Nieuw jaarprogramma De Verhalenboot

Verteltheater De Verhalenboot presenteerde donderdag 6 september haar nieuwe jaarprogramma. Egyptische topvertelster Chirine El Ansary, Engelse awardwinnaar Annamation, nieuwe kweek uit eigen vertelschool en een schat aan nationale verhalenvertellers passeren van oktober 2007 tot juni 2008 de revue. Elke zaterdagavond om 20.30 uur. Het jaar-programma werd donderdag officieel aangeboden aan de Zwolse wethouder van cultuur, Emmy Witbraad. Vanaf deze dag is het programma af te halen bij de boot, VVV, boekhandels en Odeon De Spiegel. Ook staat het online op www.deverhalenboot.nl. De eerste voorstelling is op zaterdag 6 oktober om 20.30 uur.

Niet alleen internationaal en nationaal is er veel verteltalent. Artistiek leider Kitty Peetoom: ‘Om te benadrukken dat ook de grootregio en Zwolle zelf het nodige verteltalent in huis hebben, wordt de openingsvoorstelling op 6 oktober gegeven door de Zwolse performer Jack Weijkamp/Blz.15 met een absurde vertelling over de stadsmuur, waar De Verhalenboot aan gelegen is’. Eveneens van Zwolse bodem is de voorstelling op 27 oktober van Stan Fritschy.

Een reis rond de wereld in verhalen. Janna van den Berg, sinds jaar en dag beroepsvertelster, staat met een hartverscheurend programma op 1 december geprogrammeerd en vertelt op internationale vrouwendag 8 maart met Pauline Seebregts een indiaanse overlevering.

Internationaal

Peetoom is er trots op, het Engelse trio Annamation te hebben kunnen boeken. ‘Deze drie vertelsters/zangeressen hebben de Engelse Young Storytellers Of The Year –Award van Groot Brittannie gewonnen en vertellen traditionele mythische verhalen in een eigentijds jasje, gelardeerd met a capella zang. Eveneens komt de Egyptische Chirine El Ansary tweemaal optreden met moderne bewerkingen van het epos 1001 Nacht. In beide gevallen is de voertaal goed verstaanbaar Engels.

Nationaal

Een keur van verhalen van de nationale vertellers is het komende jaar in dit Zwolse verteltheater te beluisteren. De Odyssee wordt opnieuw vertolkt door Rick Schreuder, Henk van Ulsen vertelt ‘Dood in Venetië’, ‘Hoezo, sex?’ is een vat vol erotiek naar Dario Fo, door cabareteske verteller Eric Borrias. Cox Habbema vertolkt ‘Een vrouw in Berlijn’. Helmert Woudenberg geeft een reprise van ‘Jezus’. Vertellegende Willem de Ridder vertelt dit seizoen driemaal een avondvullend Grimmsprookje. En de kerstvoorstelling van dit jaar is geweldig leuk, aldus Peetoom. ‘Niels Brandaan Cotterink, de meest expressieve verteller van Nederland, vertelt dan zes keer achter elkaar ‘De gelukkige prins’, een dramatisch sprookje van Oscar Wilde.’

Kitty Peetoom nodigt belangstellenden van harte uit, een kijkje te nemen op de website www.deverhalenboot.nl. ‘Daar kunnen mensen zelf online reserveren voor de voorstellingen van hun keuze. Ook kan dagelijks tussen 12.00 en 13.00 uur gebeld worden met de reserveringslijn: 038-4239659.’

Artikel delen:

Reageer