Schetsontwerp bibliotheek aan Zeven Alleetjes

Zwolle – Het schetsontwerp voor de nieuwe invulling van het voormalige GGD pand aan de Zeven Alleetjes is klaar om gepresenteerd te worden in de raad. In dit pand komt de nieuwe organisatie die ontstaat na fusie van de Bibliotheek, Muzerie en Kunst & Zo.

 

bieb1.jpeg 

 

Het betreft een voorlopig ontwerp dat JHK Architecten uit Utrecht in opdracht van de Bibliotheek heeft gemaakt.  Het schetsontwerp laat goed zien wat de mogelijkheden in dit pand zijn. Nadat de gemeenteraad heeft ingestemd met de locatie, wordt een definitieve architect geselecteerd die een definitief ontwerp zal presenteren. Als alles meezit kan het nieuwe pand eind 2016 opgeleverd worden.

 

bieb6.jpeg 

 

bieb2.jpeg

 

bieb4.jpeg 

 

Via Lees verder meer ontwerpen… 

 bieb5.jpeg
 
Het gebundelde initiatief Hart van Zwolle vindt aan de Burgemeester van Roijensingel een uitnodigende plek voor het huisvesten van een cultureel programma en is uitstekend gelegen ten opzichte van het stadscentrum en het station.
 
Het ontwerp richt zich op de huisvesting van Hart van Zwolle in het voormalig GGD complex. Dit herkenbare ensemble, dat is gebouwd in de jaren zeventig, is eigenzinnig en bezit bovendien alle kwaliteiten om zich in de toekomst te ontwikkelen tot een modern monument. Door het positioneren van de nieuwe hoofdentree aan de singel, op de meest zichtbare en herkenbare plek, ontstaat er een sociaal en stedenbouwkundig knooppunt van waaruit het Hart van Zwolle zich verder ontsluit. Op de begane grond is ruimte voor horeca, het houden van voorleessessies en de mogelijkheid tot muziekoptredens. Kortom een plek voor ontmoeting, kennisuitwisseling en ontspanning. De buitenruimte, die wordt ingericht als ontmoetingsplek, is integraal onderdeel van dit concept. Het programma in de overige gebouwen is intiemer van aard met een opperste concentratiezone in de toren die het meest verwijderd is van de singel.
 
De constructie van de bestaande gebouwen leent zich optimaal voor het maken van grote, open vloeren en nieuwe interne verbindingen tussen de verdiepingen. De ruime toetreding van daglicht, het vrije vloeroppervlak en de grote beschikbare hoogte maken de gebouwen zeer geschikt voor herbestemming.
 
Als aanvulling op de bestaande gebouwen stellen we voor het ensemble compleet te maken door het toevoegen van een nieuw gebouw met daarin een multifunctionele zaal voor het houden van lezingen, optredens, diners etc. Door het nieuwe volume op te tillen ontstaat ruimte voor het realiseren van een fietsenstalling.
 
Dit nieuwe vrijstaande volume komt in de plaats van het bestaande entreegebouw dat de verschillende bouwdelen koppelde aan het GGD monument. Door het verwijderen van dit jaren tachtig entreegebouw komt het monument vrij op het kavel te staan en kan zich hierdoor krachtiger manifesteren.
 
Door dit meest specifieke programma niet in het bestaand casco onder te brengen maar in een nieuw bouwdeel ontstaat er flexibiliteit en de mogelijkheid om dit programma verder te onderzoeken om zo tot een optimaal ontwerp voor de zaal te komen. Bovendien ontstaat er door deze bouwkundige ontkoppeling geen hinder door geluid of trillingen. Niet alleen in de technische uitwerking en in het gebruik, maar ook in besluitvorming wordt flexibiliteit gecreëerd.
 
Op deze aantrekkelijke locatie aan de singel, in deze goed bruikbare gebouwen, kan Hart van Zwolle uitstekend invulling geven aan haar ambities! 
 
bieb3.jpeg 
 
bieb7.jpeg 
Artikel delen:
Reacties 29
  1. Nog geen week geleden presenteert het nieuwe college de locatie aan de Zeven Alleetjes, en een paar dagen zijn alle tekeningen al af. Dan vertrouw je de politiek toch niet meer!!?!

  2. Ben nu al benieuwd of Van Orsouw, naast de gevelverpestende speelgoed-wolk van de Fundatie, ook een ‘Black box’ op zijn pand gaat zetten.

  3. Kan het voor eens bij het presenteren van een nieuw gebouw zonder al het geklaag, gesteun en gepuf over minieme details. Dit is zo vermoeiend.

    On-topic: Ik vind het nu zo op de tekeningen wel kicke eruit zien. Lekker de focus op daar dingen doen, ipv puur boeken uitlenen. Tof.

  4. Hoe je een artikel toch verschillend kunt lezen.
    Ik zou als raadslid blij zijn met een voorlopig ontwerp, dat laat zien welke mogelijkheden er zijn.
    Ik lees ook dat wanneer de raad instemt er een definitieve architect gekozen wordt die een definitief ontwerp moet maken.
    Dit is dus een prima procedure.

  5. @John Jaja het wordt vast net zo democratisch besloten als de vorige beslissing die over de bieb genomen is. Mag Zwolle straks als zoethoudertje de kleur van het nieuwe gebouw bepalen?

