Bestrijding eikenprocessierups Zwolle

Zwolle – In Zwolle zijn er veel klachten over de aanwezigheid van de eikenprocessierups in eikenbomen. De gemeente Zwolle bestrijd het beestje op diverse locaties in de stad. In de buurt Brinkhoek, nabij de Haersterveerweg en de Brinkhoekweg, zitten bijna in elke boom wel een of meerdere nesten. Voorbijgangers werden de afgelopen dagen daarop geattendeerd door rood-wit lint om de bomen heen. Dinsdag werd op deze locatie de bomen behandeld.

 eikenprocessie.jpeg 

De provincie Overijssel is ook de eikenprocessierups aan het bestrijden, die aanwezig is in eikenbomen langs provinciale wegen. De bestrijding vindt plaats bij wandel- en fietspaden. De rups heeft brandharen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken, zoals jeuk en irritatie van huid en slijmvliezen. Overlast is er niet alleen bij aanraking van de rups, maar de brandharen worden ook via de lucht verspreid. Voor de bestrijding wordt het biologisch bestrijdingsmiddel (Xentari BT) ingezet, dat niet schadelijk is voor de gezondheid. Het bestrijdingsmiddel gaat in het eikenblad zitten en is dodelijk voor de rups als hij ervan eet. Dit voorkomt dat de rups tot wasdom komt en haren kan verliezen.

eikenprocessie_4.jpeg

eikenprocessie_5.jpeg 

eikenprocessie_6.jpeg  

Via Lees verder meer nieuws en foto’s… 

Op locaties waar de rupsen zich wel ontwikkelen en overlast bezorgen voor fietsers en voetgangers laat de provincie de rupsen vanaf half juni verwijderen met een rupsenzuiger. Dit is een soort grote stofzuiger, waarmee de rupsen weggezogen worden. Op locaties waar zeldzame vlindersoorten (flora / faunawet) voorkomen, worden de eikenprocessierupsen bij overlast alleen d.m.v zuigen bestreden.

eikenprocessie_3.jpeg

eikenprocessie_2.jpeg 

Eikenbomen, waar de eikenprocessierupsen in voorkomen, zijn te herkennen aan de nesten op de stam of op de dikke takken. De nesten zijn dichte, witte spinsels. Met borden of lint worden de weggebruikers gewezen op de bestrijdingsactie. 

Artikel delen:
Reacties 3
  1. wat een hysterisch gedoe…die rupsen hielden we vroeger in een potje.. we voerden ze blad tot ze gingen verpoppen, en later kwamen er lichtbruine nachtvlinders uit…. niks mis mee…gewoon met rust laten als je er niet tegen kunt:'(

Reageer