Peperbus week gesloten wegens werkzaamheden

Zwolle – De Peperbus is gesloten voor publiek van maandag 14 juli tot en met 25 juli aanstaande in verband met het aanbrengen van de valbescherming.

De omgang op 52 meter hoogte wordt veiliger gemaakt zonder dat daarmee de monumentale en recreatieve waarde van de toren wordt aangetast. Burgemeester en wethouders vinden het belangrijk dat de monumentale Zwolse toren optimale veiligheid biedt, voor bezoekers en passanten. De wens van een veiligheidsconstructie komt voort uit een aantal tragische gebeurtenissen rond de toren, de afgelopen jaren.

De afgelopen periode is studie gedaan en is een proefopstelling uitgevoerd naar passende mogelijkheden om dat te waarborgen. De proefopstelling is goedgekeurd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de welstands-en monumentencommissie. Het ontwerp van architect Maarten Fritz gaat uit van de gesloten RVS netconstructie. De constructie volgt de balustrade,  zo blijft de ruimtelijke beleving (enige loopruimte en uitzicht) bestaan en worden loze ruimten in de hoeken voorkomen (onderhoud, schoonmaak). Het werk wordt uitgevoerd door het Zwolse bedrijf Eurosafesolutions.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. “Burgemeester en wethouders vinden het belangrijk dat de monumentale Zwolse toren optimale veiligheid biedt, voor bezoekers en passanten. De wens van een veiligheidsconstructie komt voort uit een aantal tragische gebeurtenissen rond de toren, de afgelopen jaren.”

  Dus met verstand, direct constructie aanbrengen. Hoe eerder hoe beter.


  Maak melding

 2. Alsof de Peperbus het enige hoge gebouw in Zwolle is???
  Wellicht kan deze maatregel een aanleiding zijn tot aangepaste bouwvoorschriften voor andere hoge (nieuwe)gebouwen waarvan balkons en daken publiekelijk toegankelijk zijn?


  Maak melding

 3. Ik hoop dat het aanzicht van de peperbus er niet onder zal lijden.. de mensen die eraf zijn gekukeld hebben hier zelf voor gekozen. Dit is niet ‘ per ongeluk’ gegaan…


  Maak melding

 4. Wat Gerrit36 ook al zegt, de mensen die van de Peperbus naar beneden zijn gegaan zijn er niet per ongeluk vanaf gevallen. Beetje gek dan ook dat de aanpassing ihkv veiligheid wordt geplaatst, volgens mij is nergens uit gebleken dat onze Bus niet veilig zou zijn.
  Op zich is het natuurlijk niet verkeerd om mensen te ontmoedigen om eraf te springen. Alleen kun je je afvragen of iemand die dood wil en dat wil doen door van grote hoogte te springen nu niet tot zelfdoding over zal gaan omdat de Peperbus een valconstructie heeft. Lijkt me behoorlijk stug… Ben bang dat er slechts sprake zal zijn van verplaatsting van het probleem…


  Maak melding

 5. Het gaat om de veiligheid van bezoekers en passanten, je wil niet meemaken dat een springer landt op een voorbijganger


  Maak melding

 6. ik dacht dat ze die maatregelingen allang getroffen hadden omdat er al zo lang geleden gesproken werd dat ze dat zouden doen. en nu pas dus, tijdens de vakantieperiode….


  Maak melding

Reageer