Zwerven langs de Zwolse wateren

Zwolle – Zaterdag 21 juni organiseert het IVN Zwolle, in het kader van de regionale watervierdaagse, een fietsexcursie langs Zwolse wateren. Het Zwarte Water, de Vecht en vele waterkolken die in een lang verleden zijn ontstaan zijn na overstromingen van beide rivieren, maar nu als het ware in het landschap vervlochten zijn, geven het gebied een heel eigen sfeer.

 22-07-2013_weerfoto_haesterveer.jpg

Het Zwarte Water (hoe komt het aan deze naam?), in oude documenten ook wel “Ons Water” genoemd, baant zich slingerend een weg naar wat in vroegere tijden de Zuiderzee was. De rivier wordt gevoed door Sallandse Weteringen en bij Genne komt, zoals we gaan zien, het water van de Vecht erbij. De Vecht en het Zwarte Water hadden en hebben voor Zwolle een heel belangrijke rol bij de afwatering en het behoud van “droge voeten” in de stad. Tijdens de tocht fietsen we via het Rademakerszijl en de brug bij Hattem naar het Streukelerzijl , waar het Waterschap Groot Salland de scepter zwaait en een medewerker iets vertelt over het gemaal en waterbeheersing. Vandaar wordt de weg vervolgd via de Gennerdijk met vele kolken en prachtige vergezichten, kleine boerderijtjes, bloeiende weidevelden en rietkragen.

De veerman van het voetveer bij Haerst helpt, bij niet al te hoog water, de deelnemers over de Vecht ( € 0,60 p.p. ). Vervolgens wordt via de Agnietenplas nog een mooi rondje langs diverse kolken en het Zwarte Water gereden. Neem eventueel een verrekijker mee en iets te eten en te drinken voor onderweg. De tocht is ongeveer 25 km lang en duurt 3 – 3 ½ uur . Start : 14.00 bij Wijkboerderij De Klooienberg. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Een vrijwillige bijdrage voor het IVN wordt op prijs gesteld. Kijk ook eens op www.ivnzwolle.nl voor het hele excursieprogramma IVN Zwolle 2014.

Artikel delen:

Reageer