Tevredenheid bij handbalheren in Huissen

Zwolle – De halve finale van de bekercompetitie werd gespeeld in Huissen. Het eerste herenteam van de thuisclub was afgelopen seizoen geëindigd op de tweede plek van de 1e klasse, regio NO Oost. Bij voorbaat was het een moeilijke wedstrijd voor de heren van SV Zwolle. Toch bleek Zwolle zich best staande te kunnen houden, wat resulteerde in een 30-23 eindstand.

 

De Zwollenaren waren dus door naar de halve finale van de beker. Door het uitschakelen van Heeten was het duidelijk dat de volgende tegenstander veel sterker kon worden. Huissen heren 1 draaiden in de top mee in de eerste klasse en spelen letterlijk twee klassen hoger. Dit leek een moeilijke pot te worden, maar wellicht ook een mooie leerschool. Technisch handbal, snelheid en kracht was wel wat verwacht werd van de Huissenaren.

Voor deze wedstrijd hebben de Zwollenaren de coach van hun eerste dames team geleend. Bij afwezigheid van de huidige coach èn interim coach is de hoofdtrainer van SV Zwolle meegereisd en gaf voor het eerst aanwijzingen aan de heren in plaats van de dames. Voor aanvang van de wedstrijd werd het advies gegeven om onder andere voldoende aandacht te leggen op de verdediging. Wanneer de dekking goed zal staan, had de Zwolse ploeg een kans om mee te kunnen komen.

De wedstrijd begon met een waarschuwing van de scheidsrechter dat hij in zijn eentje de wedstrijd zo goed mogelijk probeert te leiden en dat beide ploegen hem zo goed mogelijk daarbij mag assisteren. Hij zal strak optreden en duldde geen tegenspraak of weerwoord. Dat de scheids zeer nauwlettend was en strak floot, bleek al snel. In de eerste minuut werd al een strafworp gegeven. Deze 1-0 stond al snel op het scorebord, maar SV Zwolle antwoordde rap met een tegendoelpunt. In de minuten wat volgde werd aan beide kanten het doel getroffen. De heren gingen gelijk op. 

Er werd geluisterd naar het advies van de Zwolse hoofdtrainer Lambert Bouwman en de heren bleven gefocust in de dekking. Ook in de aanval werd de tegenstander opgezocht en pressie uitgeoefend op de Huissense verdediging. Beide teams wilden de tegenstander het niet gemakkelijk maken en hierdoor regende het strafworpen voor beide partijen.

In deze beginfase van de wedstrijd waren reeds 7 á 8 penalty’s gegeven, wat ook aangaf dat de scheidsrechter de touwtjes in de handen heeft en alles in de gaten had. Om en om mochten de twee ploegen de leiding nemen, totdat Huissen aan het einde van de eerste helft iets begon uit te lopen. Eerst met twee, drie doelpunten, na een gelijke stand van 8-8, maar later werd het verschil iets groter gemaakt. De thuisploeg wist zeer goed gebruik te maken van de snelle hoekspelers en hun doelman kon met gemak lange ballen deze vrijgelopen spelers aanspelen. 

Met een voorsprong van 18-11 lieten de heren van Huissen zien dat ze deze wedstrijd willen winnen.

In de rust hadden de heren nog bruikbare aanwijzingen gekregen van interim coach Lambert Bouwman. Met opgeheven hoofd gingen de heren uit Zwolle weer het veld op. Echter was de focus in het begin van de tweede helft nog niet optimaal en lieten ze de tegenstanders links en rechts er voorbij lopen. Dat was even een wake-up-call voor de Zwollenaren. 

Kort daarna herpakte SV Zwolle zich en begon deze ook weer in de wedstrijd te komen. Na de hectische start werd er gemaand kalmer aan te spelen. Ook aan de verdediging werd af en toe iets gesleuteld, waardoor de thuisploeg minder snel het doel kon treffen. Langzaam aan krabbelde Zwolle terug en kon weer meekomen. Ondanks dat Huissen niet veel kansen misten, was het niet altijd even een gemakkelijke opgave om de aanval succesvol af te ronden. 

Tijdens de middenfase van de tweede helft wisten de Zwolse heren het verschil van zo’n 8 doelpunten terug te brengen naar 5. Dit verschil bleef een poos en bemoedigde de heren om te blijven vechten met en voor elkaar. Wellicht had Huissen niet verwacht dat een promovendus uit de 3e klasse nog redelijk tegenstand bracht en zette aan het einde van de wedstrijd toch ietwat aan. Huissen bleven op snelheid spelen door middel van de supersnelle hoekspelers. Ook was te merken dat de heren inderdaad technisch en fysiek sterker zijn. Met slim en fysiek spel, door de verdediging veel actiever en assertiever op te zoeken, passeerden ze de nog in dit opzicht minder ervaren Zwolse ploeg.

Uiteindelijk was de “schade” beperkt tot een verschil van 7 doelpunten. Met een uiterst mooi en slim uitgespeelde aanval had Huissen in de laatste seconde de 30 gemaakt en zette SV Zwolle uit de bekercompetitie. Met een eindstand van 30-23 in de halve finale is het voor de Zwolse heren geen schande om van Huissen te verliezen.

SV Zwolle keerde huiswaarts met opgeheven hoofd en een ervaring rijker!

Doelpunten:

Helaas waren de exacte scores door een fout in de administratie verloren gegaan.

Rik Talens was wel het meest productief en legde meer dan de helft de doelpunten in het net voor Zwolle. Gevolgd door Bart Kroeze en Luuk Broers die ook enkele malen scoorden. Verdere doelpunten kunnen op naam van Robert ter Stege, Jelle van den Bos, Erwin van der Meij en Hans Kan geschreven worden.

Meegereisde supporters hartelijk bedankt!! Ook dank aan onze hoofdtrainer voor de begeleiding!

In de finale mogen Reehorst en Huissen op zondag 15 juni 2014 uitvechten wie de beker mee naar huis mag nemen. Door de uitschakeling in de beker gaan de heren van SV Zwolle datzelfde weekend als “troost” naar het Hunzetoernooi in Gasselternijveen. 

Ook zullen ze nog beachhandballen, samen met collega handbalvereniging SV Tyfoon.

Een mooie afsluiter voor een geweldig seizoen! Op naar een nieuw sportief seizoen met nieuwe uitdagingen!

Artikel delen:

Reageer