Aantal ondernemende studenten verdubbeld

Zwolle –  Een op de tien Windesheimstudenten heeft een eigen onderneming. Het percentage ondernemende studenten steeg sinds 2010 van 4,4% naar 9,7%. Dat blijkt uit een onderzoek dat Startpunt, hèt loket voor de studentondernemer op Windesheim, liet doen naar ondernemerschap bij Windesheimstudenten. Daarnaast geeft 10% (8,5% in 2010) van de studenten aan nog tijdens hun studie een eigen bedrijf te willen starten en denkt 18% (14% in 2010) na de studie met een eigen onderneming te starten.

 

Startpunt voerde het onderzoek uit om er achter te komen hoe het is gesteld met de ondernemersgeest van de studenten. Coördinator Ferna Jalink merkte dat Startpunt het drukker kreeg. ‘We waren benieuwd naar de oorzaak: zijn studenten ondernemender geworden of worden wij beter gevonden?’ Dat meer studenten kiezen voor een vroegtijdige carrière als eigen ondernemer verrast haar niet: ‘De arbeidsmarkt voor afgestudeerde jongeren wordt de laatste jaren onzekerder. Jongeren beseffen zich steeds meer wat de mogelijkheden zijn van een loopbaan als freelancer of ZZP’er. Bovendien heeft Windesheim de afgelopen jaren ondernemerschap actief gestimuleerd en gefaciliteerd.’

Er is veel ruimte bij Windesheim voor de studerende jonge ondernemers. Zo is er een speciale ruimte, de WINcubator, ingericht met flexibele werkplekken, een vergaderruimte en een plek om te brainstormen. Studenten worden daar gecoacht of geadviseerd door professionele, externe adviseurs die via het uitgebreide netwerk van Startpunt worden aangereikt. Jaarlijks worden ook verschillende evenementen georganiseerd zoals het StartersABC en de Global Entrepreneurship Week. Om bedrijf en studie succesvol te kunnen combineren, kunnen studenten met een bepaalde omzet een beroep doen op de TopOndernemersRegeling. Hiermee kan de studentondernemer aanspraak maken op faciliteiten die het studieprogramma beter aan laten sluiten bij de situatie van de individuele studentondernemer.

Artikel delen:

Reageer