Jongeren bedenken alternatieven OV

Zwolle – Op donderdag 19 juni jl. kwamen jongeren uit Overijssel met nieuwe ideeën voor het Openbaar Vervoer en mobiliteit naar het Provinciehuis in Zwolle.

allyouneeov.jpg 

Vanaf oktober 2013 zijn veel jongeren, in het kader van het project Noaberschap 3.0 – “All You Need Is OV/Jongeren”, met elkaar in gesprek gegaan over alternatieven voor het Openbaar Vervoer zoals we dat nu kennen. Dit gebeurde op school in de les, online via Facebook en op het Bevrijdingsfestival Overijssel. Uit deze gesprekken zijn veel goede ideeën gekomen. De jongeren met de beste ideeën gingen afgelopen donderdag met elkaar de strijd aan in de Finale! Voor de beoordeling van de ideeën was er een deskundige jury bestaande uit: – Gerrit Jan Kok, gedeputeerde voor bereikbaarheid en Openbaar Vervoer in Overijssel (juryvoorzitter); – Jaap Wesseling, Hoofd eenheid Bestuurs- en Concernzaken; – Wim Dijkstra, Strategisch adviseur Openbaar Vervoer.

De juryleden lette op enthousiasme en creativiteit, maar ook op de realiteit en haalbaarheid van het idee. Daarnaast werden de jongeren door hen uitgedaagd om alvast na te denken over wat ze van de provincie nodig zouden hebben om hun idee te realiseren.

De jongeren met de volgende ideeën vielen in de prijzen:

De All You Need Is OV-app ging er met de eerste prijs vandoor. Via de All You Need Is OV-app kan je kijken waar bussen rijden, aangeven wanneer je op wilt stappen en alvast betalen. Volgens de juryvoorzitter een realistisch en goed uitvoerbaar plan. Vooral ook omdat volgens hem de toekomst in onze mobiele telefoon zit. 

De tweede prijs was voor Fiets Plan. D.m.v. De OV-Chipkaart leen je een fiets bij een paal en lever je hem weer in bij een andere paal. De jury: “ Goed idee, maar vooral voor in de stad. Overijssel heeft ook veel platteland en voor de langere afstanden heeft het idee nog verdere ontwikkeling nodig.” 

De dames van Skyfly pakten de derde prijs voor hun kleine, smalle voertuig die kan rijden en kan vliegen! De jury vond het een creatief, out-of-the-box-idee. De presentatie was goed en het idee vraagt om doorontwikkeling. 

Als vierde eindigde Online Car Sharing. Dit idee maakt delen van auto’s d.m.v. een online-platform mogelijk. Zeer realistisch.

De jury was uitermate tevreden over de inzet van de jongeren voor de samenleving. Juryvoorzitter Gerrit Jan Kok sprak zijn tevredenheid hierover uit: “Wat goed dat jullie dit voor jezelf en de ander doen. Er zijn mooie, verschillende ideeën geuit; er is goed over nagedacht. Jullie denken in oplossingen!” Hierna werden de jongeren uitgenodigd om hun idee verder te ontwikkelen. De samenwerkende organisaties en de provincie Overijssel zullen ondersteuning bieden als de jongeren initiatief blijven nemen in de realisatie van hun idee. De jongens van Fiets Plan hebben al aangekondigd graag door te willen!

“All You Need Is OV/Jongeren” maakt onderdeel uit van Noaberschap 3.0 en zorgt ervoor dat jongeren met jongeren in gesprek zijn over hun mobiliteit en het Openbaar Vervoer. Noaberschap 3.0 is een project door en voor actieve mensen uit Overijssel. Zij willen graag andere mensen aanzetten tot het nadenken over participatie. En tot participatie in de samenleving. Want dat is de samenleving waar we nu gezamenlijk vorm aan geven. We maken de beweging van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving. “All You Need Is OV/Jongeren” is een samenwerking tussen: (met name jongere) inwoners in Overijssel, Greijdanus College, iGlow Media, Pankra, Provincie Overijssel en HeelBreed. 

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Over bezuinigingen gesproken (waterschap), dit is ook een show hoor. Die hele provincie met zijn linkse fratsen en ‘spelshows’. Waarvoor?


  Maak melding

 2. Ik vind ’t mooi! Wedstrijd voor wie de mooiste relevante
  appjes bedenkt. En tsja terstal, dat gaan wij niet meer
  bedenken, wees eerlijk. Daarvoor moet je met appjes opgegroeid
  zijn. Top actie de jeugd uit te dagen, de ruimte te scheppen,
  en ’t bijbehorende podium erbij. Felicitaties aan ’t winnende team!  Maak melding

Reageer