Nieuwe Cultuurprijs voor Overijssel

Zwolle – Het Prins Bernhard Cultuur Fonds (PBC) Overijssel en OverUIT hebben de handen ineen geslagen voor de Cultuurprijs Overijssel 2014. Op donderdag 18 september wordt die cultuurprijs nieuwe stijl voor het eerst uitgereikt tijdens een speciale avond in het Wilminktheater in Enschede.

Tot vorig jaar opereerden de beide partijen afzonderlijk van elkaar. Het PBC met een jaarlijkse oeuvreprijs. OverUIT – het gezamenlijke uitgaansplatform van RTV Oost, de Stentor en De Twentsche Courant Tubantia – met de Kunstprijs Overijssel voor de beste man, vrouw en ploeg op cultureel gebied. Vanaf dit jaar slaan beide partijen de handen ineen, met als doel de verschillende kunst- en cultuurvormen in de provincie onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Want cultuur (ver)bindt, creëert trots en is mede bepalend voor de identiteit van de samenleving, ook in Overijssel. Bovendien is de intentie van de samenwerking om de uitreiking meer aandacht en uitstraling te geven in de vorm van een feestelijke avond, waarop de Overijsselse kunst en cultuur in al z’n facetten centraal staat. Naast de Cultuurprijs Overijssel wordt er ook jaarlijks een aanmoedigingsprijs voor cultureel talent uitgereikt.

De eerste keer zal Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten de prijzen uitreiken, als voorzitter van de jury én als voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel. Dat gebeurt op donderdag 18 september in het Enschedese Wilminktheater. Het is de bedoeling dat de prijsuitreiking daarna jaarlijks gaat rouleren door de provincie.

Jury en werkgroep
De jury bestaat verder uit Jan Willem de Vriend, dirigent van het Nederlands Symfonieorkest, Nelleke Vedelaar (voormalig cultuurwethouder van de gemeente Zwolle), en Alex Kühne (directeur van de Deventer Schouwburg). De werkgroep, die bestaat uit leden van de deelnemende partijen, heeft onlangs een longlist samengesteld. Dit collectief wordt gevormd door Jan Kristen en Jan Kroesen namens het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en Peter Schoof (RTV Oost), Marion Groenewoud (de Stentor) en Frank Scholten (De Twentsche Courant Tubantia) namens OverUIT.

Publiek medebepalend
Begin september zal de jury de shortlist bekendmaken. Maar zij beslissen hierin niet alleen, ook de mening van het publiek telt nadrukkelijk mee. Via een stemmodule op de speciale themapagina van de website OverUit.nl kunnen zij hun stem laten horen en daardoor mee beslissen wie de winnaar wordt van de Cultuurprijs en de Cultuurtalentprijs van Overijssel 2014.

Artikel delen:

Reageer