Opening sportpark Be Quick ’28 extra feestelijk

Vrijdagmiddag is het nieuwe sportpark van Be Quick ’28 in Zwolle officieel geopend. Deze feestelijke gebeurtenis kreeg nog eens een extra gouden randje, omdat burgemeester Henk Jan Meijer in het nieuwe clubhuis van Be Quick ’28 twee Koninklijke Onderscheidingen uitdeelde.


De heer en mevrouw Van der Kolk-Dijk met hun zojuist opgespelde Koninklijke onderscheidingen

De heer en mevrouw Van der Kolk-Dijk werden in een overladen clubhuis, voor hun bijzondere vrijwillige verdiensten voor Be Quick gedurende ruim 30 jaar beiden onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer H. van der Kolk is al 32 jaar samen met zijn echtgenote, op vrijwillige basis, beheerder van het clubhuis van voetbalvereniging BeQuick’28.

Daarmee was en is hij al jarenlang een van de mensen die de vereniging draaiende houdt. Het clubhuis is immers het kloppend hart van de vereniging. Henk van der Kolk is oud-eerste elftal speler van Be Quick ’28. Tot zijn 34e heeft hij zelf gevoetbald. Daarna is hij met zijn echtgenote de ’tandemwerkzaamheden’ in het clubhuis begonnen. Waar bij haar het accent ligt op de zakelijke en financiële kant, ligt bij hem het accent op de sociale kant.

Mevrouw G. van der Kolk – Dijk runt niet alleen met haar echtgenoot al die tijd al het clubhuis van voetbalvereniging Be Quick’28, maar was daarvoor ook al zo’n 10 jaar leidster van de voormalige gymnastiekvereniging van Be Quick ’28.

Toespraak wethouder Martin Knol t.g.v. opening sportpark

Geachte dames en heren, 

Ik ben vandaag heel erg trots en blij hier te zijn.

Trots op het fonkelnieuwe sportpark Ceintuurbaan dat er voor een groot deel strak en gelikt uitziet. Maar ik ben vooral blij voor alle vrijwilligers en leden van Be Quick’28, die met een enorme inspanning een prachtige fysieke invulling hebben gegeven aan dit sportpark en deze zomer hebben doorgewerkt om het clubhuis klaar te krijgen. Kijk maar eens om u heen en zie wat voor fantastisch clubhuis de vereniging hier heeft neergezet. Het was dan ook wel de hoogste tijd dat Be Quick een nieuw sportpark in gebruik kan nemen.  Het oude park paste zeker niet bij de status van een tophoofdklasser.  

Maar ook niet bij de hele vereniging, die haar bestaansrecht in tachtig jaar natuurlijk dubbel en dwars heeft bewezen. Het was toch een regelrechte schande dat ouders tegen hun kinderen zeiden: “Bij Be Quick hoef je je na afloop van de wedstrijd niet te douchen. Dat kun je maar beter thuis doen.”
Be Quick heeft het zich zelf ook niet altijd even makkelijk gemaakt om tot dit fantastische complex te komen. In het volgende deel van dit verhaal zal ik duidelijk maken wat ik daarmee bedoel.

Be Quick en de gemeente Zwolle zijn 9 jaar met elkaar in gesprek geweest over verplaatsing dan wel nieuwbouw op de huidige locatie voor Be Quick. Dat er op enig moment nieuw gebouwd zou moeten worden, is voor alle partijen vanaf het prille begin duidelijk geweest. Naast nieuwbouw was er ook sprake van noodzakelijke uitbreiding van het sportcomplex, omdat de club fors groeide en omdat FC Zwolle en later ook de Thorbeckescholengemeenschap, gebruik maakten van de sportvelden. Voor de gemeente was het een goede optie dat Be Quick de hoofdgebruiker zou worden van het sportcomplex in Stadshagen. Be Quick heeft er echter altijd voor gekozen om te blijven voetballen op de huidige locatie. Met deze keuze maakte Be Quick het zichzelf niet gemakkelijk.

