Eli Heimans verdient blijk van trots in Zwolle

Zwolle – Deze maand is het exact 100 jaar geleden dat Eli Heimans (1861-1914) tijdens een geologische excursie in het Duitse Gerolstein plotseling overleed. Eli Heimans is van bijzondere waarde geweest voor de natuureducatie. Zijn handleiding `De levende natuur, een handleiding bij het onderwijs in de kennis van planten en dieren op de lagere school, in het bijzonder voor grote steden’ is baanbrekend werk.

Met zijn visie op de kennis van de natuur en zijn publicaties, is hij een van de fundamenten onder natuureducatie en natuurbescherming in Nederland en onder bijvoorbeeld een organisatie als Natuurmonumenten. Hij zou in zijn vakgebied kunnen passen tussen Zwolse grootheden als Thorbecke en Van der Capellen.

Overal in het land worden dit jaar, en in het bijzonder deze maand, activiteiten georganiseerd ter nagedachtenis aan Eli Heimans. Ook de media besteden aandacht aan de betekenis van Eli Heimans voor het natuurbesef van Nederland.

Het CDA Zwolle zou graag zien dat ook de stad Zwolle, de groenste stad van Europa van 2006, blijk geeft van trots op wat deze geboren en (deels) getogen Zwollenaar voor de kennis en bescherming van de natuur in Nederland heeft betekend. Het CDA heeft daarvoor suggesties aangereikt aan het college van B&W.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Het zou het CDA vooral sieren als zij zich eerst eens in het werk van Heimans zouden verdiepen. Landelijk en hier provinciaal is het CDA qua natuur een afbraakpartij bij uitstek.
    Doet verder niets af aan hun voorstel, maar ietwat cynisch is het wel.


    Maak melding

  2. @Au
    wat een negatieve opmerking nou weer op zo’n prachtig voorstel van het stedelijk CDA. En wie zegt dat het CDA zich niet verdiept heeft in het werk van Heimans? Hoe kom je anders tot die vragen zou ik zeggen. En als u zich zou willen verdiepen, er staat een mooi artikel in het Zwols Historisch tijdschrift van vorig jaar. Misschien nog wel ergens te verkrijgen. Het lezen waard. “Trouw” bevatte deze week trouwens ook een mooi artikel over Eli Heimans. Maar ik begrijp @Au, dat je het met het voorstel wel eens bent en dat is dan weer winst:) Laten we vooral positief blijven denken. Eli Heimans is een plekje waard in onze stad.


    Maak melding

Reageer