Lastige kinderen? Heb jij even geluk!

Zwolle –  Vrijdagavond gaf  Berthold Gunster een inspirerende  lezing gebaseerd op zijn laatste boek "Lastige kinderen? Heb jij even geluk".  Kinderen? Stop met ze op te voeden! Omdenken. Ja, maar wat als alles lukt? Berthold Gunster nam de volle zaal mee langs vele voorbeelden uit de dagelijkse praktijk in ieder huisgezin. Berthold stelt bij ieder probleem vier vragen. 1. Wat is het probleem? 2. Is het echt een probleem? 3. Zijn wij als ouders het probleem? 4. Is het probleem niet eigenlijk de bedoeling? Soms ben je bij vraag 2 al klaar en soms is het probleem gewoonweg de bedoeling!

probleem.jpg

Opvoeden, het blijft voor menig ouder een dagelijks terugkerende ergernis, jassen die in de gang worden geknikkerd, ontplofte slaapkamers, eten in de blender, anders word er niet gegeten, eeuwig te laat komen, treuzelkinderen, kinderen met rare hobby’s, kinderen met vierkante ogen van het vele achter de computer zitten. Iedere ouder heeft hier zijn eigen aanvullingen wat hij of zij anders zou willen bij zijn of haar kind. Ouders maken zich zorgen en zien hun  kinderen bijna als heilige projecten.

Het is vastdenken: kijken naar wat er niet is en wel zou moeten zijn. Van een probleem een ramp maken. Denk het om. Lees ook eens http://omdenken.nl/dirk/
Wanneer je iedere dag hetzelfde doet en denkt,  kun je niet van een kind verwachten dat hij zich ineens anders gaat gedragen.  Omdenken is geen berusten. Maak van een probleem een mogelijkheid. Hoe? Simpel. Door te kijken naar wat er is en wat er zou kunnen zijn. Van een gebrek een talent maken. Beweeg mee met je kind. Wat is het ergste wat er zou kunnen gebeuren? Berthold en de zaal begrepen elkaar. In de pauze werd er menig opvoedprobleem besproken aan de hand wat er als handvaten aangereikt was. Bijzonder was wel te melden dat de zaal voor 80% gevuld was met dames en 20 % met heren.
Berthold Gunster heeft al een aantal boeken op zijn naam, waaronder ‘Huh?!’ ‘Ik ben oké, jij bent een sukkel’, ‘Omdenken is stom’. Met zijn laatste boek, lastige kinderen, heb jij even geluk reikt hij vele soms wanhopige ouders de hand om het zichzelf niet zo lastig te maken en los te laten! 
Artikel delen:
Reacties 3
 1. Ik las tot mijn schrik:
  “Opvoeden, het blijft voor menig ouder een dagelijks terugkerende ergernis, ”
  Vraag me af, zouden de mensen waar dat nieuwsbericht op
  slaat, op de ene of andere manier geen toegang hebben
  tot voorbehoedsmiddelen?
  Zijn ’t moslims wellicht?  Maak melding

Reageer