Zwolse verdacht van drie brandstichtingen

Zwolle – De politie verdenkt de 26-jarige vrouw uit Zwolle die woensdagavond 11 juni werd aangehouden op verdenking van brandstichting in het politiebureau, van nog een brandstichting en een poging brandstichting in dezelfde nacht. De tweede brandstichting was bij een woning aan de Blijmarkt en de poging brandstichting bij een pand aan de Emmawijk in Zwolle. Aan de Blijmarkt ademde een 60-jarige man dusdanig veel rook in dat hij nog altijd in het brandwondencentrum in Beverwijk ligt.

 brandblijmarkt20140611-7.jpg

De brand bij de woning aan de Blijmarkt ontstond rond drie uur ’s nachts, in de nacht van dinsdag op woensdag. Toen politie en brandweer ter plaatse kwamen, bevond de bewoner zich op de tweede etage. Hij kon er niet uit omdat in het souterrain de vlammen uit het raam sloegen. De brandweer heeft de man met behulp van een hoogwerker uit de woning gehaald. Er waren al snel vermoedens van brandstichting en de politie stelde een uitgebreid technisch onderzoek in. In dezelfde nacht werd geprobeerd brand te stichten bij een pand aan de Emmawijk in Zwolle. De bewoners schrokken rond 03.15 uur wakker van harde knallen. Er bleek sprake van een poging brandstichting bij de voordeur. Het bleef hier beperkt tot een poging; toen de bewoners beneden kwamen was al geen sprake meer van brand.

De brandstichting bij het politiebureau vond ook plaats in de nacht van dinsdag op woensdag. Rond 01.20 uur stak de 26-jarige vrouw karton in brand in het voorportaal van het bureau. Door snel ingrijpen kon de brand met een brandblusser en een emmer water worden gedoofd. Daarbij kreeg een politiemedewerker wel rook in zijn longen, waarvoor hij een nacht opgenomen is geweest in het ziekenhuis. Er was sprake van behoorlijke rookontwikkeling en ook roet- en rookschade in het gebouw.

Afgelopen weekend gooide dezelfde vrouw al een ruit in van het politiebureau. Daarvoor werd zij aangehouden. De vrouw is woensdagavond opnieuw aangehouden en blijft nu ingesloten.

De vrouw is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris die haar voorlopige hechtenis met 14 dagen heeft verlengd. Het onderzoek naar de branden gaat verder en de politie maakt proces-verbaal op tegen de vrouw.

Artikel delen:
Reacties 24
 1. Uiteraard is het statistisch (nog) niet onderbouwt en is er (nog) geen bewijs op video… maar er is dus al wel een verdachte aangehouden! 😮

 2. Deze “gestoorde” dame had zo maar een paar willekeurige doden op haar geweten kunnen hebben. Eng idee dat zoiets ook bij mij kan gebeuren. Lang leve de bezuinigingen in de psychiatrische zorg?

 3. @Mij Die aanhalingstekens mogen wel weg. Bezuinigingen kunnen een oorzaak zijn. Kan ook het beleid bij gedwongen opname zijn.
  Ik hoop wel dat die meneer er weer helemaal bovenop komt.

 4. Kan me niet aan de indruk onttrekken dat deze vrouw een serieus probleem heeft in haar bovenkamer. Vreselijk, gelukkig geen echte slachtoffers.

 5. Onderschat het inademen van rook niet, mul. Dat kan hele nare en levenbedreigende (ook na de redding uit het brandende huis) gevolgen hebben. De hete lucht kan ervoor zorgen voor verbranding van mond tot stembanden. ?? verbrandt. Het inademen van fijne roetdeeltjes kan ontstekingen in de luchtpijp en longen veroorzaken. Het ergste scenario is dat iemand die veel rook heeft ingeademd daarmee ook koolmonoxide en cyanide binnenkrijgt. Dat is heel giftig en heeft effect op de zuurstoftoevoer naar de organen.
  Ik hoop van ganser harte dat dit niet geldt voor de getroffen man.

 6. @Mul:

  Vreselijk, gelukkig geen echte slachtoffers.

  Zover mij bekend is bij de brand op de Blijmarkt een hond omgekomen. In dat geval dus wel een slachtoffer.

 7. @’Mul’… ik maakte eerder deze week dezelfde ‘fout’; er is wel degelijk een slachtoffer, want die meneer van 60 ligt nog steeds in het ziekenhuis met o.a. ademhalingsproblemen.

  Naar het zich laat aanzien heeft deze dame er voor gezorgd dat het aantal branden in Zwolle, over de korte periode van enkele dagen c.q. weken en j.l., een statistisch hoogtepunt vertoonde, een gegeven dat terecht reeds opspeelde in de gedachten en de onderbuiken van diverse mensen (hier).

