Kampioen Abel Kirui start bij Halve Marathon

Zwolle – Tweevoudig wereldkampioen Abel Kirui start zaterdag 14 juni in de Scania Zwolse Halve Marathon. De Keniaan Kirui komt in gezelschap van zijn trainingsgenoot Jonathan Maiyo. Het mannenveld is verder versterkt met twee Afrikaanse toplopers. Bij de dames wordt het deelnemersveld aangevuld met de winnares van 2012, de Keniaanse Helah Kiprop.

 8_juni_2013-272.jpg

De immer goedlachse Kirui komt in goed gezelschap naar Zwolle. Jonathan Maiyo is zijn vaste trainingsgenoot en is een atleet met grote potentie. Jonathan Kiplimo Maiyo kent een fantastisch persoonlijk record op de halve marathon van 59:02. De Keniaan realiseerde deze tijd in de halve marathon van Den Haag in 2012. Maiyo brak internationaal door met een vierde plaats in de Dubai marathon van 2012, waar hij een tijd realiseerde van 2:04:56. Maiyo is met zijn persoonlijk record onder het uur ook een van de gegadigden om het bestaande parcoursrecord van Wilson Kipsang (1:00:49) aan te vallen. Al eerder waren titelverdediger Edwin Kiptoo en Peter Kimeli Some (winnaar van de Parijs marathon) gecontracteerd.

Abel Kirui werd maar liefst twee keer wereldkampioen in het zwaarste onderdeel van de wegatletiek, de marathon. Bij de WK’s van 2009 (Berlijn) en 2011 (Daegu) won Kirui de wereldtitel marathon. Een unieke tweeluik in de wegatletiek voor mannen. Kirui is van grote waarde voor de toch al rijk gedecoreerde Keniaanse wegatletiek. In 2012 greep de Keniaan in de loodzware Olympische marathon van Londen ook nog eens het zilver. De Keniaanse lange afstandsloper heeft een persoonlijk record op de halve marathon van 1:00:11. Het parcoursrecord in Zwolle staat daarentegen op 1:00:49. In 2011 gelopen door Wilson Kipsang, de huidige wereldrecordhouder op de marathon.

Helah Kiprop komt opnieuw naar Zwolle. De winnares van 2012 (1:09:41) heeft een ijzersterk persoonlijk record van 1:07:39. Deze tijd realiseerde zij in 2013 in de Rak halve marathon. In 2013 won ze ook de halve marathon van Egmond. De Keniaanse begon het seizoen 2014 uitstekend met de winst in de Seoul marathon. (2:07:29). Kiprop is net als titelverdedigster Agnes Mutune een gegadigde om de Scania Zwolse Halve Marathon opnieuw te gaan winnen. Ook de verbetering van het parcoursrecord behoort tot de mogelijkheden. Het parcoursrecord bij de dames stamt uit het recordjaar 2011. Flomena Chepchirchir liep toen een tijd van 1:08:22.Ethiopië is al van oudsher de bakermat van prachtig atletiektalent. De organisatie van de Scania Zwolse Halve Marathon is dan ook blij met de komst van de Ethiopische lange afstandsloper Hunde Gezahegn Abera. Hij won in 2013 de Barcelona marathon. Uit Marokko is Adil Annani afkomstig. In 2009 won hij de Beppu marathon van Japan. De Marokkaan heeft een persoonlijk record van 1:01:32. Deze tijd realiseerde hij in de halve marathon van New York (2012).

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Het prijzengeld wat hier te winnen is, is in Ethopië, Kenia of Marokko het tienvoudige waard. Daarnaast zijn het vaak professionals die de hele dag niets anders doen dan trainen voor het hard lopen.

  De normale deelnemer heeft vaak een ander leven en een ander doel dan deze 'sporters' en daarom zouden ze niet deel mogen nemen.

 2. Zeggen we dat ook wanneer de tourwinnaar gecontracteerd is voor de ronde van Boxmeer? Of wanneer PEC speelt tegen WHC of Ajax tegen VV Berkum? Ik denk dat veel toeschouwers het juist aantrekkelijk vinden wanneer er toppers in het spelersveld zitten. Geldt voor mij in elk geval wel. Laat maar komen die snelle Afrikaanse jongens.:)

 3. Net zoals vorig jaar loop ik vandaag weer mee met de halve marathon en ik kan je vertellen: het is fantastisch om te worden ingehaald door deze toppers! Dat maakt deze halve een van de beste van Nederland!

 4. Je begrijpt me wel, terstal. Er zijn meerdere sportevenementen waar het speelveld bestaat uit professionals en recreanten (KNVB-beker, Elfstedentocht). Ik denk niet dat de wedstrijdlopers willekeurig tussen de recreanten lopen, maar dat zij als eerste starten. De recreanten lopen vooral tegen zichzelf, om hun record te verbeteren. Lijkt me dat de meesten met grote belangstelling kijken naar de techniek van de profi's.
  En er komen niet alleen toeschouwers voor de familie (het is de avondvierdaagse niet :)), maar ook voor de grote namen. Mooi dat de wereldkampioen hier in ons Zwolle te bewonderen is.

 5. @ WimG. Ik kan me iets voorstellen bij een standpunt om geen profs meer uit te nodigen en te betalen om hieraan mee te doen. Maar je woordgebruik vind ik stuitend.
  'sporters': van alle deelnemers zijn dit bij uitstek Sporters. Zelf heb ik meer mijn twijfels bij de kwebbelende pubers die 4 mijl maar net binnen een uur strompelen.
  uit andere landen moeten weren: dus als je te goed bent, mag niet meedoen?? Of gaat het je om nationaliteit?? Geen buitenlanders meer toelaten in NL?
  de normale deelnemer: dus als professional ben je niet normaal?

 6. En maar door blijven zeveren over een fantastisch evenement! En ook al gaan de vergelijkingen mank, dan toch volhouden met je zelf gelijk toe redeneren!

  >:(

Reageer