Preventieproject Marietje Kessels

Zwolle – De aankomende 3 jaar moeten gemeenten ervoor zorgen dat het aantal kinderen dat met mishandeling te maken krijgt, met de helft afneemt. Dat is een van de aanbevelingen uit een rapport dat de Kinderombudsman recent presenteerde. In een tijd waarin sociale problemen, pesten en kindermisbruik regelmatig in het nieuws staan, is er met veel succes de afgelopen jaren in Zwolle de weerbaarheidstraining ‘het Marietje Kessels Project’ (MKP) aangeboden.

 

marietjekessels.jpg 

 

Dat is nodig want in Nederland worden jaarlijks 119.000 kinderen mishandeld. Dit betekent dat er in elke schoolklas gemiddeld één leerling zit dat slachtoffer is van kindermishandeling. Onaanvaardbaar! Daarom is er het Marietje Kessels Project er ook aankomend schooljaar 2014/2015 weer. Dit bewezen effectieve preventieproject is erop gericht de weerbaarheid van kinderen te vergroten en draagt bij aan een optimale ontwikkeling van de kinderen op school.

Onderwerpen die naar voren komen en waar de kinderen middels uitdagende en tot de verbeeldingsprekende bewegingswerkvormen mee aan de slag gaan zijn: de eigen houding, stevig staan, trots zijn op jezelf, lichaamstaal, gevoelens, hulp vragen, vertrouwen in jezelf en een ander, rollen in de groep, kindermishandeling, de vier stappen, groepsdruk, pesten en de zelfreflectie.

Uit eerdere onderzoeken door onder andere de GGD en het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) naar de effectiviteit van het Marietje Kessels Project, weten we dat het MKP werkt en succesvol is. Daarom is het ook opgenomen door het NJI in de databank effectieve trainingen / interventies.

 

De verantwoordelijkheid van de scholen en gemeenten voor het vroegtijdig signaleren en voorkomen van kindermishandeling is steeds duidelijker geworden. Met het Marietje Kessels Project pakt Zwolle deze verantwoordelijkheid en zorgen we ervoor dat alle kinderen in Zwolle dezelfde kans krijgen.

 

Stichting Vechterweerd is door het MKP gecertificeerd om het Marietje Kessels Project in de regio Zwolle als enige te mogen verzorgen. Als officiële aanbieder waarborgen wij de kwaliteit van dit succesvolle project.

Stichting Vechterweerd heeft om het MKP aan te mogen bieden speciaal daarvoor opgeleide trainers. Trainers die post HBO zijn opgeleid als weerbaarheidsdocent, een pedagogische en didactische achtergrond hebben, een moderne visie hebben op weerbaarheid en jongeren kunnen ondersteunen bij de sociaal emotionele ontwikkeling. Om een weerbaarheidstraining als het MKP kwalitatief goed neer te zetten is het noodzakelijk om deze hiervoor speciaal opgeleidde trainers in te zetten. De trainers moeten groepsdynamische processen snel kunnen doorzien, reflecterend vermogen van kinderen kunnen aanboren, sekse specifiek kunnen werken, signalen rondom kindermishandeling kunnen herkennen en bespreekbaar maken en een goede kennis hebben van de sociale kaart om door te kunnen verwijzen wanneer dat nodig is. 

We hebben gemerkt dat er vanuit de scholen, zeer begrijpelijk, een steeds grotere vraag ontstaat naar de ‘evidence based’ training van het Marietje Kessels Project. 

 

Scholen kunnen voor het Marietje Kessels Project  tot 4 juli een aanvraag indienen via de website www.vechterweerd.nl of via het mail adres info@vechterweerd.nl.

Artikel delen:

Reageer