Palet biedt De Spiegel cadeau aan

Palet, vereniging ter beoefening van beeldende kunst in Zwolle, bestaat dit jaar 60 jaar. Ter gelegenheid van deze verjaardag ontstond het idee het nieuwe theater De Spiegel een cadeau te geven. Het kunstwerk wordt aanstaande zaterdag 8 september om 11.50 uur tijdens de open dag in theater De Spiegel aangeboden aan Gijsje van Honk, directeur van Odeon De Spiegel theaters.

Uitgangspunt was het maken van een voorwerp dat is samengesteld uit werk van alle, ruim 90, Paletleden. Het is een transparant object geworden van veelal houten elementen. Ieder Paletlid kon één stuk hout kiezen en geheel naar eigen keuze vormgeven. Een beschildering of plastische bewerking door aantasting of toevoeging….. alles was toegestaan. Toneel, dans, muziek, religie, hout, spiegeltjes en nog veel meer waren inspiratiebron. Het resultaat is een grote verscheidenheid aan beelden, afspiegeling van de diversiteit binnen Palet.

Modulor van Le Corbusier 

Om deze individuele activiteiten een gezamenlijke vorm te geven werd gekozen voor de Modulor van Le Corbusier. De Modulor, welke uitgaat van de menselijke maat, van voet tot kruin1,83m. en met opgeheven hand 2,26m., is een systeem van maatverhoudingen dat gebaseerd is op de Gulden Snede. Deze verhoudingen, 5:8, 8:13, 13:21 enz., zijn al in de oudheid in architectuur en beeldende kunst gebruikt. Bij dit Palet-object past elk stuk hout in het Modulor-systeem. Op twee verticalen  is de Modulorreeks aangegeven. In het centrum staat Palet 1947 – 2007 als handtekening van alle deelnemers aan deze Palet-Modulor.

Artikel delen:

Reageer