Tentoonstelling over natuur in de beeldende kunst

Kunst en natuur hebben altijd in verhouding tot elkaar gestaan. Ook tegenwoordig betrekken veel kunstenaars natuur in hun werk, wat niet betekent dat dit persé romantische plaatjes oplevert. In de Cultuursalon van Kunst & Cultuur Overijssel (KCO) wordt op 16 september 2007 de tentoonstelling In Natura geopend. Vier beeldende kunstenaars en een kunstenaarsduo exposeren werk waarin natuur centraal staat. De tentoonstelling duurt tot en met 27 oktober 2007.


Kunstwerk uit de expositie, van Robert Wevers

De exposerende kunstenaars in In Natura zijn: Marleen Kappe (Amsterdam), Henk Jonker (Zwolle), Robert Wevers (Almen) en Andrea Veldman (Kampen). De beweegredenen van kunstenaars om zich met natuur bezig te houden liggen uiteen. Ze werken bijvoorbeeld vanuit ecologisch engagement, wetenschappelijke interesse of vanuit filosofische of ethische vragen. Marleen Kappe studeerde in 2006 af aan de AKI in Enschede en was in 2006 één van de 6 exposanten van de 1e ronde van ‘AanZet’, de beeldende kunstprijs voor startend talent in Oost-Nederland. Voor de tentoonstelling In Natura ontwikkelde zij een nieuwe installatie, waar opnieuw de natuur de betekenis van slachtoffer heeft.

Henk Jonker bouwt eveneens een installatie. In opperste verbazing speelt en bouwt hij met materiaal uit de natuur. De titel van zijn installatie luidt: ‘Het bomenkerkhof vooruit’. Robert Wevers werkt met inkjet en acrylemulsies op aluminium. Hij is geboeid door de micro- en macrowereld. Andrea Veldman legt in haar abstracte landschapsfoto’s natuur vast als een ervaring in ruimte en tijd. Geïnspireerd door de voorbereidingen van FOCUS 5 In Natura, ontwikkelde Andrea Veldman in samenwerking met marien bioloog Karin de Boer de installatie ‘Áqua Pictura’. Hier ontmoeten kunst en wetenschap elkaar. In deze levende installatie kleuren algen in symbiose met pekelkreeftjes het zeewater. Het resultaat is niet te voorspellen en het hele proces is gedurende de tentoonstellingsperiode in de Cultuursalon te volgen.  

In Natura wordt op zondag 16 september 2007 om 16.00 uur geopend met de vertoning van de film Het Moment. Het Moment is een video interview met Louis Le Roy, beeldend kunstenaar en filosoof, 83 jaar en grondlegger van de Ecokathedraal in Mildam, waar natuur en cultuur fuseren en waarin tijd de ruimte krijgt en ruimte de tijd. De film is speciaal gemaakt in het kader van FOCUS 5 In Natura. De Zwolse filmmakers Jacco Dijkstra en Harrie Ronhaar (RONRON audiovisuals) maakten Het Moment in samenwerking met Henriette Tavenier (KCO) en Roy Kouchel (muziek). Het Moment is gedurende de expositieperiode te zien in de Cultuursalon.

In Natura is de vijfde in de reeks FOCUS tentoonstellingen, waarin KCO aan de hand van een bepaald thema werk laat zien van beeldende kunstenaars uit Overijssel en van kunstenaars die recent afstudeerden aan een kunstacademie in Overijssel.

KCO Cultuursalon, Kamperstraat 11-13 Zwolle, 038-4225030, www.kco.nl  

Openingstijden: do t/m za 11.00-17.00 uur.

Artikel delen:

Reageer