Verkeersmaatregelen tijdens Halve Marathon

Zwolle – Op zaterdag 14 juni aanstaande vindt voor de veertiende keer de Halve Marathon in Zwolle plaats.  De deelnemers vertrekken vanuit Hanzeland naar de binnenstad om vandaaruit het parcours rondom de binnenstad en omgeving te lopen. Om de deelnemers en de toeschouwers een veilig parcours te bieden, wordt het parcours afgesloten voor verkeer. De wegafsluiting gaat in vanaf 18.00 uur en duurt tot circa 24.00 uur.

 

De organisatie Halve Marathon, Syntus en de gemeente Zwolle hebben gezamenlijk de verkeersmaatregelen vastgesteld. Met de ervaringen van vorig jaar hebben de samenwerkende partijen dit jaar – door een intensievere afstemming – de onderlinge communicatie verbeterd. Met de nieuwe gemaakte afspraken hebben de partijen het vertrouwen dat de lopers en de toeschouwers een plezierig en vooral veilig evenement beleven.

 

Parcours

Voor het evenement wordt het gebied binnen  het parcours ‘s avonds vanaf  18.45 tot en met 24.00 uur afgesloten voor al het verkeer. Het gebied dat is afgesloten, wordt omsloten door de volgende wegen en straten: Nieuwe Havenbrug – Kamperpoortenbrug – Pannekoekendijk – Schuttevaerkade, Burgemeester Drijbersingel – Diezerkade – Brink – Bagijnesingel – Hanekamp – Wipstrikkerallee – Leo Majorlaan – Weteringbrug – Wethouder Alferinkweg – Luttenbergstraat – Schuurmanstraat – Kerkbrugje – Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat – Gasthuisplein – Nieuwe Markt – Sassenstraat. Bewoners binnen het genoemde gebied die tijdens de afsluiting hun auto nodig hebben, wordt dringend verzocht vroegtijdig hun auto buiten het afgesloten gebied te parkeren.

 

Omleiding op borden aangegeven

De afzetting van het parcours begint om 16.30 uur en heeft waarschijnlijk enige verkeershinder tot gevolg. Vanaf 18.45 uur is het parcours afgesloten voor verkeer. Het verkeer wordt waar nodig omgeleid. De omleidingsroute wordt op borden en tekstkarren aangegeven. De wijk Wipstrik is tijdens de Halve Marathon bereikbaar via Ceintuurbaan – Tesselschadestraat.

 

Stremmingen tijdens start Halve Marathon

De 4 mijl start om 19.15 uur en de Halve marathon om 20.15 uur aan Koggelaan aan de achterzijde van het NS-station (Hanzeland). Tijdens het opstellen en starten zijn de Koggelaan en Hanzelaan afgesloten voor verkeer. Bezoekers aan de parkeergarages Lübeck en Pas de Deux in Hanzeland moeten daarom rekening houden met stremmingen tussen 19.00 en 20.30 uur. Voor deelnemers aan de marathon heeft de organisatie geregeld dat zij kunnen parkeren bij Hogeschool Windesheim. 

Het parcours loopt via de Van Karnebeekstraat – Burgemeester van Roijensingel – Wilhelminasingel naar de binnenstad. Daarom wordt het verkeer aan de voorzijde van het NS-station tussen 19.00 en 20.30 uur geregeld door verkeersregelaars.

Ook het verkeer op de Burgemeester van Roijensingel – Groot Wezenland – Van Karnebeekstraat is vanwege de start van de 4 mijl en de halve marathon om 19.15 en 20.15 uur gedurende circa 20 minuten gestremd. 

 

Omleiding busverkeer

De stads- en streekbuslijnen van Syntus en Connexxion rijden een aangepaste route. 

Hiervoor is gekozen in gezamenlijk overleg tussen de organisatie Halve Marathon, Syntus en de gemeente Zwolle. De stads- en streeklijnen rijden voornamelijk via de buitenring van Zwolle.  De binnenring rondom de binnenstad worden hierdoor ontzien van verkeersbewegingen.  De stads- en streeklijnen rijden via de Oosterlaan – Deventerstraatweg – Hortensiastraat – Leo Majorlaan naar Ceintuurbaan o.a. Isala klinieken en overige bestemmingen. Via de Blaloweg – Rieteweg – Westerlaan komen de lijnen weer bij het station. De stadslijnen 2 en 4 naar Zwolle Zuid rijden via Nieuwe Veerallee – IJsselallee. De verkeersmaatregelen houden voor Syntus in dat zij haar reizigers met de stadslijnen kan blijven faciliteren maar wel op een andere manier.

Ziekenhuis Isala aan Dr. Van Heesweg blijft bereikbaar met het openbaar vervoer.

 

Isala klinieken, locatie Ziekenhuis De Weezenlanden

Isala Klinieken, locatie De Weezenlanden blijft tijdens de halve marathon bereikbaar via een omleidingsroute, aangegeven met nummer 2 op de omleidingsbebording.

Verkeer komende vanuit het noorden en oosten wordt geadviseerd te rijden via de buitenring Zwartewateralllee, Blaloweg, Rieteweg, naar Burg. Van Roijensingel naar Groot Wezenland te rijden. Dit geldt ook voor het verkeer komend vanaf A28 afrit 18 Zuid en 19 Centrum. Komend vanaf N35, Marslanden en zuidelijke omgeving kan er gereden worden via de Marsweg, Hortensiastraat, Deventerstraatweg, Oosterlaan, Stationsweg, Burgemeester van Roijensingel. Isala Klinieken, locatie Sophia, blijft normaal bereikbaar via de Ceintuurbaan.

 

Reconstructie Burgemeester Roelenweg

Aan de Burgemeester Roelenweg – Pannekoekendijk vinden reconstructiewerkzaamheden plaats. Voor de Halve Marathon zijn er mogelijkheden om het gebruikelijke loopparcours aan te houden.

Artikel delen:

Reageer