Jongetje mishandeld in Schellerpark

Zwolle – Dinsdag 17 juni jl. is in het Schellerpark een 7-jarig jongetje uit Zwolle mishandeld en vastgehouden door drie 10-jarige jongens uit Zwolle.

Het drietal is daarover de afgelopen dagen in het politiebureau, in het bijzijn van hun ouders, over deze gewelddadigheden gehoord en ernstig onderhouden. Politie en Bureau Jeugdzorg gaan gezamenlijk zorgen voor een passende benadering, interventie en maatregelen ten aanzien van de drie jongens. Strafrechtelijke vervolging van kinderen jonger dan 12 jaar is niet mogelijk.

Artikel delen:
Reacties 35
 1. Sterkte voor de 7 jarige jongen, ouders en omgeving.

  Maar als die snotapen van 10 dit denken te kunnen doen, kunnen ze ook als volwassen berecht worden!!


  Maak melding

 2. Hahaha, Arie…hoor wat je zegt.
  Een 10 jarigen als volwassenen berechten?
  Volgens mij heb jij geen enkel verstand van de ontwikkeling van een kind…

  Natuurlijk moet die jongens zeer duidelijk gemaakt worden dat dit absoluut niet kan, maar berechten als een volwassene? Doe normaal.


  Maak melding

 3. Veel sterkte voor het slachtoffertje.

  Zag op Facebook al foto’s circuleren. Net als met andere filmpjes die de afgelopen tijd rondgaan: op het moment dat de daders gepakt zijn lijken ze me niet meer nodig voor opsporing en is verder delen ook niet nodig.


  Maak melding

 4. Ik weet niet of we beter vroeger wel social media hadden kunnen hebben, dat toen ook al dit soort zaken bekend werden, ipv dat het voor velen dagelijkse kost was.

  Of dat we nu eigenlijk teveel informatie krijgen en daardoor te zwaar? straffen.

  Ik vind het moeilijk. En ik was meestal het slachtoffer vroeger.


  Maak melding

 5. @Japser

  Dat vind ik ook een lastig vraagstuk. Maar ook vroeger was dit het gesprek van de dag geweest in Zwolle, zonder twijfel. Dit jongetje is ZO idioot zwaar mishandeld dat je er naar van wordt. Ik ben heel blij dat op deze manier de daders in ieder geval zijn opgespoord.

  Wat voor maatregelingen en/of straf hier nodig zijn? Een paar jaar later en ze hadden op jaren detentie kunnen rekenen. Aan de beslissers veel wijsheid toegewenst. Ondertussen hou ik mijn hart vast voor het slachtoffer.


  Maak melding

 6. Wat dacht je van het volgende:

  Tot de 18e geen zakgeld en sociale contacten. Dan leren die ettertjes dat soort gedrag wel heel snel af.

  Hetzelfde geld voor dat rotjong uit Rotterdam. Stop hem maar eens twee jaar in een TBS-kliniek. Dan laat ie dat soort streken wel even achterwege.

  Tot slot kunnen lastige kinderen ook bij mij terecht. Ik weet wel hoe ik op z’n Noord-Koreaans moet opvoeden.


  Maak melding

 7. Laat ik nu denken dat dit soort idioot gedrag voortkomt uit een gebrek aan sociale vaardigheden, @Kattekop. Dan is het afhouden van sociale contacten geen goede straf. Evenmin een Noord-Koreaanse opvoeding: verkeerde voorbeeldwerking.


  Maak melding

 8. Ik denk dat de negatieve aspecten van het op Facebook zetten steeds minder worden naarmate er meer op gezet wordt. Op het laatst kijkt geen mens er meer naar.


  Maak melding

 9. Mijn zoontje van 6 is daar vorige week ook flink getrapt door een jongen van ca. 10 jaar. Het liep met een sisser af doordat ik gewaarschuwd werd door een ander kind en snel kon ingrijpen. Maar nu ik dit bericht vernomen heb, heb ik toch ook ‘ons incident’ alsnog gemeld bij de politie.


  Maak melding

 10. Ik heb zelf zo’n koter in die leeftijd maar kan mij er zo weinig bij voorstellen… Wat voor mishandeling moet mij er dan bij voorstellen? Alleen vasthouden of ook fysiek verwonden?

  Ik kan mij niet voorstellen dat normale jongetjes/meisjes in die leeftijd zulke dingen doen…..
  ALs het echt mishandeling is lijkt me het typisch een taak voor jeugdzorg – die kinderen zullen het dan niet van een vreemde hebben.


  Maak melding

 11. De Stentor schrijft dat het jongetje poedelnaakt vastgehouden werd. Nou dat soort bijzonderheden lees ik liever niet!! Fijn ook voor de familie om dat over je zoontje te lezen in de krant. Ik vind dat echt niet kunnen.


