CDA hekelt aftikken besluit bibliotheek

Zwolle – In 2013 heeft de gemeenteraad van Zwolle onder voorwaarden ingestemd met de komst van de modewinkel Zara. Het gebouwencomplex aan de Diezerstraat zal worden verkocht aan een belegger die het zal verhuren aan Zara.

De zoektocht naar een nieuwe locatie voor de bibliotheek leverde vijf geschikte locaties op. In de binnenstad is echter binnen afzienbare tijd geen acceptabele locatie beschikbaar. Maandagavond, tijdens het Raadspolein, werd voorgesteld de bibliotheek te huisvesten in het GGD-gebouw. Deze locatie aan de Zeven Alleetjes voldoet volgens het college uitstekend aan de wensen van de bibliotheek. Er sprake van een budgettair neutraal voorstel. De woordvoerder van het CDA betreurt dat de keuze voor het GGD-gebouw onderdeel uitmaakt van het coalitieakkoord. Het had volgens het CDA beter geweest als de raad hier open over zou debatteren. Het CDA is er niet van overtuigd dat het echt niet in de binnenstad kan. Als mogelijke locatie wordt de Grote Kerk genoemd. De overige fracties zijn wel positief over de keuze voor het GGD-gebouw. Een aantal fracties doet suggesties voor functieverbreding en vormgeving waarbij de woordvoerder van GroenLinks zijn ideeën illustreert met enkele plaatjes. Wel zijn er vragen over de bereikbaarheid en parkeergelegenheid.

Vervolg verslag gemeenteraad:

Verder wordt er gesproken over de gebruiksmogelijkheden van de oude statenzaal. Ook hier worden enkele suggesties voor gedaan. Cultuurwethouder Brink zegt dat de bibliotheek uitstekend uit de voeten kan op de nieuwe locatie. De bereikbaarheid en de parkeermogelijkheden worden nader uitgewerkt. De ligging aan de kunstroute tussen de het station en de binnenstad biedt kansen. Hij zal de aangedragen suggesties betrekken bij de verdere planvorming. De vragen over het vastgoed worden beantwoord door wethouder de Heer. Hij meldt dat zeer recent de intentieverklaring van de belegger voor de aankoop van het pand is ontvangen, alsmede de verklaring van Zara dat ze overgaan tot huur. De huurperiode van 5 jaar is standaard binnen dat concern, maar alles is gericht op een langdurige huurperiode. In het aan te kopen pand van de GGD zitten geen huurders. Voor de oude statenzaal is vanuit de markt al belangstelling getoond. De conclusie is dat het onderwerp rijp is voor besluitvorming. Het kan worden geagendeerd worden als A-stuk in de besluitvormingsronde van 30 juni 2014.

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Ik geloof niet dat het gewenste gedeeltelijke behoud van de kerkelijke functie zich verdraagt met de wensen van de bibliotheek voor een op de toekomst gerichte organisatie.


  Maak melding

 2. Ik geloof niet dat het gewenste gedeeltelijke behoud van de kerkelijke functie zich verdraagt met de wensen van de bibliotheek voor een op de toekomst gerichte organisatie.

  Helemaal mee eens, en wat te denken van de acoustiek van de kerk wanneer deze vol staat met boekenstellingen? dan komt het beroemde Schnitgerorgel zeker niet meer tot z’n recht. Ik zou zeker van het CDA wat meer wijsheid en inzicht verwacht hebben.


  Maak melding

 3. Verkiezingstrofee van de VVD. De andere partijen wilden de bieb het liefst in de binnenstad en TERECHT, want daar hoort de centrale bibliotheek. Ik voorspel: de bieb zal minder publiek trekken op die locatie en er zullen ongelukken komen bij de drukke Van Rooyensingel.


  Maak melding

 4. Toch raar dat eerst alle politieke partijen voor en tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zich hebben ingespannen om de bieb in de binnenstad te houden, en nu de verkiezingen achter de rug zijn is er in de achterkamertjes ‘ineens’ ‘besloten’ dat de Zeven Alleetjes de beste oplossing is?

  Als dat echt zo zijn, de Zeven Alleetjes écht de beste oplossing, dan had daar toch best over gedebatteerd kunnen worden, dan zouden alle politieke partijen overtuigd worden in een publiek debat om alsnog over te stappen naar de Zeven Alleetjes. Waarom, zoals CDA vraagt, dit gesprek helemaal op slot gooien? Was het een voorwaarde om mee te doen met het college van benw?

  Ik ben nu wel benieuwd wat de collegepartijen over de streep heeft doen trekken om ‘ineens’ de binnenstad los te laten en te kiezen voor een locatie die ze eerst leken te verafschuwen, zonder dat daar een echt debat over heeft plaatsgevonden.

  Ik meen zelfs te herinneren dat de mensen van de christenunie eerst voor de oude waanders was (maar is dat niet veel te klein?).

  Hoe dan ook, ik vind het een beetje een rare zaak en een rare gang van zaken. Of is dit nu ‘politiek’?  Maak melding

 5. Hoe verhoud de inhoud van dit artikel met hetgeen is geschreven toen er ‘slechts’ schetsen werden getoond van hoe de nieuwe bieb er uit zou komen te zien?


  Maak melding

 6. hahah hoeveel fouten maakt CDA niet dan??
  Elkaar afzeiken en dan met elkaar lekker koffie gaan drinken daar zijn de meeste van hen goed in!!!
  Politiek!!!;)


  Maak melding

 7. @gea
  Eens. We kunnen niet anders dan de conclusie trekken dat de CU de verkiezingen heeft gewonnen, maar de VVD het reslutaat op dit punt heeft gedicteerd. Jammer en pijnlijk voor al degenen die op de CU hebben gestemd juist vanwege de ferme en duidelijke standpunt inname ( bieb moet in centrum blijven) van mevrouw Rots van de CU op dit punt nog voor de verkiezingen. En die toegankelijkheid van de Statenzaal voor mindervaliden bleef tijdens de beantwoording van de wethouder toch ook wel enigszins in de mist hangen. Ja, er wordt nog over gesproken, maar spijkers met koppen zijn er kennelijk nog niet geslagen. Is dat laatste punt ook cruciaal bij de onderhandelingen m.b.t. tot de al of niet verkoop, zo vraag ik me af? Ik vrees hier van niet. Hoop dat de gehandicaptenraad dit punt goed in de gaten houdt.
  Wat ik ook nog mis is een poll o.i.d onder de bezoekers van de bibliotheek. Ik vang regelmatig geluiden op dat men helemaal niet blij is met deze verhuizing van de bibliotheek naar de 7 Alleetjes. Zijn de bezoekers en leden van de bieb ooit om hun mening gevraagd? Kwestie van je burgers serieus nemen, lijkt me Of doet die mening er niet toe?


  Maak melding

 8. @Jozefien; nee die mening van je burgers heeft er nog nooit wat toegedaan. Daar hebben we de gemeenteraad voor.

  Wie is eigenlijk de eigenaar van het GGD-gebouw?


  Maak melding

 9. Als ik de reacties zo lees, dan zou je per ongeluk de conclusie kunnen trekken dat de bibliotheek naar een afgelegen industrieterrein verhuist.
  Volgens mij krijgen ze gewoon een centraal gelegen en uitstekend bereikbare locatie!


  Maak melding

 10. @drama

  gemeenteraad. Vandaag deze mening, morgen die mening. Sommige leden als bladeren aan een boom die zich omdraaien. Moeilijk stemmen hoor.


  Maak melding

Reageer