  Dat anderen (hier) dat opvatten in termen van ‘toeval’ of het bejegenen met oude cijfers en herhaald ‘gezwets’ in ambtelijke termen, blokkeert alleen maar de daadwerkelijke kracht van dit weblog, namelijk; ‘bovenop het nieuws’, ‘plaatselijk actueel’, ‘echte emoties van de direct betrokkenen’, ‘betrokken mensen aan het woord laten’, etc. Maar Helaas!

 8. Excuus, ik heb blijkbaar een en ander niet meegekregen. Ik hoop dat de man snel herstelt en ook vreselijk voor de hond.

  Inderdaad hanekamp, ik heb de discussie niet zo gevolg, maar het aantal branden was wel opvallend. Aangenomen dat deze vrouw even vast blijft zitten, zal de piek wel op zijn eind zijn….

 9. Misschien is deze jonge vrouw wel gedwongen dakloos, iets wat ons allemaal kan overkomen. Ga je dan ergens liggen onder een viaduct op de onveilige straten? Of bij de opvang tussen de mannen in liggen?

  Zou ik ook niet doen. Gewoon doen alsof je gek bent, dingen in de fik steken en zorgen dat je in een hulpverleningstraject rolt in plaats van op lange wachtlijsten staan met de nodige financiële middelen.

  Dan weet je zeker dat je eten krijgt in de cel, mag je uitzoeken wat je wilt eten, heb je onderdak op één kamer, TV en een oude Viva magazine en geen last van mannen.

  Kortom: ik was er niet bij, weet haar gedachten niet dus kan het niet beoordelen.

 10. Naar het zich laat aanzien heeft deze dame er voor gezorgd dat het aantal branden in Zwolle, over de korte periode van enkele dagen c.q. weken en j.l., een statistisch hoogtepunt vertoonde, een gegeven dat terecht reeds opspeelde in de gedachten en de onderb-uiken van diverse mensen (hier).

  Twee brandstichtingen en een poging tot, waarvan 1 van de brandstichtingen een brandende doos was, is geen statistisch hoogtepunt. En dit gaat helemaal niet over de branden in de Van Karnebeekstraat en in Zuid die ook meteen allemaal werden gekoppeld. Je zoekt, en verzint zelf de links.

  Dat anderen (hier) dat opvatten in termen van ‘toeval’ of het bejegenen met oude cijfers en herhaald ‘gezwets’ in ambtelijke termen, blokkeert alleen maar de daadwerkelijke kracht van dit weblog, namelijk; ‘bovenop het nieuws’, ‘plaatselijk actueel’, ‘echte emoties van de direct betrokkenen’, ‘betrokken mensen aan het woord laten’, etc. Maar Helaas!

  Alstebloft zeg, ga gewoon even lekker een hobby zoeken ipv mij van allerlei onzin te betichten. Bovenop het nieuws betekend niet ‘ga allemaal verbanden verzinnen’. Mijn opmerkingen waren en zijn nog steeds prima van toepassing. Of je dat nou leuk vindt of niet. Laat me met rust, vervelend jong.

 11. Beste mensen

  reageren op @Jasper heeft geen zin
  woont in assendorp tussen 4 muren, wat helaas tot een beperkt zichtveld lijdt
  wil altijd zijn zin, over wat voor onderwerp het ook gaat
  dus houdt de eer aan jezelf

 12. Goh, laat ik nu hetzelfde denken, maar dan over Hanekamp.;D Vind het sowieso al een gotspe om over “statistisch hoogtepunt” te spreken in dit trieste verband en het aan te grijpen om je gal over andere reageerders te spuwen. Zeker wanneer je je herinnert hoe hij hengelde naar het 2e filmpje over de brand op de Blijmarkt. Ik heb het filmpje weggeklikt toen ik zag waar het om ging: het redden van een mens in nood. Treurig dat de sensatiezucht van sommigen zo ver gaat dat ze het allemaal willen meebeleven.
  Ik hoop dat die man snel opknapt en dat de verdachte vrouw – als het bewezen wordt – bestraft wordt, maar ook de hulp krijgt die ze hard nodig heeft.

 13. Wimg ik ga een eind mee met jouw gedachtegang. Wanhoop en dan
  brand stichten. De politie laat haar laten lopen dus wat is er gaande.
  Ik keur niet goed wat de dame heeft gedaan zeker niet als mensenlevens in gevaar worden gebracht en volgens zeggen hier ook een hond is gestorven, dat is meer dan triest.

Reageer