  Maak melding

 12. Oh wow, de verbazing hierover verbaasd mij. Zo extreem als naakt vasthouden ken ik het niet van vroeger. Maar het komt er in de buurt. Kinderen zijn altijd al enorme klootzakken geweest. Zowel fysiek als mentaal wordt er heel wat uitgeprobeerd. Niet minder verkeerd hoor, daar niet van. Maar als je dit niet herkend, heb je een hele gelukkige jeugd gehad, en de mensen om je heen ook. (of je zat aan de gevende kant, die het zich allemaal minder erg herinnerd)

  Overigens niks met mij aan de hand tegenwoordig. Rond mijn 15de werd ik interessant voor de meiden en sindsdien was het over met het pesten ;D


  Maak melding

 13. @Dame

  Sociale Contacten heb je wel een punt ja. Ik heb dit ook een beetje uit mijn oogpunt gedaan. Ik weet dat mijn kind het fijn vindt om met anderen om te gaan. Als ik hem dat zou nemen, dan beseft hij hoe erg het was wat hij had gedaan. Ik was daarbij even vergeten dat sociale contacten ook een verbetering van de sociale vaardigheden kan betekenen.

  Maar ik ben het absoluut niet met je eens over Noord-Koreaanse toestanden. Respect moet je leren. En als mijn kind dan niet uit zichzelf heeft, dan zorg ik er wel voor dat hij dat krijgt. Goedschiks of kwaadschiks. Net zolang tot hij het snapt.

  Geen enkel lolletje tot hij het snapt. En dan nog een driedubbele laag straf eroverheen. Pas dan snapt een kind dat zijn gedrag niet kan.


  Maak melding

 14. Een kind leren dat je met geweld je wil aan een ander kunt opleggen, lijkt mij niet bevorderlijk voor het sociaal inlevingsvermogen. En dat is juist waaraan het deze kinderen ontbreekt: het je kunnen inleven in de situatie van een ander mens.
  Mijn ervaring is dat autoritaire ouders (en dat is toch wel een redelijk adequate vertaling van Noord-Koreaanse opvoeding) stiekeme kinderen opleveren. Kinderen die in de buurt van gezag zich keurig gedragen, maar zodra ze zich vrij voelen van toezicht zich misdragen.
  Ik zou die kinderen eerder opdragen een opstel te schrijven over bv. hoe pesten voelt vanuit het oogpunt van het gepeste kind of erover laten lezen of in contact brengen met iemand die uit eigen ervaring kan vertellen hoe pesten je leven kan vergallen. Ik pretendeer niet dat dit de oplossing is, maar geloof er wel in dat praten, uitleggen, toelichten etc (een beetje) helpt.


  Maak melding

 15. @Dame, mooi geschreven, praten, uitleggen,
  toelichten etc helpt altijd een beetje.
  Katteknoop zit in de knoop zo te lezen.
  Beeld erbij?
  “Goedschiks of kwaadschiks. Net zolang tot hij het snapt. ”
  las ik , gaat over een kind denk ik.  Maak melding

 16. Dame, dat is dan inderdaad jouw ervaring. Ik heb andere ervaringen en daarmee zeg ik niet dat jouw ervaringen verkeerd zijn. Dat verschilt misschien ook per kind.

  Ik hou in ieder geval niet van slappe toestanden als praten en uitleggen aan een kind waarom ze dingen niet mogen. Dingen zoals andere kinderen vernederen en mishandelen.

  In zo’n geval: Gehoorzamen zullen ze, of ze willen of niet. Bij mij werkt het prima, omdat mijn kind weet dat ze met zulke onzin, papa wel even met ze (keihard) met ze afrekent. Ook als ze stiekem zijn. En laten we eerlijk zijn, het gaat hier niet om het jatten van snoep oid.

  Maar voor ik te ver off-topic ga: Ik nodig de ouders van de daders hierbij uit, geef je kind een week aan mij. Ik zorg er wel voor dat ze weer in de pas lopen. Geheel gratis.


  Maak melding

 17. Blaaskaak, door zo’n houding creëer je juist van die kopschoppers.
  Kinderen die op hun tenen gaan lopen omdat ze de toorn van hun vader vrezen ontladen dat op straat zoals dame zegt.
  Jij noemt het slappe toestanden? Jongeren hebben al genoeg van die niet goedschiks dan maar kwaadschikse voorbeelden.
  Jongeren krijgen tegenwoordig alleen respect door wat ze hebben (bling) en door wat ze doen (zware agressie). Raad eens van wie ze dat hebben?  Maak melding

 18. Je krijgt van die ettertjes, omdat ouders tegenwoordig hun kinderen maar alles laten doen en alles maar mag. En vooral omdat ze geen grenzen stellen of eens NEE zeggen tegen een dreinend kind en dat vervolgens na 30 secondes weer loslaten.

  Even voor de duidelijkheid: mijn kind is ook wel eens dwars. Dan praat ik met ze en dan komen we er altijd uit. Maar ik pik het gewoon niet als zij erge dingen doen. Dan ben ik gewoon bikkelhard en laat ik ze merken (desnoods voelen) dat ik zulke dingen als in Rotterdam/Enschede en Schellerpark nooit tolereer. Alleen bij mij hoeft dat niet, want ik voed rechtlijnig op.


  Maak melding

 19. Kinderen schreeuwen om grenzen, maar testen deze uit. Als je thuis heel erg consequent bent weten de kinderen precies wat kan en niet kan. Nee is nee. Als kinderen altijd maar hun zin krijgen en teveel vrijheden, dan kunnen ze ook buiten het gezin zich niet aan bepaalde grenzen houden. Empathie moet ook geleerd. En dat leer je ze om steeds weer uit te leggen wat verkeerd gedrag voor een ander kan betekenen en elke keer weer af te keuren. Straffen die gegeven worden moeten wel in verhouding zijn met wat mis ging in hun gedrag. Als ouder heb je constant een sturende taak hierin. Ik ben streng en pak ze in de arm als ze het te bont maken en verbaal ze toespreken niet helpt. Verder in gesprek. En ik sla niet. Opvoeden is moeilijk en ook hier gaat het niet altijd vanzelf. Maar ik vraag me inderdaad af waarom kinderen dit kunnen doen.


  Maak melding

 20. Maar ik pik het gewoon niet als zij erge dingen doen. Dan ben ik gewoon bikkelhard en laat ik ze merken (desnoods voelen) dat ik zulke dingen als in Rotterdam/Enschede en Schellerpark nooit tolereer.

  Kan aan mij liggen, maar ik meen hier te begrijpen dat je je kinderen wel een tik geeft als je het nodig vindt.


  Maak melding

 21. Als ik zie en merk dat hij dat (als in mishandeling) bij andere kinderen doet, dan is daar een pedagogische tik op zijn plek.

  Geen pak rammel.

  Maar is bij ons niet nodig. Omdat ik namelijk heldere grenzen stel.


  Maak melding

 22. Ik vraag mij af hoe kinderen van 10 jaar erbij komen om dit soort dingen te doen? Hoe zijn ze op dit soort ideeën gekomen? Geen adequate opvoeding van de ouders? Ouders die alles maar toestaan, hebben ze bij de ouders dit soort dingen in films kunnen / mogen zien of via computerspelletjes? OF zijn deze kinderen (nu al) gedragsgestoord? Dan rest er maar 1 ding. Heel rap een behandeling door een gedragstherapeut gaan starten samen met de ouders.
  Want hoe ouder, hoe erger de handelingen die ze uit gaan vreten.


  Maak melding

 23. Een paar veranderingen in de maatschappij sinds dat ik (ik ben nu 32) geboren ben:

  – De maatschappij is meer en meer materialistischer geworden
  – Relaties zijn minder vast geworden, minder solide huwelijken, meer ad-hoc
  – Beide ouders zijn (al dan niet verplicht) meer gaan werken
  – Al met al minder aandacht naar het kind, kind dient zelfredzamer te zijn
  – Er is een soort van ongeschreven taboe gekomen op de pedagogische tik
  – Kinderen ontwikkelen steeds sneller een eigen identiteit, mede door steeds vroeger wordende online activiteit
  – Minder individuele aandacht in het onderwijs, mede door bezuinigingen

  Zouden bovenstaande punten kunnen bijdragen aan de in het artikel beschreven trends?


  Maak melding

 24. Misschien, HansvanEijsden. Ik vind het wel bijzonder dat het “soft” wordt gevonden wanneer je je kinderen niet slaat. Toegegeven: een tik doet meer pijn dan een preek. Niettemin geloof ik niet in het “pedagogische” van een tik. Misschien dat het een eerste keer nog wel werkt, door het schrikeffect. Wanneer ouders het vaak doen, dan sluit zo’n kind zich er gewoon voor af. En wat leert een kind ervan? Dat slaan een functie heeft? Lijkt me juist bij dit soort geweldadige kinderen niet zo heilzaam. Het een kind goed duidelijk maken wat het effect van zijn gedrag op een ander kind heeft of kan hebben, is in mijn ogen effectiever.
  De ettertjes die ik in mijn omgeving ken, hebben alle ouders die “altijd consequent” zijn en die “autoritair” optreden niet schuwen. Zogenaamd “softe ouders” hebben vaak dito kinderen (die eerder aan de verkeerde kant van de streep staan wat pesten betreft).