    Die tot aan het plafond reikende boekenkast is zeker decoratief.

  6. De meerderheid van de raad mag namens Zwolle bepalen wat het wordt. College kiest, raadsmeerderheid (de coailitiepartijen) volgt college (gedwee). Dat is wat er in de regel gebeurd!!

  7. @Anathema probeer je nu te zeggen dat de raad niet democratisch is verkozen?

    In een democratie verkiest het volk vertegenwoordigers waarvan zij vinden dat ze goede beslissingen nemen. We gaan niet over elk dingetje een volksraadpleging organiseren.

  8. Zwolle een stad van de Lichtmis tot Wijhe en van Heino tot Hasselt. Maar nee zegt het gepeupel hier, 20 meter vanaf de stadsgracht is te ver buiten het centrum en onbereikbaar voor hen die er nooit komen.
    Als de bibliotheek een particulier bedrijf was waren nu de steigers al opgetrokken geweest.
    Goede keuze van onze bestuurders om eindelijk na 25 jaar zeuren de dode gevelwand in de Diezerstraat op te ruimen.

  9. Veel lelijker kan dat gebouw toch niet worden, dus wat mij betreft gaat die architect helemaal los. Aan de schetsen te zien heeft de goede man goed naar Waanders gekeken en dat is toch ook heel mooi gelukt?

  10. Bericht door Anathema, op 2 juni 2014 12:08
    @John Jaja het wordt vast net zo democratisch besloten als de vorige beslissing die over de bieb genomen is. Mag Zwolle straks als zoethoudertje de kleur van het nieuwe gebouw bepalen?

    Die tot aan het plafond reikende boekenkast is zeker decoratief.

    Waar zie je dat de raad niet democratisch gekozen zou zijn?

  11. Ziet er niet verkeerd uit! De bibliotheek is al langer succesvol bezig om het stoffige imago van vroeger van zich af te schudden, dit lijkt me een mooie extra stap in deze richting.

    Bericht door Japser, op 2 juni 2014 11:44
    Kan het voor eens bij het presenteren van een nieuw gebouw zonder al het geklaag, gesteun en gepuf over minieme details. Dit is zo vermoeiend.

  12. Wat een ronkende architektentaal! En wat gaat dit allemaal kosten?
    Hopelijk wordt personeel van de bieb nu ook eens bijgeschoold op komputerkennis, maar dat kan ook in het huidige pand.

  13. Het is jammer dat de gemeente zoveel geld pomp in wat weer een prestigeobject moet worden. En aan de andere kant overal maar op bezuinigt. Laat het groen in de wijken bestaan! Daar hebben meer mensen baat bij dan bij het oppimpen van een of ander onbenullig gebouw.

  14. Hans van Eijsden: Een mooie en ware post over scepticisme. Al zie ik er vooral een boodschap in voor degenen die scepsis pretenderen, maar voor wie scepsis vooral een middel is om een onderbuikgevoel met terugwerkende kracht te verantwoorden.

  15. Ik zal de Statenzaal en de Binnentuin missen. En dus besteed aandacht een akoestische zaal; en ja aan de overkant 7 alleetjes weten vast wel raad met een nieuw binnentuin-ontwerp.

  16. Prima procedure volgens John van Boven. De locatie moet nog worden goedgekeurd door de raad, maar de tekeningen liggen al klaar. De locatie staat al vast en ook hoe het er uit moet komen te zien al in grote lijnen. Los van het feit dat ik het ontwerp best mooi vind, die procedure klopt van geen kant natuurlijk. Op de gemeentelijke burelen is al lang besloten dat het de Zeven Alleetjes wordt, daar gaat de Raad natuurlijk geen nee meer tegen zeggen. Die stemming is gewoon een wassen neus.
    Zo zijn er in het verleden al meer besluiten de Raad door de strot geduwd, al dan niet onder het mom van “betrouwbare” overheid.

  17. In het artikel staat dat de bibliotheek opdracht heeft gegeven voor de schets. Niet de gemeente dus. Een schets is ook geen definitief ontwerp, maar geeft een indruk hoe het kan worden. Er blijkt wel uit dat de bibliotheek en de muzerie kennelijk hun zinnen op dit gebouw hebben gezet. Anders zouden ze die opdracht niet hebben gegeven, lijkt me.
    Voor de gemeenteraad zijn dat belangrijke belanghebbenden, maar niet de enigen. De gebruikers zijn minstens zo belangrijk. Als die massaal – wat ik betwijfel – bezwaar maken, zal dat zeker meegewogen worden. De raad is nu aan zet.
    Zelf vind ik het een prima locatie, mooi centraal, goed bereikbaar en maar 5 minuten fietsafstand van de huidige locatie. De oude statenzaal werd niet door de bibliotheek gebruikt en zal ook in de nieuwe situatie intact blijven, zo is hier eerder aangegeven. De klagers kunnen nu gebruik maken van de mogelijkheid in de raad in te spreken, en/of een petitie opstellen of straks (als de raad de plannen accordeert) bezwaarmaken.

  18. Schande! De raad heeft de muppets van WLZ niet geraadpleegd? Wat een verschrikkelijke dictatuur leven we toch in. En jemig… hoeveel gaat dat toch weer niet kosten? In de volgende vergadering van de borduurclub eis ik dit onderwerp op de agenda!

Reageer