Openluchttheater aan de Zalkerveerweg

Zwolle – Een zonderlinge man is hij, de laatste van een generatie lichtwachters die de vuurbaak brandend moet houden. Deze immens grote en belangrijke taak eist zijn tol.

 

1.jpg

Foto’s : Henk Tuinman

 

De lichtwachter verliest zijn vrouw en hij stuurt zijn kinderen weg om zich volledig te kunnen wijden aan zijn vuur. Maar de vuurbaak gaat aan de haal met de toewijding van de arme man… Dan komt zijn overleden vrouw terug, zij wil de lichtwachter beschermen voor de sluwe vuurbaak. Kan zij haar geliefde tot bezinning brengen en behoeden voor de gekte waar hij op afstormt? Het weiland achter biologische boerderij De Vreugdehoeve aan de Zalkerveerweg in Zwolle wordt van 25 – 29 juni omgetoverd tot een indrukwekkend openluchtdecor voor de voorstelling De Lichtwachter. Op de langste avonden van het jaar speelt hier het aangrijpende verhaal over een innerlijke strijd tussen plicht en passie, in beelden, beweging en muziek. De voorverkoop is in volle gang.

 

6.jpg

 

lichtlwachter.jpeg   

 

5.jpg  

De cast is bekend, het verhaal staat vast, het koor oefent als ‘soundscape’, de kostuums liggen op de naaitafel. Het technische team draait ondertussen overuren om het indrukwekkende decor op poten te krijgen. De acht meter hoge toren die als middelpunt van de voorstelling fungeert, wordt in de werkplaats van IJzerhandel Van Rossum met uiterste precisie in elkaar gelast. De beeldende theaterproductie De Lichtwachter heeft alle ingrediënten voor een ‘alternatieve openluchtopera’ in zich. Met acteur Luc Onderbeke en sopraan Heleen Koele in de hoofdrollen.

 

De Lichtwachter is een vertelling die op bijzondere, open plekken in de Overijsselse natuur gespeeld wordt. In een weiland, in de uiterwaarden, op een landgoed. In een spectaculair decor dat bestaat uit twee eilanden. Zonder woorden, in beelden, beweging en geluid is eenzaamheid, verdriet, opluchting en liefde zichtbaar, voelbaar en hoorbaar. De flinke dosis humor waarmee de absurditeit van de bezigheden van de lichtwachter wordt getoond, vormt een schrijnend contrast met de enorme emoties van de tot waanzin gedreven zelfde man.

 

De try-out is op woensdag 25 juni, de première is vrijdagavond 27 juni. Hierna volgen in Zwolle nog 4 voorstellingen op 28 en 29 juni. Op 13 september, tijdens open monumentendag, is de voorstelling tweemaal op Schokland te zien. Daarna gaat De Lichtwachter de provincie Overijssel in. Kaarten en informatie via www.delichtwachter.nl 

 

Aan De Lichtwachter werken mee: Janneke Drulman (artistiek leider, vormgeving), Gijsbert Berends (vormgeving), Irene Kriek (regie), Eugène van Boheemen (componist, koordirigent), Jan Gerritsen (saxofoon), Heleen Koele (sopraan), Luc Onderbeke (spel) en Martin Mulder (techniek). De Lichtwachter is een productie van Stichting Mooier uit Zwolle. Stichting Mooier opereert op het grensgebied van beeldende kunst en theater.

 

2.jpg

 

3.jpg

 

4.jpg

 

 

 

 

 

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer