Zorgen over betaalbaarheid huurwoningen

Zwolle – Woningstichting SWZ heeft het jaarverslag 2013 gepubliceerd op haar website www.swz.nl. Ook in 2013 heeft SWZ weer volop geïnvesteerd in Zwolle. Zo bouwde SWZ 188 nieuwe woningen in Zwolle en werden de wijkvernieuwingen in Holtenbroek (Muziekwijk), Ittersumerlanden, de Pierik en Dieze-Oost voortvarend doorgezet.

 

In november 2013 presenteerde SWZ haar Ondernemingsplan 2014–2017 aan minister Blok. Ondanks de zogenaamde verhuurderheffing van ruim 5 miljoen euro per jaar, gaat SWZ niet bij de pakken neerzetten. Vorig jaar werden in Zwolle 188 nieuwe woningen door SWZ gerealiseerd (137 huurwoningen en 51 koopwoningen). In de periode 2014 tot en met 2017 levert SWZ ruim 500 nieuwe woningen op in Zwolle.

De interne bedrijfskosten per woning zijn bij SWZ inmiddels fors gedaald. Enkele jaren geleden waren de bedrijfskosten 1.280 euro per woning, op 1 januari 2014 was dit 1.015 euro per woning. Het aantal volledige arbeidsplaatsen bij SWZ is gedaald van 107 naar 85. Door het bezuinigen op de interne kosten kon een gedeelte van de verhuurderheffing worden voldaan en kwam meer geld beschikbaar voor de huurders en opgaven in Zwolle.

 

SWZ spreekt haar zorgen uit over de betaalbaarheid van sociale huurwoningen op langere termijn. Structurele (forse) verhuurderheffingen bedreigen het verdienmodel van woningcorporaties. Heffingen kunnen niet onbegrensd afgewenteld worden op bewoners. Wat de leefbaarheid betreft, vroeg de situatie in Holtenbroek III alle aandacht. Samen met de gemeente, de politie en Travers worden alle zeilen bij gezet om de leefbaarheid in dit gedeelte van Holtenbroek te verbeteren.

 

Het volledige jaarverslag kunt u downloaden via www.swz.nl

Artikel delen:
Reacties 6
 1. En toch zullen het de huurders zijn die uiteindelijk moeten opdraaien voor deze rekening. Alsmaar stijgende huren, minder onderhoud of slechter onderhoud terugkrijgen, minder selectief toewijzingsbeleid waardoor toelating van asociale huurders en meer overlast in woonbuurten (Zuid) waar dat eerder niet zo was enz. enz.


  Maak melding

 2. in zuid zijn ook gedeelten die verpauperen door de bewoners zelf.Als ik in sommige delen zie hoe de buurt eruit ziet en wat er aan de straat staat.Wordt ook eens tijd dat daar op gelet wordt sommigen plaatsen alles in hun straat caravans ,boten ouwe auto.s waar ze aan sleutelen .En verder flikkeren ze alles in hun voortuinen als opslag droevig zoals men met de buurt omgaat.


  Maak melding

 3. En hoeveel betaalbare woningen zijn dan gesloopt en verkocht ???

  Als je dat verrekend dan komen er bar weinig betaalbare huurwoningen erbij.


  Maak melding

 4. het is altijd complete volksverhuizing .Eerst woonde velen in de binnenstad vroeger .Door de sloop om daar winkels te bouwen zijn die mensen naar holtenbroek gegaan.Toen kwam de wijk aalanden van de grond ging men daar wonen naar de aalanden kwam Zwolle zuid toen daarheen en nu stadshagen waar iedereen heen gaat.Sommige bewoners doen niets aan hun woning waarna deze met een tijd er helemaal uitgeleefd uitziet.


  Maak melding

Reageer