Voerman bij Waanders In de Broeren

Zwolle – Van 24 juni tot en met 4 oktober is bij Waanders In de Broeren in Zwolle een expositie te zien van ‘IJsselschilder’ Jan Voerman. Deze tentoonstelling getiteld ‘Jan Voerman – Landschappen en wolkengezichten’ is tot stand gekomen in samenwerking met Museum de Fundatie en het Stedelijk Museum Kampen en maakt deel uit van de reeks FUNDATIEfusions. In Museum de Fundatie, locatie Kasteel het Nijenhuis bij Heino, is tot en met 21 september eveneens een groot aantal werken van Voerman te zien. Weidse landschappen, stille wolkengezichten, grazende koeien en lieflijke bloemstillevens geven daar een prachtige kijk op zijn oeuvre.

voerman_i.jpg

Geboren in 1857 in Kampen en vanaf 1889 woonachtig in Hattem, werkte Voerman praktisch zijn hele leven aan de IJssel. Hij voelde er zich verbonden mee. Hij was het liefst buiten, waar hij rust en inspiratie vond. Zijn vroegste werken verraden al zijn grote talent als schilder naar de natuur. Vooral zijn IJsselgezichten zijn van grote betekenis voor de Nederlandse kunstgeschiedenis. De vele wolkengezichten werden zijn handelsmerk, of ze nu dramatisch of contemplatief ogen. Eindeloze verten met stapelwolken boven het water, en vee rustend in de wei: Voermans IJssellandschappen zijn ongeëvenaard.

voerman_ii.jpg 

In Voermans omvangrijke oeuvre komen de tradities van de Hollandse 17de-eeuwse landschapsschilderkunst en het 19de-eeuwse impressionisme van de Haagse School in een oorspronkelijke beeldtaal samen. Met de tijdloze landschappen die hij creëerde heeft Voerman zich een plek binnen de Nederlandse kunstgeschiedenis toegeëigend.

Veel van de in Waanders In de Broeren getoonde schilderijen en aquarellen zijn afkomstig uit de collectie die de in 2009 overleden acteur Henk van Ulsen bijeenbracht. Zij maken tegenwoordig deel uit van de kunstcollecties van het Stedelijk Museum Kampen en de Provincie Overijssel, welke wordt beheerd door Museum de Fundatie. In Waanders in de Broeren wordt eveneens een aantal bijzondere werken uit particuliere collecties getoond. De samenstellers zijn al deze bruikleengevers zeer dankbaar.

De tentoonstelling ‘Jan Voerman – Landschappen en wolkengezichten’ is nog tot en met 4 oktober a.s. te zien op de derde verdieping van Waanders In de Broeren. Het werk van Voerman is tot en met zondag 21 september te zien in Kasteel het Nijenhuis. Deze expositie is er een in de reeks FUNDATIEfusions; compacte presentaties op hoog niveau die Museum de Fundatie toont op diverse openbare plekken in en buiten Zwolle. Kijk voor een overzicht van alle FUNDATIEfusions op www.museumdefundatie.nl.

Meer informatie over de exposities en podiumactiviteiten bij Waanders In de Broeren is te vinden op www.waandersindebroeren.nl. Waanders In de Broeren is veel meer dan een boekwinkel; een ongekende wereld waar je verrassend kunt winkelen, lekker kunt eten en drinken of genieten van een lezing of concert. De voormalige Broerenkerk in Zwolle is nu het kloppend hart voor boek en design, kunst en cultuur en lekker eten. Op de derde verdieping en in de voormalige kloostergang zijn vaste tentoonstellingsruimtes ingericht met wisselende exposities.

Artikel delen:

Reageer