Aandacht voor begraafplaats Buitengasthuisstraat

Zwolle – Begraafplaats Het Heilige Kruis aan de Buitengasthuisstraat in Zwolle is een van de oudste nog aanwezige begraafplaatsen in Zwolle. In 2009 is de begraafplaats op aanbeveling van de commissie ‘Cultuurhistorisch waardevolle graven’, aangewezen als gemeentelijk monument. Toch kennen maar weinig mensen de geschiedenis van de plek. Om deze reden heeft de gemeente een bordje bij Het Heilige Kruis geplaatst met daarop informatie over de historie van de begraafplaats.

 

“Veel mensen weten wel dat aan de Buitengasthuisstraat een begraafplaats ligt, maar zijn niet bekend met de oorsprong van deze plek. We kregen regelmatig vragen over de historie van de begraafplaats. Het is mooi dat geïnteresseerden nu kennis kunnen nemen van deze bijzondere locatie”, vertelt wethouder Filip van As. In 1377 werd voor lepralijders (melaatsen) ver buiten de toen bestaande stad het Buitengasthuis gesticht. Dit Buitengasthuis werd ook wel ‘Ten Hilligen Cruce’ (Heilig Kruis) genoemd. Naast het gasthuis werd twee jaar later een kapel gebouwd. Deze stortte in 1703 tijdens een storm grotendeels in en is daarna is afgebroken. In en rond de kapel werden de overledenen van het gasthuis begraven.

Vanwege de monumentale kastanjebomen, de nog aanwezige gedenktekens en het fundament van de kapel is deze begraafplaats in 2009, op aanbeveling van de commissie ‘Cultuurhistorisch waardevolle graven’, aangewezen als gemeentelijk monument. De commissie meende dat deze elementen vanwege hun geschiedkundige waarde van algemeen belang zijn voor de Gemeente Zwolle.

 

Sinds 1960 is de begraafplaats gesloten. Omdat er geen bezoekers op de begraafplaats kunnen komen, is het informatiebord vanaf de openbare weg goed leesbaar. 

Artikel delen:

Reageer