Berkum gaat ‘omgekeerd inzamelen’

Zwolle – Ook inwoners van Berkum beginnen dit najaar met ‘omgekeerd inzamelen’. Na de wijken Veerallee, Dieze, Stadshagen, Westenholte, Aa-landen, Holtenbroek en Wipstrik is Berkum de volgende wijk die van start gaat met de nieuwe afvalinzamelmethode.

https://youtu.be/60nH2GElxPI 

Bij ‘omgekeerd inzamelen’ worden plastic verpakkingsmateriaal, GFT en oud papier aan huis opgehaald en brengen bewoners restafval weg naar een ondergrondse container. Uiteindelijk wordt de nieuwe manier van afval inzamelen in heel Zwolle ingevoerd. Omgekeerd inzamelen betekent een andere manier van het scheiden en aanbieden van afval. Door een hoge service te bieden op herbruikbare materialen zoals plastic, GFT en papier (ophalen) en een lagere service op restafval (wegbrengen), neemt de ingezamelde hoeveelheid herbruikbare grondstoffen toe en de hoeveelheid restafval af. Dit draagt bij aan een duurzame en afvalloze samenleving.

Ook andere recyclebare grondstoffen worden aan huis opgehaald. Zo komt VPGO (Vereniging Paardrijden Gehandicapten Oost) drie keer per jaar langs voor het ophalen van textiel. Voor het ophalen van klein chemisch afval en grof huishoudelijk afval kunnen inwoners een afspraak maken. Het scheiden van glas is al goed ingeburgerd; glas gaat naar de glasbak. Dit werkt en laten we dan ook onveranderd. Restafval brengen bewoners straks zelf weg naar ondergrondse restafvalcontainers.

Inloopbijeenkomsten voor inwoners Westenholte

Aangezien deze verandering vragen met zich mee kan brengen, zijn inwoners van Berkum op woensdag 11 en donderdag 12 juni tussen 16.00 en 20.00 uur uitgenodigd voor inloopbijeenkomsten in wijkcentrum De Wijenbelt. Tijdens deze bijeenkomst zijn medewerkers van de gemeente Zwolle en ROVA aanwezig om alle vragen over ‘omgekeerd inzamelen’ te beantwoorden.

Ook kunnen de inwoners zien wat de locaties zijn van de containers in hun wijk en alvast een ondergrondse container uitproberen.

Meer informatie vindt u op? www.zwolle.nl/ omgekeerdinzamelen 

Artikel delen:
Reacties 8
  1. Achterlijke actie van de gemeente Zwolle. Bejaarden moeten nu in de winter over glibberige wegen 200 meter naar een afvalbak lopen met hun volle afvalzak. Al jaren is aangetoond dat afval scheiden bij de afvalverwerker zelf het goedkoopste en efficientste is. Dus huis an huis alles (behalve gft) in een afvalton.

  2. Werkt heel goed. Scheid meer dan ooit te voren. Was sceptisch, maar ben tevreden. Heb ook altijd ruimte in mijn grijze container (nu voor plastic), waar ik er eerst 2 had.

  3. hallo Zwolleschoon, heb je ervaring met omgekeerd inzamelen, nou ik wel, het valt reuze mee met die grijze zak, en ach als het slecht weer is kan er misschien een goede buur met die zak naar de ondergrondse container, en anders leg je hem zolang in de schuur, verder is het nu zo dat je de vuilnis kwijt kunt als het jouw uitkomt, en erg lang is het in Nederland niet glad en glibberig hoor, Berkum staat er om bekend nog dorpse gewoonten te hebben dus burenhulp is daar heel normaal,

Reageer