Conservatorium Zwolle stopt met orgelopleiding

Zwolle – Het conservatorium in Zwolle stopt met de orgelopleiding. Vrijdag doet de laatste orgelstudent, Arjan van Hees, examen. De opleiding van de ArtEZ Hogeschool voor de kunsten had te kampen met te weinig belangstelling.

In het afgelopen cursusjaar waren er slechts twee studenten. Daarom besloot ArtEZ de opleiding uit het cursusaanbod te schrappen. Harm Jansen, zelf ooit student aan het Zwols Conservatorium, is de laatste docent orgel en kerkmuziek aan de ArtEZ hogeschool. Na vier decennia als docent aan het conservatorium verbonden te zijn geweest zal Jansen met pensioen gaan.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Een triest dieptepunt voor de Zwolse Orgelcultuur.
  Zwolle is rijk gezegend met zeker een 10-tal fantastische kerkorgels.
  Het grote en wereldberoemde Schnitgerorgel in de Grote Kerk mag zelfs tot de top 5 van Nederland gerekend worden.
  Geen opleiding,-geen organisten,-geen toekomst voor onze orgels??

 2. @Observer

  Helemaal eens en laten we Kampen als orgelstad er ook bij noemen. Deze streek is gezegend met prachtige orgels. En dan gaat het doek dicht en het licht uit wat betreft de conservatoriumopleiding in Zwolle.
  In een conservatoriom dat deze opleiding op “de koningin der instrumenten” niet meer aanbiedt, zit wat mij betreft geen muziek meer.

 3. @Observer, @Jozefien
  Helemaal eens met jullie. Er is ook een boekje “Bekende en onbekende orgels langs de IJssel”, Maarten Seijbel, 2009. We hebben inderdaad een groot cultuurbezit in deze streek.

  Het schrappen van de opleiding is een treurig besluit. Had er misschien meer promotie gedaan kunnen worden om het studentenaantal te vergroten?

 4. De ontwikkeling in Zwolle ligt aan de provinciale conservatoria zelf. Daar werken docenten die weinig aantrekkingskracht hebben c.q. geen leerlingen afleveren die naam maken. Dat verkoopt niet. Vergelijk dat met het conservatorium in Amsterdam. Daar doceerden Gustav Leonhardt, Ton Koopman, Herman Krebbers, Jaap van Zweden, Piet Kee, Albert de Klerk, Frans Br?ggen, Jan Wijn, enz. Die trokken internationaal leerlingen en leverden musici af van wereldfaam.

 5. Waarschijnlijk is het niet hip genoeg om orgel in de kerk te bespelen deze tijd. Dan krijg je vanzelf minder studenten.
  Mamoethoornstudie is ook al van lang geleden.

 6. Suze weer met zijn / haar oneliners. Zeg dan waarom Zwolle het ook goed doet, en geef dan ook een aantal namen prijs a.u.b.

 7. @reiziger

  Dat boek is mij bekend en eens dat ook wel moeite kan worden gedaan om grote namen naar Zwolle te trekken, Neem bijv het Schnitgerorgel. Schnitger heeft orgels gebouwd niet alleen in Nederland, maar ook in Noord Duitsland. In Hanzestad ( jawel) Stade is zelfs een orgelakademie, Goed om eens even op die site te kijken. Muziektaal is internationaal, dus waarom geen buitenlandse docenten aangetrokken als die er in Nederland kennelijk niet zijn, wat ik niet geloof overigens. Kwestie van ervoor gaan, maar kennelijk legt men de prioriteiten anders.
  Als je de orgelstudie in Zwolle

Reageer