Deze keuze maakte het behoorlijk ingewikkeld, ook omdat voor FC Zwolle op enig moment besloten werd dat het stadion ook op de huidige locatie nieuwgebouwd en uitgebreid zou worden. Door de koppeling van het sportpark aan de nieuwbouw van het stadion, werd de voortgang van het sportpark ook direct beïnvloed door de besluitvorming over het stadion en door de afspraken die met de ontwikkelaar zijn gemaakt over de bouw van het stadion. Maar ook door bijvoorbeeld het referendum. Ik wil in dit deel van het totstandkomingproces vooral de naam van mijn voorganger Jaap Hagedoorn noemen. Hij heeft het voor elkaar gekregen dat dit bestuurlijk op alle niveaus werd gedragen. Maar vooral zijn toen ook de belangrijke besluiten genomen. Ik refereer dan vooral aan het tekenen door alle partijen van de gronduitgifte- en realisatieovereenkomst. En na het referendum werd onder zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid goedkeuring gegeven aan het programma. In de loop van de tijd heb ik wel eens horen verluiden dat Be Quick zou meeliften in de slagschaduw van grote broer FC Zwolle. Op meerdere fronten ben ik het daar volstrekt niet mee eens. De inbreng in het bijzonder van uw voorzitter Bert Venema is mijn ogen altijd buitengewoon constructief geweest. Waarbij hij niet alleen oog had voor ‘zijn’ vereniging, maar ook voor de problemen van de andere partners, FC Zwolle, SOZ en de Gemeente Zwolle. Ook uit sportief oogpunt zie ik Be Quick ’28 niet als het kleine broertje. Door de principiële keuze van de roodzwarten heeft FC Zwolle juist kunnen profiteren.

Ik denk maar even aan de transfer van directeur Gerald van de Belt, die vanuit zijn verleden als actief voetballer bij Be Quick nogal wat amateurs uit de hoofdklasse liet doorstromen naar de FC. En Be Quick profiteerde op haar beurt van spelers die bij Zwolle net niet het eerste elftal haalden. Ik ben er van overtuigd, dat ondanks het soms trage proces dat hieraan vooraf ging, hier het mooiste sportpark van Zwolle ligt. Met drie kunstgrasvelden, drie natuurgrasvelden en een fantastisch clubhuis met kleedkamers.  De velden worden gebruikt (of gaan gebruikt worden in het geval van de natuurgrasvelden) door Be Quick en FC Zwolle. Daarnaast maakt ook de  Thorbeckescholengemeenschap gebruik van de velden. Het park is nog niet af. Vooral wat de velden betreft zal er de komende tijd nog het nodige geïmproviseerd moeten worden.

Ik vertrouw er op dat dat leed spoedig is geleden. Voor de invulling van dit sportpark is nu het woord aan de gebruiker van het complex. Be Quick probeert prestatief en recreatief voetbal goed met elkaar te combineren. Goede en gediplomeerde trainers op de standaardteams ( Alle standaard jeugdteams spelen in de Hoofdklasse) en zeker nu de nieuwe accommodatie beschikbaar is, ook meer en goede aandacht aan de leden die het spelletje recreatief spelen. In het bijzonder in het “stille seizoen” ( winterstop en zomerperiode, bieden de kunstgrasvelden met verlichting een unieke kans om meer activiteiten te ontplooien voor leden, maar ook voor niet-leden. De samenwerking met FC Zwolle zal vast wel intensiever worden, waarbij echter BeQuick’28 nadrukkelijk het eigen karakter en de eigen identiteit zal vasthouden. Ik feliciteer u allemaal met dit prachtige sportpark. Daarbij spreek ik de wens uit dat u hier veel mag genieten, zowel van de prestaties van de vereniging als van die fantastische verslaving die voetbal heet!

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer