Echtpaar Van der Schuur-Korthuis 60 jr getrouwd

Zwolle – Donderdag bezocht Wethouder Nelleke Vedelaar het echtpaar Van der Schuur-Korthuis om hen te feliciteren met het behalen van het 60 jarig huwelijk.

19-06-2014_echtpaarvan_der_schuur-korthuis_60jr_getrouwd_01.jpg

Meneer volgde de lagere school in Borgercompagnie en in Kolham in de provincie Groningen. Het op zijn achtjarige leeftijd overlijden van zijn moeder en de Tweede Wereldoorlog zorgden ervoor dat hij zijn opleiding moest afbreken. Als oudste in een gezin van zes kinderen moest hij er mee voor zorgen dat er brood op de plank kwam. Hij pakte allerlei banen aan. Zo werkte hij op de scheepswerven, in de aardappel-meelindustrie, verkocht op mooie zomerse dagen ijs, en volgde tussendoor een hoveniersopleiding. Hij legde daarna siertuinen aan bij welgestelden en onderhield deze als zelfstandig hovenier. Mevrouw volgde de lagere school in Annerveenschekanaal en Kielwindeweer, op de grens van de provincies Drenthe en Groningen. Ze komt uit een gezin van zes kinderen. Na haar lagere schoolopleiding heeft ze enkele jaren gewerkt bij een atelier in Wildervank.

19-06-2014_echtpaarvan_der_schuur-korthuis_60jr_getrouwd_04.jpg

19-06-2014_echtpaarvan_der_schuur-korthuis_60jr_getrouwd_03.jpg

19-06-2014_echtpaarvan_der_schuur-korthuis_60jr_getrouwd_02.jpg

In 1950 ontmoeten zij elkaar op een dansavond in Harkstede. Het klikte al gauw. Eind dat jaar werd Kees opgeroepen om zijn militaire dienstplicht te vervullen. Hij werd ingelijfd bij het Korps Mariniers en werd in 1951 voor een jaar uitgezonden naar Suriname. Door elkaar brieven te schrijven, die per boot werden vervoerd, hielden ze contact. De relatie was hecht en hield ondanks de grote afstand stand. Na de militaire dienstplicht trad meneer in 1953 als leerling-conducteur in dienst bij de Nederlandse Spoorwegen. Zijn standplaats werd Zwolle. Hier heeft hij tot aan zijn pensionering als hoofdconducteur gewerkt. Omdat er in Zwolle geen woningen beschikbaar waren verbleef hij meerdere jaren in een kosthuis in de Spoorstraat. Op 19 juni 1954 traden zij in  Hoogezand in het huwelijk en kwamen mede hierdoor in 1955 in aanmerking voor een woning in de Paulus Buysstraat. Hier hebben ze het merendeel van hun leven gewoond. 

 

Zowel meneer als mevrouw zijn zeer actief geweest in het maatschappelijke leven. Meneer is jarenlang bestuurslid en voorzitter geweest van de “Groninger Molleboon”, de vereniging van Groningers in Zwolle en omstreken. Hij maakte deel uit van de toneelgroep van deze vereniging. In 2012 op 82 jarige leeftijd stond hij voor het laatst actief op de planken. Ook was hij in het verleden politiek actief voor de PvdA in de gemeente Zwolle. Hij is nog steeds betrokken bij de herdenkingen bij de verzetsmonumenten aan de Meppelerstraatweg, in Berkum en het Engelse werk. Mevrouw was eveneens lid van de Groninger vereniging, maar ook van de Drentse vereniging in Zwolle. Zo zat ze in de bij deze verenigingen in de volksdansgroep en in het zangkoor. Mevrouw heeft met name voor de opvang van de kinderen gezorgd. Ze stond en staat altijd voor hen klaar. Haar gezondheid laat wat te wensen over. Vijf jaar geleden heeft ze een hersenbloeding gehad en draagt daar nog wat gevolgen van. Beiden genieten nog steeds vol van het leven. Ze hebben een stacaravan in de Drentse bossen nabij Zuidlaren, waar ze veel verblijven. Het echtpaar heeft twee zoons en drie kleinkinderen.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer