende bouw en ben ik meer geporteerd van modernere bouw, passend bij de omgeving. Toch vind ik dit jaren 50-huisje best leuk.

 5. Die parkeerwachter wordt straks gebakken met al dat staalplaat. Ik vindt het een kont-ontwerp. Wat is er mis met mooie oude baksteen? het moet toch aansluiten bij bestaande architectuur?

 6. @terstal,

  Waar zijn de hoeders van ons historisch Zwolle? ElRey, Observer wat moeten we doen?

  Ik begrijp je bezorgdheid helemaal, maar het is haast onmogelijk om een een dergelijk klein gebouwtje met een openbare functie een echt historische uitstraling te geven, ik ken er tenminste geen voorbeelden van.
  Daarnaast, het huisje heeft geen eigen fundamenten en staat het los op het plein, als we het zat zijn dan huren we een shovel en drukken we het de gracht in, haha;);)

 7. We moeten ons, denk ik, meer zorgen maken over het nieuwe permanente havenmeestergebouw wat ook nog op het Rodetorenplein zal verschijnen.
  Dit gebouw zal vele malen groter zijn, en het zal naast een havenmeesters/marktmeesterskantoor ook nog toiletten en douches voor de pleziervaart krijgen. Het voorstel van de Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle om hiervoor het model van de oude visafslag te gebruiken die hier tot de oorlog heeft gestaan is door de gemeente afgewezen.
  Er zullen 5 mogelijke ontwerpen worden gepresenteerd.(Volgens de Peperbus)

 8. Is dit van de baan, Observer?

  In de passantenhaven aan het Rodetorenplein komt een drijvend havenmeestergebouw met sanitaire voorzieningen om een gastvrij onthaal te bieden voor watersporters. Dat is het voorstel dat het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad doet. Naar verwachting kan dit gebouw in de zomer van 2014 in gebruik genomen worden.

  Het drijvende gebouw bestaat uit een ponton met daarop een prefab sanitaire voorziening en kantoorunit, vergelijkbaar met dergelijke voorzieningen op campings. Om de beeldkwaliteit van het gebouw te borgen wordt de schil uitgevoerd in Red Cedar (hout). Hoe het gebouw er exact gaat uitzien, wordt nader uitgewerkt. De voordeel van een drijvende voorziening is de ligging in de haven, waardoor de looptijd kort is. Ook wordt er het gebouw is er mogelijkheid voor zonnecellen en warmwatervoorziening.

  De passantenhaven staat in verbinding met het Zwarte Water en de IJsselmeer, hierdoor wisselt het waterpeil. De drijvende voorziening kan meebewegen met het water, waardoor dure ingrepen in de toekomst niet nodig zijn.

 9. Ik heb gemist wanneer dat uit zicht is geraakt, Observer. Heb net het Beeldkwaliteitsplan gegoogeld en zie dat er idd een vast gebouw komt, aan een zijde verzonken aan de kade. Ik ben benieuw naar het ontwerp. zal wel weer veel discussiestof opleveren…;)

 10. Bla, Bla Bla Bla. ’t mag wat kosten, maar dan heb je ook iets moois neergezet, echt een aanwinst voor de binnenstad. Daar zaten we nou net op te wachten. De schaamlap op de Melkmarkt verbleekt erbij.
  Kom op zeg, zet gewoon een leuk keetje neer, en pretendeer niks, al dat architectengeblaat daar trapt toch niemand in?

 11. De openingstijden van toilet en fietsenstalling is van een half uur voor tot een half uur na de openingstijden van winkels.
  Met andere woorden van 6.30 u. tot 22.30 u. of zouden onze wijze bestuurders aan de werktijden van ambtenaren hebben gedacht.

 12. Welke architect heeft dit bedacht? Oh wacht, de gemeente zal in al haar wijsheid wel zijn vergeten een architect in te schakelen… Het is echt drama daar.

 13. Door een architect ontworpen? vast niet, dit ding lijkt zo uit de huis-aan-huisfolder van de “fietsenhokjesgigant” te komen.

Reageer