LED-verlichting in straatlantaarns

Zwolle – Een deel van de straatlantaarns in Zwolle wordt voorzien van led-verlichting. In oud-Ittersum draait wethouder Filip van As komende vrijdag de laatste van 175 lampen in. 

 

29-04-2010_wethouder_filip_van_as_stelt_fontein_in_werking_3.jpg

De fontein in de stadsgracht heeft ook LED verlichting 

 

In heel Zwolle worden ongeveer 2000 oranje/gele lampen vervangen voor led-verlichting. Deze verlichting duurzaam, goedkoper in de energielasten en komt het gevoel van veiligheid op straat ‘s avonds ten goede. Onder bewoners van Oud-Ittersum is een enquête gehouden welke lamp uit de proefopstelling hen het beste bevalt. Deze uitkomst heeft samen met de beoordeling op techniek geleid tot de keuze van een led-lamp die nu gebruikt wordt. De komende maanden wordt ook de oranje/gele verlichting in een delen van Ittersum, Holtenbroek, Westenholte en Veerallee vervangen. In een tweede fase worden ook de palen en armaturen die het einde van hun levensduur bereikt hebben vervangen. Hierin wordt meteen de led-verlichting meegenomen. Bij deze ombouwoperatie gaat het stadsbreed om 24.000 armaturen.

Artikel delen:
Reacties 13
 1. Eindelijk, je ziet nu ‘s-nachts bijna niets op straat. Geeft een zeer onveilig gevoel bij veel mensen. Onder de lantaarn een beetje oranje verlichting, maar tussen 2 palen gewoon donker. Het licht bereikt de stoep vaak niet eens.


  Maak melding

 2. @bernard ga jij in de winter om 5u binnen zitten en half 9 pas weer naar buiten? Beetje domme reactie!
  Er zijn ook mensen die moeten werken zoals bv. de zusters van Isala. Neem jij de verantwoordelijkheid als hun wat overkomt?


  Maak melding

 3. Je hebt gelijk. Mijn reacties was inderdaad zeer overtrokken FCZZ. Het was meer een reactie op Mike, dat het zelfs onder een lantaarn niet licht genoeg zou zijn.

  Verder kan het toch allemaal een stuk minder. Als ik bijvoorbeeld alleen maar in mijn eigen omgeving kijk. Achter huis twee lantaarns, aan de voorkant 1 lantaarn plus een verlicht reclamepaneel (zonder reclame overigens). Dat geeft met elkaar zoveel lucht dat ik in huis geen lampen meer aan hoef te doen. Voor mij handig, maar toch niet de bedoeling.
  En als je ’s avonds met de auto op Zwolle aanrijd zie je al van verre die verlichte lucht. Zonde.

  Maar uiteraard huig ik het ook toe dat de lantaarns voorzien worden van LED-verlichting.


  Maak melding

 4. @An al het geld, plus vaak nog wat meer, wat binnenkomt bij de staat/gemeente, gaat terug naar de burger. Minus een klein percentage aan salarissen en gebruik/onderhoud van de panden. Wat, als je het goed bekijkt, ook voor de burger is.


  Maak melding

 5. Wat heeft een verlichte fontein nou te maken met veiligheid, tenzij ik middenin de nacht een boottochtje op de gracht wil gaan maken.;D Ik moet zeggen dat ik ledlicht vaak erg flets en koud vind ik hoop dat niet de hele stad blauw verlicht is straks, creepy.


  Maak melding

 6. hopelijk niet nog meer lichtvervuiling??? er hangt al een oranje gloed over de stad…. en het is nergens meer donker..>:( als je 3 minute in het donker loopt zijn je ogen er alaan gewend mensen. Bang zijn voor donker is gewoon een phobie .. minder storende lampen aub! doe ze maar om 2300h uit allemaal.


  Maak melding

 7. @ -willem-,

  voor jou reactie geldt eigenlijk een zelfde soort reactie als dat FCZZ eerder al gaf.

  Je naam doet namelijk vermoedden dat je geen vrouwelijke verpleegkundige bent die, soms op onmogelijke tijden, in haar eentje naar huis moet….
  Alleen voor die veiligheid is de verlichting al wenselijk.

  Als jij je zo druk maakt over “lichtvervuiling” en alle andere schadelijke stoffen voor het milieu, neem ik aan dat jij de auto ook de deur uit gedaan hebt?

  Om maar es een ding te noemen…


  Maak melding

 8. Ik geloof dat Willem niets over “andere schadelijke stoffen” gemeld heeft. Dus waar je die afgedankte auto vandaan haalt…


  Maak melding

 9. Ik woon aan de rand van de binnenstad, daar is verlichting zo slecht dat je die stenen zogeheten varkensruggetjes waar je met je auto bumper bijna tegen zit, en bijna niet ziet. Menig een is er al over heen gestruikeld en ze zitten notabene nog op de stoep ook. De gemeente vind het te duur om er nieuwe verlichting aan te leggen Eerst moet iemand letterlijk zijn nek breken dat er wat aangedaan word. Dus ik zou heel blij zijn met de led. Als het er maar veiliger door word.


  Maak melding

Reageer