Zwolle zet deuren monumenten weer open

Een kijkje nemen in één van de talrijke monumenten die de stad Zwolle rijk is. Gebouwen, bezigheden waar men anders niet zo snel komt. Zaterdag kon het weer, tijdens de Open Monumentendag.


De Plantagekerk

Tijdens deze Open Monumentendag waren de vele gebouwen gratis te bezichtigen, welke herkenbaar waren aan een geel-blauwe vlag. Naast de openstellingen werden er tal van activiteiten georganiseerd.

De Open Monumentendag stond dit jaar onder de titel “Moderne Monumenten” in het teken van de twintigste eeuw. In deze eeuw kreeg de Nederlandse architectuur weer een eigen gezicht, mede door de architect H.P. Berlage en stromingen als de Amsterdamse School en Het Nieuwe Bouwen. Zwolle kent ook veel “moderne monumenten”  zoals het kantoorgebouw (Rietveld) en het oude gymnasium Celeanum, beide aan de Veerallee. Vormen van Amsterdamse school zijn te zien in de Ambachtstschool Mimosatraat. Interessant zijn ook de vele monumenten die in Neo stijlen werden opgetrokken aan de Burgemeester van Royensingel. In totaal deden er circa 350 gemeenten mee. De Open Monumentendag is onderdeel van de Europese Open Monumentendagen die in 49 landen worden georganiseerd.


Synagoge, Samuel


Lutherse kerk


Artikel delen:

Reageer