Isala start met single visit liesbreukoperatie

Zwolle – Niet drie keer naar het ziekenhuis voor een liesbreukoperatie, maar slechts één keer. Dat is de kern van de single visit liesbreukoperatie bij Isala.

Wie tot nu toe naar Isala moest voor een liesbreukoperatie, bracht meerdere bezoeken aan het ziekenhuis. Eerst was er een gesprek met de chirurg. Deze bevestigde in negen van de tien gevallen dat wat de huisarts al had gezien, namelijk een liesbreuk. Vervolgens kwam de patiënt terug voor een afspraak met de anesthesioloog. Om tot slot voor een derde keer naar het ziekenhuis te gaan voor de uiteindelijke ingreep.

Daarom is Isala gestart met de single visit liesbreukoperatie. Dit houdt in dat patiënten op één dag gezien en behandeld worden. Op deze dag is er een gesprek met de verpleegkundige, de anesthesioloog en daarna volgt de operatie. Aan het einde van de dag kunnen patiënten weer naar huis.

Naast dat het prettiger is voor de patiënten, is het ook veel efficiënter. Rombout Kruse is chirurg bij Isala en initiatiefnemer van de single visit liesbreukoperatie: ‘Door zo te werken, zien de patiënten dezelfde dokter op de polikliniek als op de operatiekamer op één dag. Daarbij besparen wij een halve dag per week uit en daardoor kunnen wij extra patiënten zien.’ ‘Overigens is niet iedereen geschikt voor de single visit liesbreukoperatie’, vertelt Loes Snel, anesthesioloog. ‘Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat patiënten niet ouder zijn dan 65 jaar en een goede gezondheid hebben. ‘Voor wat betreft de anesthesie krijgt iedereen een vragenlijst thuisgestuurd en op basis van de antwoorden geef ik mijn goedkeuring of de patiënt in aanmerking komt voor de liesbreukoperatie in één dag.’ De single visit liesbreukoperatie is momenteel nog een pilot binnen Isala. Een liesbreuk (hernia inguinalis) is een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek. Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan klachten geven. Vaak is een operatie nodig. Meer informatie is te vinden op www.isala.nl/singlevisitliesbreuk

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Misschien moeten ze er juist meer tijd aan besteden! Ik heb zeker twee jaar lang behoorlijk last gehad, Het lijkt hier of een liesbreuk niet meer is dan een ingegroeide teennagel.

Reageer