VAK® helpt uitkeringsgerechtigden aan werk

Zwolle – Met de nieuwe methode VAK (Voor Arbeid en Kansen) worden uitkeringsgerechtigden weer zélf meester over hun eigen bestaan en blijken zij zelf in staat betaalde arbeid te verwerven. In 2013 namen 72 mensen met een WW- of WWB-uitkering deel aan het traject. Daarvan had 48% na drie maanden betaald werk. Na zes maanden bleek 57% niet langer afhankelijk van een uitkering.
 
VAK is ontwikkeld door de gemeente Zwolle en Heijting Weerts Groep te Utrecht, wordt uitgevoerd door de consulenten van de gemeente Zwolle en is uniek in Nederland. Binnen de visie op het sociaal domein staat het vergroten van zelfredzaamheid van mensen centraal. De gemeente Zwolle doet nog meer een beroep op de eigen kracht van inwoners om zelf werk te vinden. Dit wordt in de praktijk gebracht door onder andere VAK in te zetten voor een deel van de mensen met een uitkering.

VAK stoomt uitkeringsgerechtigden in twaalf weken tijd branchegericht klaar voor reguliere vacatures. Groepsdynamica en oplossingsgericht werken zijn centrale pijlers binnen de aanpak. Afgelopen jaar startten zes groepen van elk twaalf deelnemers met VAK. Tijdens het traject deelden zij kennis, werk- en levenservaring en stimuleerden zij elkaar bij het zoeken naar betaald werk.

VAK sluit ook zoveel mogelijk aan bij wat de werkgever verlangt van een goede werknemer. De deelnemers maken kennis met werkgevers, worden rondgeleid bij bedrijven en krijgen vanuit de praktijk uitleg over het werk. Ook gaan de deelnemers zelf aan de slag op de werkvloer. De groepen zijn ingedeeld per branche, wat betekent dat de ene groep bijvoorbeeld bij Scania gaat sleutelen en een andere groep activiteiten onderneemt met bewoners van verzorgingshuizen van Driezorg.

De resultaten van VAK zijn positief. Uit onderzoek blijkt dat 89% van de deelnemers tevreden is over de methode. Bijna 60% is na een half jaar uitgestroomd naar betaald werk. Om de ambitieuze doelstelling van 80% te behalen, is meer tijd nodig. De deelnemers die nog niet aan het werk zijn, nemen dan ook deel aan de vervolgcursus van VAK. Ook werkgevers zijn te spreken over de aanpak. Zij leren op deze manier enthousiaste en gemotiveerde werkzoekenden kennen en krijgen goed inzicht in welke ondersteuning eventueel nodig is.

Tot slot pakt VAK ook financieel gunstig uit. De totale kosten van VAK bedragen € 101.536,-. Hiervan kan de ene helft worden toegerekend aan de deelnemers met een WW-uitkering en de andere helft aan de deelnemers met een bijstandsuitkering. Een bijstandsuitkering kost de gemeente gemiddeld € 14.783,- per jaar. Uitgaande van een gemiddelde bijstandsduur van drie jaar en ervan uitgaande dat VAK veertien WWB’ers duurzaam aan werk helpt, hoeft de gemeente door VAK uiteindelijk € 517.405,- minder aan bijstand uit te betalen. Over het geïnvesteerde bedrag van € 50.768,- betekent dit een rendement van 900%.

De gemeente Zwolle heeft VAK inmiddels toegevoegd aan haar al bestaande aanpakken om bijstandsgerechtigden te stimuleren naar betaald werk.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Bericht door suze, op 14 juli 2014 11:14
  Waar zijn al die banen dan?

  De resultaten van VAK zijn positief. Uit onderzoek blijkt dat 89% van de deelnemers tevreden is over de methode. Bijna 60% is na een half jaar uitgestroomd naar betaald werk.

  Goed lezen is moeilijk.:P


  Maak melding

 2. dat Workfast is een enorme puinhoop hoorde ik van mijn buurvrouw, die zit daarin.
  DE uitzenbureaus nemen 97% alleen maar jonge mensen in dienst en als je solliciteert dan krijg je van de meeste bedrijven geen reactie terug


  Maak melding

 3. Zou het zo kunnen zijn, dat er volgend jaar ook een soort VAK of Workfast voor jeugdzorg in het leven wordt geroepen? Immers wordt de gemeente daar ook verantwoordelijk voor. En daar valt ook geld te besparen… hoe meer kinderen de toegang tot zorg wordt ontzegd, hoe goedkoper. Ongetwijfeld komen er bedrijfjes met het doel de lat tot zorg zo hoog mogelijk te leggen.  Maak melding

 4. Ik zou graag eens van deelnemers zelf vernemen wat ze vinden van VAK en de VAK werkwijze. ook zou ik de cijfers over de uitstroom weleens van dichterbij willen bezien. Hoeveel van de uitstromers komen terecht in een (zeer) tijdelijk baantje van een half jaar OMDAT dat baantje in feite wordt betaald door/met de uitkering, zodat de werkgever voor een habbekrats voor een half jaar kan beschikken over arbeid die een werknemer niet mag weigeren op straffe van korting van de gehele uitkering? Zo kan er makkelijk gegoocheld worden met cijfers, terwijl het er in feite om gaat dat de gemeenschap betaalt om werknemrs te voorzien van gratis dwangarbeid.


  Maak melding

 5. Ook piet heeft geen werk. Piet moet nu gedwongen arbeid gaan doen, geen leuk werk en het betaald zeer slecht.

  Over een paar maanden weer terug naar Spanje, lekker op mijn luie reet zitten en oetkiering aanvragen. En vanwege mijn geloof mag ik maar twee maanden per jaar werken.

  Wie wil er nou een werknemer met zijn eigen kledingstijl en ook nog eisen dat je drie keer per dag moet richten naar God op het werk? Ze trappen er allemaal in en ik krijg oetkiering. 😀


  Maak melding

Reageer