Zwolse feestjes kunnen zonder ballonnen

Zwolle – Bij feestelijkheden in Zwolle, zoals onlangs bij de ingebruikname van de stadsentree Burgemeester Roelenweg,  worden regelmatig ballonnen opgelaten. Voor de natuur en het milieu is dit minder feestelijk, vindt GroenLinks Zwolle: vogels en allerlei andere dieren in zee en op land raken er van verstopt, en verhongeren dan of stikken in de resten, die bovendien erg lang het milieu blijven verstoren. "Dit geldt helaas ook voor ‘afbreekbare ballonnen’. Het helium dat gebruikt wordt voor de ballonnen is bovendien aan het opraken."

_dsc4521.jpg 

GL: "Om deze redenen worden diverse gemeenten terughoudender met het oplaten van deze ballonnen, en gaan over tot feestelijke alternatieven, zoals mooie lichtjes  en andere versiering, of iets fleurigs planten of zaaien. In een recent antwoord op Kamervragen geeft ook het kabinet aan de zorgen te delen: gemeenten worden aangemoedigd het gebruik van deze ballonnen te verminderen via mogelijkheden binnen het evenementenbeleid/ via de vergunningen daarbij."

Vragen voor het cololege:

-Deelt u de zorgen over de schadelijke gevolgen van het ballonnen oplaten voor dieren  en het milieu?

-Bent u bereid in plaats van het  eigen gebruik voortaan feestelijke natuurvriendelijke alternatieven toe te passen?

-Bent u bereid via het evenementen- / vergunningenbeleid de vervuiling door ballonnen terug te dringen?

Michiel van Harten

GroenLinks Zwolle 

Artikel delen:
Reacties 21
 1. Ik kan me hier wel in vinden. Mij is altijd bijgebracht om geen afval op straat te gooien en ik wil dat mijn kinderen ook weer leren. Ik sta er soms van te kijken met welk gemak er ook vandaag de dag nog een asbak met peuken uit het autoraampje wordt gekieperd of er een blikje van de energydrank (4 op de 5 zwerfafvalblikjes komen uit die categorie) al fietsend wordt weggesmeten. Ook al is de insteek bij zo’n evenement natuurlijk veel minder asociaal, het effect is hetzelfde. Goed om daar bij stil te staan en hier een alternatief voor te zoeken.

  Ik kreeg hier trouwens laatst in de straat een ongelooflijk grote bek van een jongen die ik aansprak op het feit dat hij een leeg blikje op straat gooide. Hij had niet het lef om te blijven staan, maar mijn dochter van 5 was wel ontdaan door zijn taalgebruik en het zomaar op straat gooien van afval. Het mooie was dat zij het blikje heeft opgepakt en thuis in de prullenbak heeft gegooid. Ik hoop dat dat zo blijven mag, ook als ze ouder is.


  Maak melding

 2. Ik ben blij dit goede nieuws te lezen!
  Balonnen oplaten vind ik eigenlijk
  van dezelfde orde als kauwgom uitspugen,
  of vuurwerk afsteken.
  Vanuit milieu oogpunt bekeken.
  Beter van niet.
  En ik vind ’t mooi te lezen van GL:
  “gaan over tot feestelijke alternatieven,
  zoals mooie lichtjes en andere versiering,
  of iets fleurigs planten of zaaien”.

  Kan ik me helemaal in vinden, ’t is maar wat je
  gewend bent op een andere manier bekijken.
  Feestelijke ‘ritueeltjes’ kunnen echt wel op
  een milieuvriendelijke manier, denk ik ook.

  Uitdaging is de mooiste manier te vinden.
  “Iets fleurigs planten of zaaien”, zou misschien kunnen.

  Iemand een beter idee?
  (Ik nog niet, maar kom er nog wel op.
  ’t is een GOED idee vind ik)  Maak melding

 3. een veel beter idee heb ik niet, maar volgens mij zou het al een stuk schelen als ze na afloop van het feestje de versiering van de palen zouden halen en opruimen. Gisteren zelf maar afgewaaide ballonnen opgeraapt die door de wind bij de industrieweg lagen.