  Maak melding

 25. Ik geloof er ook niet in Dame. Hier geen pedagogische tikjes. Hoe zien mensen dat voor zich?!? “Ik heb gehoord dat jij een kindje geslagen hebt!” *pets* Nou, dat zal ze leren!

  Gelukkig is die van ons slechts bijna 3, dus ik heb in dat opzicht gemakkelijk praten, maar ik ben er vrij zeker van dat als ik nu geen tik hoeft te geven dat nooit nodig gaat zijn.

  Wat hier gebeurd is gaat nergens over! Pesten is helaas van alle tijden, maar voor mijn gevoel gaat dit toch wel wat verder dan wat ik in mijn jeugd heb gezien. En dan zit ik volgens mij rond dezelfde leeftijd als jij Japser.
  Ik was volgens mij niet de pestende partij. Heb zelfs toen nog een mooie vriendschap gesloten met een jongen die gepest werd enkel omdat hij uit Amersfoort kwam, met een harde g sprak en protestants was. En dat kon natuurlijk niet in een katholiek boerengat in Limburg!

  Hoe verder met dit soort gevallen? Hoe kun je doordringen tot dit soort kinderen zodat ze echt begrijpen dat dit niet kan? En hoe kun je het slachtoffer helpen weer vertrouwen in de maatschappij te krijgen?


  Maak melding

 26. Heel veel redenen te bedenken waarom het geregeld mis gaat of dreigt te gaan in onze huidige samenleving (samen leven?)
  Wat nog niet genoemd is: ouders die onzeker zijn over de opvoeding. Ontstaan doordat deze generatie veel meer belezen is dan vroeger. Door diversiteit aan opvoedmethoden die men kent en ziet, niet goed weet welke consequent toe te passen. Daarbij missen ze de bekende vaste referentiekaders van vroeger (opa, oma, de buurman en buurvrouw, de slager dezelfde normen en waarden) van waarbij alles veel meer hetzelfde was en bovenal overzichtelijk. Kinderen als volwassenen in zakformaat creëren kan wellicht ook ter discussie staan: alles moet kunnen, alles moet van het grootste, duurste en beste zijn, over alles moet over meegedacht en gesproken kunnen worden. Op jonge leeftijd de halve wereld gezien en beleefd hebben en daardoor de lat steeds hoger ligt voor ouders om hun kroost nog te vermaken. Individualisering en minder tijd voor je kinderen. Kind op een voetstuk plaatsen en buitenwereld (bijv. De school) mag zeker geen kritiek op kind (lees ouder) hebben. Kortom een hoog gehalte aan egocentrisme en misschien was het voor velen beter dat de crisis wat langer zou duren, waardoor men weer meer op elkaar is aangewezen …


  Maak melding

 27. Ik vind het wel mooi om te zien dat mensen hier de oorzaken zo kunnen benoemen. En dat is ook zeker waardevol voor je eigen opvoeding. Maar met oorzaken opnoemen is het probleem in het geval van het Schellerpark niet weg.

  Ik blijf erbij: Keihard straffen, geen zakgeld, leuke dingen etc. Stop ze twee weken weg in een cel tussen het tuig van de richel, stuur ze naar een tuchtschool oid. Doe in elk geval iets…

  Dan laten deze het voortaan wel uit hun hoofd.

  En nogmaals, mochten de ouders van de daders dit lezen: Geef ze gerust een week aan mij. Binnen een week lopen ze in de pas en spreken ze weer met twee woorden.


  Maak melding

 28. Dat is toch die -aso- koopwijk?
  Vele onopgevoede kinderen daar, is bekend bij de scholen daar. Men doet er weinig aan helaas.


  Maak melding

 29. @kattekop
  Mooi dat u zo van uzelf overtuigd ben, maar ik heb door mijn werk helaas genoeg voorbeelden dat de meeste mensen zowel jong ?n oud die de fout in zijn gegaan vroeg of laat weer in aanraking komen met politie en justitie. Jongeren bijv. die het Poortje, Rentree, Rekken, Ermelo, forensische jeugdpsychiatrie, Tactus, noem maar op van binnen en buiten kennen en die echt wel langdurig vrijheidsbeperking, enkelbanden en intensieve begeleiding hebben gehad. Als het zo makkelijk was, dan zou ik er maar gauw uw beroep van maken en bent u binnen de kortste keren keren schatrijk … als het zo eenvoudig was.


  Maak melding

Reageer