GroenLinks vraagt aandacht voor bijensterfte

Zwolle – Op woensdag 11 juni a.s. organiseert GroenLinks Zwolle de derde editie van Linke Soep! Ditmaal: de bijensterfte. Bestrijdingsmiddelen zorgen voor een ware slachting onder de onmisbare bestuivers van ons eten. Zonder de bij is het snel gedaan met mens en dier. De sprekers: Sylvia van Heck voert met Greenpeace actie om de bij te redden. Sonyah Visser en Henk Wubbolts vertellen over het onstaan en het belang van Bijenlint Zwolle.

 

‘Linke Soep’ begint om 18.00 uur in het knusse bovenzaaltje van Café de Hete Brij aan de Nieuwe Markt. Vanaf 18.00 uur staat de soeppan op tafel en kunnen bezoekers aanschuiven. Even tijd om op een ontspannen manier elkaar te leren kennen. Na de soep tonen we korte filmpjes over het onderwerp. Het doel van ‘Linke Soep’ is dat bezoekers daarna ook andere mensen kunnen bijpraten over de gevaren én mogelijke oplossingen.

Iedereen is van harte uitgenodigd een (gratis) soepje mee te eten! Laat je via linkesoep@groenlinkszwolle.nl even weten dat je komt?

 

Programma

Sonyah Visser en Henk Wubbolts zijn ware vraagbaken als het om bijen gaat. Heb je nog vragen na hun verhaal? Vraag het ze gerust: hoe meer interactie hoe beter! Ook zal Michelle Brouwer een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht over de bij voordragen.

 

Voor meer informatie zie ook: www.groenlinkszwolle.nl

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Straks met het groente en fruit van Monsanto hebben we helemaal geen bijen meer nodig. Het zijn irritante rot beestjes die van mij mogen uitsterven 😉

 2. Ik dacht dat Groen Links een politieke partij was, maar ik heb wederom door dat het gewoon een geitenwollensokken clubje is.

 3. Bijen, muggen, teken, wespen, vliegen, horzels; hoe minder hoe beter lijkt me. Wel goed om na te gaan waarom ’t met bijen de goede kant op gaat, wellicht is de oplossing redelijk eenvoudig op ’t andere ongedierte toe te passen. Vooral teken zijn erg gevaarlijk vanwege de ziekte van Lyme, en vliegen, brrr, als er veel van zijn zoals in Afrika zit men al gauw helemaal onder de vliegen.

  Kortom, kennis van de natuur is goed; helpt de overlast te beperken.

  Misschien dat ik wel langskom dan, lijkt me wel interessant de
  ideeen van dskundigen te vernemen. Maar ’t schijnt dat er een hittegolf aankomt, dus of ‘soep’, rond 18.00u op 11 juni een goed idee is weet ik niet.

 4. Okee. Hier is wat basiskennis nodig, duidelijk.

  Bijen zorgen voor bestuiving planten
  Mensen en dieren eten planten.
  Als bijen blijven sterven bestuiven ze geen planten
  Dus mens en dier kunnen niet meer eten.

  Bijen zijn dus niet alleen nuttig, ze zijn noodzakelijk.

  Lees eerst eens wat over je het onderwerp voor je reageert mensen, dit staat heel dom!

 5. Stoppen met (ook kankerverwekkende) bestrijdingsmiddelen. Monsanto verbieden, minder monoculturen en dan kunnen we de bij – en ons voedsel – nog veiligstellen!

  Heb sp gestemd maar vind dat Groenlinks goed bezig is de laatste tijd, door studeren bereikbaar te houden voor lage inkomens en hier lokaal door gentechvrij op de agenda te zetten. Volgende keer misschien een groene stem!

 6. al die beestjes die iedereeen zo irritant en eng vindt hebben wij nodig om te leven!! niemand snapt dat geloof ik….triest

 7. Ik vind ’t ook heel goed van groenlinks, alleen
  als ik zoiets lees als:

  “Zonder de bij is het snel gedaan met mens en dier.”

  En van Klaaspostbode lees ik:

  “Als bijen blijven sterven bestuiven ze geen planten
  Dus mens en dier kunnen niet meer eten.”.

  Dan denk ik, misschien is de bijdrage van ‘de bij’
  een klein beetje overschat, wellicht? Als er geen
  bijtjes meer zijn verdwijnen mensen en dieren?

  Zo’n punt is niet te claimen, zonder grondige onderbouwing,
  en volgens mij is ’t gewoon onzin, de natuur is zo veelvormig,
  veelzijdig en flexibel, dat niet ‘alles’ afhangt van bijtjes.

  Volgens Gansje69 hebben we zelfs ‘al die beestjes’ nodig om
  te leven, nouja, leg uit, om te beginnen bij teken. Ik
  lees ’t graag.

Reageer