Vleermuis en winterkoning baat bij Natuurerf

Zwolle – Het aantal diersoorten dat op het platteland leeft, neemt af. Dit komt onder andere omdat erven en tuinen steeds netter worden. Funest voor dieren als de egel, winterkoning, huiszwaluw en vleermuis, die zo steeds minder voedsel en schuilplekken kunnen vinden. Landschap Overijssel wil met ‘Mijn Natuurerf’ hier verandering in brengen door erfeigenaren te adviseren en stimuleren om hun eigen erf natuurlijker in te richten. Met soms hele eenvoudige acties kan een erf al een stuk natuurlijker worden. Dat is mooi voor de dieren en genieten voor de erfeigenaar.

Een Natuurerf is een tuin of erf in het buitengebied met verschillende natuurlijke elementen zoals een poel waar kikkers en salamanders kunnen leven, takkenrillen waar egels en mussen kunnen schuilen en voldoende plekken waar vogels hun nest kunnen bouwen. Erven worden steeds netter. Gaten en kieren van bebouwing worden dichtgestopt en rommelige overhoekjes op erven worden opgeruimd. Dit zijn juist de plekken waar veel dieren voedsel en een schuilplek vinden.

Natuurerf voor dier en bewoner
“Gelukkig zijn er veel relatief makkelijke manieren om een erf natuurlijker te maken,” aldus Robert Pater, adviseur natuur&landschapsbeheer van Landschap Overijssel. “Denk aan het laten liggen van een takkenhoop voor een winterkoning of het op een kier laten staan van je staldeur voor de boerenzwaluw.” Sommige maatregelen gaan verder zoals het planten van een haag of het inzaaien van een bloemrijk stuk gras. Een Natuurerf is niet alleen goed voor de diversiteit aan dieren, maar is ook mooi om in te wonen. “Bewoners genieten vaak erg van fladderende vlinders, zoemende bijen en fluitende vogels. Met een natuurlijk ingericht erf pak je dus twee vliegen in één klap.”

Samen werken aan natuurlijker platteland
Erfeigenaren in het buitengebied kunnen daarom van Landschap Overijssel een advies op maat krijgen over hoe ze hun erf en aangrenzende landschap natuurlijker kunnen inrichten. Dit advies kan wanneer wenselijk worden voorzien van een langjarig beheerplan. Meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Vleermuis en winterkoning baat bij Natuurerf”

  1. In het Schellerpark zie ik regelmatig vleermuizen vliegen wat ik altijd een mooi gezicht vind.

    De laatste 2 weken heb ik echter ook al 4 dode jonge vleermuisjes bij ons voor op de stoep zien liggen. Ze lijken niet beschadigd door bijv. een kat maar waarom ze daar dood liggen is mij een raadsel.

    Iemand enig idee?

Reacties zijn gesloten.