Op avontuur naar Afrika met de ambulance

Zwolle – Een ezelskar brengt in het Gambiaanse dorpje Bulayhatte gewonde en zieke mensen richting het ziekenhuis, tientallen kilometers verderop. Dat leidde al regelmatig tot tragische gebeurtenissen, omdat het ziekenhuis niet op tijd bereikt kon worden. Dat moet anders, dacht Zwollenaar Jako Chaigneau. Daarom gaat hij in oktober samen met Dick Hermsen uit Harderwijk richting Gambia om een tweedehands ambulance af te leveren.

ambulance_afrika.png

Dick Hermsen en Jako Chaigneau voor de ambulance 
die ze in oktober naar Gambia gaat brengen.

Donderdag 3 juli kregen ze op basisschool Het Carillon alvast een geweldige steun in de rug. Dankzij een grote sponsoorloop is er ruim 5400 euro opgehaald. Chaigneau is in de voorbije jaren regelmatig in Gambia op vakantie geweest. Naast de vele bezoeken aan het strand ging hij ook regelmatig de binnenlanden in. Wat hij daar zag, stemde hem droevig. In Nederland hebben we alles zo goed voor elkaar, daar lopen ze gewoon in T-shirts met grote gaten erin. De mensen waren dolblij toen ik mijn shirt weggaf.

Chaigneau zag tijdens zijn verblijf ook dat de Antwerpen-Banjul Challenge eindigt in Gambia, een Challenge waar hij altijd al eens aan mee wilde doen maar het is absoluut geen wedstrijd, puur voor het goede doel. Toen ontstond het idee om iets voor de mensen in Bulayhatte te doen. De inwoners willen daar graag een gezondheidspost en een ambulance.

De twee zijn nu al ruim anderhalf tot twee jaar bezig met de voorbereiding. Wijnactie die loopt t/m vertrek, een snertactie en sponsoren zijn benaderd bovendien is er een oude ambulance op de kop getikt. Hij stamt uit 2001 en heeft 3 ton op de teller staan. Dat is niet zo veel voor een diesel, dus daar hebben ze er heel wat aan,stellen de twee. Het belooft een zware tocht te worden van zo´n zevenduizend kilometer. Vanuit Antwerpen gaan ze via Frankrijk, Spanje, Marokko, Sahara, Mauritanië en Senegal naar Gambia. We kijken er naar uit.

We gaan een hoop mooie dingen zien, want we reizen door zeven landen. En het is een groot avontuur, we gaan genieten. De ambulance wordt de komende periode volgeladen met spullen. Medisch, zoals verband, maar ook schoolborden of andere attributen die ze daar nodig hebben. We gaan met een volle ambulance heen en komen terug met onze kleding en een toilettas. De rest laten we daar achter ,zegt Chaigneau. Iedereen die wil doneren,kan zich melden via de speciale website.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Als Gambiaganger wil ik wel zeggen dat een ezelskar echt niet structureel als ambulance gebruikt wordt hoor >:( Deze eendagsvliegen hebben zich kennelijk laten imponeren door een uiterst zielig verhaal, zoals ik die ook vaak gehoord heb. Vaak met als doel een vliegticket naar het heilige Europa, maar nu is dit een luxe ambulance. Op z’n mooist, en dat is pas een groot probleem in The Smiling Coast, krijg je er een schattig meisje bij voor de tijd dat je er bent 😮


    Maak melding

Reageer