  Maak melding

 4. Ik had beloofd ‘kom er nog wel op’, wel,
  wat te denken van een ‘lazarshow’.
  Zoals enige (wel , meerdere enige)
  jaren geleden in de lucht boven X-ray
  te zien was. Ik zoek ’t een beetje in
  die richting, met de mooiste technologie,
  net zo feestelijk, en minder milieubelastend,
  mooie feestjes maken.  Maak melding

 5. Knettergek die ecofielen. Als het aan Groen Links ligt mag je straks niet meer buiten roken, auto rijden, een open haard aansteken, etc.
  Zwolse burgers…stem voortaan op een andere partij!!!  Maak melding

 6. Feit is dat er jaarlijks honderdduizenden ballonnen de lucht ingaan en nog geen 1% wordt opgeruimd. Het verandert van een wedstrijd in afval en niemand ruimt het op. Natuurlijk staat het mooi als er flink wat ballonnen de lucht ingaan, maar als met name de fauna er last van krijgt is het geen gek idee om het aan te passen toch? Daar hoef je geen ecofiel voor te zijn.


  Maak melding

 7. Sneu en kortzichtig als je het idee achter deze zienswijze niet doorhebt. Waarschijnlijk zijn dit de mensen van de MC Donald cultuur die ook gewoon maar alles van zich af flikkeren. Ondertussen zou je toch beter moeten en kunnen weten!!


  Maak melding

 8. Een kleine moeite om dit niet meer te doen. De balonnen komen overal terecht en alle beetjes helpen. Ik ben verbaasd over sommige reacties. Die gooien in het dagelijkse leven ook alles van hun af?  Maak melding

 9. ben helemaal geen groen links stemmer, maar dit is best een goed idee, loop dagelijks in het bos en als ik zie wat er wordt weggegooid, kun je ook thuis in de container gooien


  Maak melding

 10. Het valt me op dat de tegenstanders inhoudelijk geen argumenten aandragen. Ze zijn gewoon tegen het verbod, waarschijnlijk tegen alle maatregelen die de vrijheid enigsins beperkt.

  Als “niet ballon gebruiker” en ook tegenstander van o.a. Vuurwerk, evenementen met irritante hardenmuziek etc kan ik mij wel vinden in de goede en aangetoonde argumenten van Groen Links.  Maak melding

 11. Wat kleine overpeinzingen bij dit mooie idee:

  @afschaffen, wat betreft feestjes, die hebben
  we nodig! Samen kleine en grote feestjes vieren
  is het ‘smeermiddel’ in de samenleving. Net als
  zwart geld is voor de economie.

  En @Jo, Dat dacht ik nou ook, heel kleine
  moeite, mooi resultaat.

  Met wel bedekend dat er ‘iets’ voor in de plaats
  moet komen. ’t is wel een heel feestelijk gezicht,
  balonnen oplaten.

  Lazershows zijn misschien toch niet zo’n goed idee,
  kost stroom die ‘als je de commercials mag geloven’,
  tegenwoordig uit ‘bloedkolen’ wordt gewonnen.

  Misschien is “iets fleurigs planten of zaaien”,
  nog ’t beste, als er iets te vieren valt.
  Lijkt me ook wel mooi.  Maak melding

 12. Voor diegenen die het hier zo’n onzin vinden dat er tegen dit soort stompzinnige milieuvervuiling wordt geageerd, ik weet niet hoe oud jullie zijn en of jullie kinderen hebben of nog willen krijgen in de toekomst; willen jullie ook dat er over een x aantal jaren nog een leefbare wereld is of willen jullie je kinderen / kleinkinderen laten leven op een giftige vuilnisbelt die ze “vroeger” de aarde noemden?

  Het is voor jullie blijkbaar lastig om je omgeving niet te vervuilen als de gemeente idd. zo’n goed voorbeeld geeft (van hoe het dus niet zou moeten).

  JE hoeft alleen maar in het Schellerpark rond te kijken hoe onze jeugd van tegenwoordig opgevoed wordt. Als er op nog geen 2 meter afstand van een bankje, waar deze jongelui hun meegebrachte etens- en drinkwaren zitten te nuttigen, een prullenbak staat kost het voor de meesten al te veel moeite om bij het opstaan / weggaan hun armen even uit te strekken en hun afval in de prullenbak te deponeren.
  Ze hebben hun spullen wel mee kunnen nemen naar het park maar kunnen het blijkbaar ook niet weer mee naar huis nemen om het daar weg te gooien.
  Ik vraag mij altijd af of ze thuis bij hun ouders, hun afval ook zo naast of achter de bank neerkwakken. Dan hebben ze wsl. ook nog een huissloof die het wel voor hun opruimt.


  Maak melding

 13. @ Davy, voel jij je aangesproken?

  Waarom ben ik negatief als ik tegen de onnodige en vele vervuiling van mijn woonomgeving, stad, land en wereld ben?
  Mag ik daar niet kritisch op zijn?

  Wat voor discussie ga ik niet aan?

  De enige die hier negatief en met niks onderbouwends reageert, ben jij.


  Maak melding

Reageer