Eénjarig jubileum De Oude Mars

Zwolle – Donderdag bestond zorgcentrum De Oude Mars een jaar. Bierman Henket architecten, die ook Museum de Fundatie betoverde, transformeerde vorig jaar een monumentale hofboerderij naar een hedendaags zorgcentrum met wooneenheden en een dagactiviteitencentrum. Burgemeester H.J. Meijer was donderdagmiddag aanwezig bij de viering van het jubileum.

19-06-2014_een_jarig_jubileum_oude_mars-burgemeester_meijer_07.jpg  

De Oude Mars is een rijksmonumentale boerderij uit 1938, ontworpen door architect P.A. Lankhorst. De boerderij is een gesloten hoeve rond een binnenhof; een boerderijtype dat buiten Limburg vrij zeldzaam is. De hoeve verkeerde grotendeels in originele staat. In opdracht van Stichting Zorgspectrum ’t Zand werden in het gebouw 4 wooneenheden en een dagactiviteitencentrum voor 32 jonge mensen met een niet aangeboren hersenafwijking gerealiseerd. Deze mensen zijn ondanks hun handicap actief en mobiel. Tevens zijn er diverse gemeenschappelijke ruimten en een dagactiviteitencentrum gesitueerd.

 

19-06-2014_een_jarig_jubileum_oude_mars-burgemeester_meijer_03.jpg 

19-06-2014_een_jarig_jubileum_oude_mars-burgemeester_meijer_06.jpg

19-06-2014_een_jarig_jubileum_oude_mars-burgemeester_meijer_05.jpg

Via Lees verder meer nieuws en foto’s… 

De nieuwbouw omvatte een vloeroppervlak van 800m2. De renovatie had een vloeroppervlak van 1200m2 en omvatte het volledig strippen en opnieuw inrichten van de boerderij afgestemd op de doelgroep. De buitengevel werd voorzien van nieuwe buitenkozijnen en een geheel nieuw rieten dak.

Bestaande architectonische kwaliteiten werden behouden door in de bijzondere ruimtes gemeenschappelijke functies te plaatsen. Overige ruimtes werden drastischer aangepakt om twee woongroepen voldoende comfort te bieden.

Aan de oostzijde van de boerderij werd een nieuwe vleugel gerealiseerd voor twee woongroepen. Het volume werd vormgegeven als een eigentijdse schuur. De uitbreiding past in de oorspronkelijke opzet van het boerenerf en toont met zijn moderne architectuur de nieuwe functie van de boerderij.

 19-06-2014_een_jarig_jubileum_oude_mars-burgemeester_meijer_02.jpg

19-06-2014_een_jarig_jubileum_oude_mars-burgemeester_meijer_04.jpg

19-06-2014_een_jarig_jubileum_oude_mars-burgemeester_meijer_01.jpg 

Artikel delen:

Reageer