Nieuwe voorzitter Jongerenraad Overijssel

Zwolle – De 18-jarige Siebe de Roest uit Nijverdal is woensdagavond 25 juni tijdens een vergadering van de Jongerenraad verkozen tot nieuwe voorzitter van de Jongerenraad Overijssel. Hij neemt daarmee de voorzittershamer over van oud-voorzitter Koray Bektas (21) die de Jongerenraad anderhalf jaar lang op bevlogen wijze heeft geleid.

De meerderheid van de raad sprak zijn voorkeur uit voor Siebe. Eén andere kandidaat stelde zich beschikbaar voor het voorzitterschap.

Siebe is net geslaagd voor zijn eindexamen vwo en gaat in september studeren in Leiden.

Van Overijssel tot Europa
In een bevlogen speech uitte Siebe zijn motivatie: “Ik wil voortbouwen op de fundering die oud-voorzitter Koray heeft gelegd. Ik heb de afgelopen periode mogen meemaken dat de Jongerenraad zijn grenzen steeds verder heeft verlegd: van de muren van het provinciehuis, bij ambtenaren, Statenleden en gedeputeerden, tot de grenzen van Overijssel en bij onze winst van het Grote Grondwet debat tot de landelijke grenzen. In juli hebben wij een uitwisseling met jongeren uit vijf Europese landen en onlangs zijn we door gedeputeerde Ineke Bakker gevraagd om in oktober aan een jongerenconferentie in München deel te nemen. Daarmee hebben we onze eerste stappen op het internationale vlak gezet. En dat smaakt naar meer.”


Hoger plan
Siebe roemt het enthousiasme en de betrokkenheid van de jongeren die lid zijn van de Jongerenraad: “Iedereen doet ontzettend veel en met elkaar kunnen we zoveel bereiken! We adviseren gevraagd en ongevraagd ambtenaren en politici van de provincie. Met als doel om het geluid van jongeren in de provincie te laten horen. Met ons goede netwerk, dat alleen nog maar kan groeien, wil ik de raad naar een nóg hoger plan tillen. Ik wil, in de woorden van Koray en het motto van ons jaarverslag ‘groots dromen, zonder grenzen’. Met dit team kunnen we ontzettend ver komen!”

Zichtbaarder
Volgens Koray kan hij de raad met een gerust hart overdragen aan Siebe. In zijn afscheidstoespraak keek hij terug op anderhalf jaar waarin de Jongerenraad enorm is gegroeid. “We zijn zichtbaarder geworden in Overijssel, zowel binnen het provinciehuis als daarbuiten. Met onze adviezen over jongeren en techniek, bewust verlichten, agro & food en het Overijselse bestuur van de toekomst hebben we het geluid van jongeren aan de provincie laten horen. We zijn dankbaar voor het vertrouwen dat de provincie in ons heeft en de mogelijkheden die we krijgen om onze stem te laten horen. Met ons intiatief Rijd mee met de Bestuurder, waarin inwoners mogen meerijden met een gedeputeerde of Commissaris van de Koning, proberen we de kloof tussen inwoners en politiek te verkleinen. Ik kijk met plezier terug op de vele debatwedstrijden waaraan wij hebben geholpen (of die we hebben gewonnen), met als doel om jongeren meer bij de democratie te betrekken.”

Als afscheidscadeau kreeg Koray van de raad een houten voorzittershamer met een inscriptie met zijn naam erop.

Jongerenraad Overijssel
De Jongerenraad Overijssel bestaat uit ongeveer 20 jongeren tussen de 15 en 20 jaar uit alle delen van de provincie. Ze komen geregeld bij elkaar om mee te denken over wat er beter kan (voor jongeren) in Overijssel, om evenementen te organiseren, adviezen uit te brengen aan de politiek en om elkaar te ontmoeten en leuke ervaringen op te doen. De Jongerenraad wordt ondersteund door de provincie Overijssel en adviesbureau Arcon.

www.jongerenraadoverijssel.nl

Artikel delen:

Reageer