Straatlantaarns voorzien van led-verlichting

Zwolle – Een deel van de straatlantaarns in Zwolle wordt voorzien van led-verlichting. In oud-Ittersum, op de hoek van de Thorbeckelaan en de Troelstralaan, draaide wethouder Filip van As komende vrijdagmiddag de laatste van 175 lampen in.

 

27-06-2014_monteren_led_verlichting_thorbeckelaan-f_van_as_03.jpg

 

In heel Zwolle worden ongeveer 2000 oranje/gele lampen vervangen voor led-verlichting. Deze verlichting duurzaam, goedkoper in de energielasten en komt het gevoel van veiligheid op straat ‘s avonds ten goede. Onder bewoners van Oud-Ittersum is een enquête gehouden welke lamp uit de proefopstelling hen het beste bevalt. Deze uitkomst heeft samen met de beoordeling op techniek geleid tot de keuze van een led-lamp die nu gebruikt wordt. De komende maanden wordt ook de oranje/gele verlichting in een delen van Ittersum, Holtenbroek, Westenholte en Veerallee vervangen. In een tweede fase worden ook de palen en armaturen die het einde van hun levensduur bereikt hebben vervangen. Hierin wordt meteen de led-verlichting meegenomen. Bij deze ombouwoperatie gaat het stadsbreed om 24.000 armaturen.

 

27-06-2014_monteren_led_verlichting_thorbeckelaan-f_van_as_05.jpg

 

27-06-2014_monteren_led_verlichting_thorbeckelaan-f_van_as_02.jpg 

 

27-06-2014_monteren_led_verlichting_thorbeckelaan-f_van_as_04.jpg 

27-06-2014_monteren_led_verlichting_thorbeckelaan-f_van_as_01.jpg
Artikel delen:
Reacties 7
 1. Ik vind de ontwikkeling van LEDs fraai om te zien. Maar ik verbaasde mij wel over het plaatsen (ook al in het verleden) want het rendement van de LEDs is nog altijd minder dan dat van spaarlampen.
  De traditionele oranjegele natriumlampen geven een enorme bak licht voor de hoeveelheid energie die ze opnemen: dat zijn dus ook behoorlijk zuinige lampen.

  De LED-lampen geven minder licht dan de natriumlampen. Waarom dan toch plaatsen? Ze nemen minder energie op. Hoewel dat laatste best een gunstig argument is voor LEDverlichting valt het punt 'gevoel van veiligheid' uit het andere bericht niet direct te rijmen met de hoeveelheid licht die zo'n LEDlamp produceert in vergelijking met een natriumlamp.

  Ik ben wat aan het googlen geslagen en heb gevonden hoe het zit. Een LEDlamp kan met minder energie en minder lichtopbrengst toch beter zicht opleveren. Hoe? Heel simpel: het oog is gevoeliger voor bepaalde kleuren en minder voor andere kleuren. Voor het oranjegele natriumlicht is het oog minder gevoelig dan voor het licht van de natriumlampen.

  Bron

  Ik blijf alleen nog altijd huiverig voor de levensduur van LEDs. In de praktijk zie je toch vaak problemen met de levensduur. Denk aan verkeerslichten waarbij een deel van de LEDs niet werkt (wat trouwens ook de aansturing van de LEDs kan zijn).

  Er valt nog veel te verbeteren maar ik vind het wel mooi dat de techniek steeds meer toegepast wordt.

 2. Omdat ze zoveel energiezuiniger zijn, kun je er ook gewoon meer inzetten. Als er dan in de loop der tijd 2 of 3 uitvallen, doet de lamp als geheel nog prima zijn werk. LED is de toekomst, minder energie, langere levensduur, even mooi licht. Bij mij thuis op hoge uitzondering na, alleen maar LED. Ben geen dief van mijn eigen portemonnee.

 3. Ik woon in deze buurt. We mochten kiezen tussen lamp A: 'ongezellig veel te wit licht', of lamp B: ' ongezellig veel te wit licht'.
  Ik mis de gezellige gele lampen en moet verduisteringsgordijnen kopen voor de slaapkamer voor!

Reageer