Publiekscampagne Zonder is Gezonder

Zwolle – Natuur en Milieu Overijssel, drinkwaterbedrijf Vitens en de provincie Overijssel starten samen de campagne ‘Zonder is Gezonder’. Daarmee willen de partijen het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen terugdringen. Die vormen een bedreiging voor schoon drinkwater, terwijl er voldoende gezonde alternatieven zijn.

 

Belangrijk onderdeel van de campagne is ‘If you can’t beat them, eat them’, een zoektocht naar de lekkerste onkruidrecepten. Inwoners van de provincie Overijssel maken door het insturen van hun favoriete onkruidrecept kans op een plekje in een echt onkruidreceptenboek, naast het recept van sterrenchef Jonnie Boer van de Librije uit Zwolle. Veel mensen beginnen in het voorjaar de jaarlijkse strijd tegen onkruid. Ze verwijderen bijvoorbeeld zevenblad, paardenbloemen en brandnetels uit de rozenperkjes en moestuinen. Vaak gebruiken tuinders daarvoor chemische bestrijdingsmiddelen zoals RoundUp. Die zijn effectief, maar schadelijk voor het milieu. Het zijn gifstoffen die na gebruik nog een tijdje achterblijven in de bodem. Ze zijn daardoor slecht voor planten en dieren én vormen een bedreiging voor ons drinkwater.

De Tweede Kamer besloot dit jaar tot een verbod op van RoundUp en soortgelijke chemische bestrijdingsmiddelen op verharde oppervlakten. Vanaf november 2015 mogen gemeenten en inwoners deze middelen niet meer gebruiken op straten, tuinpaden en terrassen. Drinkwaterbedrijf Vitens juicht dat besluit van harte toe. Om schoon en betrouwbaar drinkwater te kunnen blijven produceren, moet zij namelijk, net als andere drinkwaterbedrijven het grondwater extra zuiveren. Bescherming van de bron is dan ook noodzakelijk.

If you can’t beat them, eat them!
Met de campagne Zonder is Gezonder willen Natuur en Milieu Overijssel, Vitens en provincie Overijssel inwoners bewust maken dat er alternatieven zijn voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. De onkruidreceptenwedstrijd ‘If you can’t beat them, eat them’ speelt daar handig op in.

Onbemind maakt in het geval van onkruid namelijk onbekend. Weinig mensen weten dat het een heerlijk ingrediënt is voor een gerecht. Zelfs topkoks duiken regelmatig de tuin in. Wat te denken van een heerlijke brandnetelsoep als voorgerecht, gevolgd door een kruidige zevenbladrisotto en vanille-ijs met paardenbloemenconfiture als toetje. Misschien niet het meest voor de hand liggende diner, maar het is verbazend lekker. De samenwerkende organisaties zoeken nog veel meer van dit soort verrassende gerechten. Misschien wel jouw recept?

Deel jouw onkruidrecept
Wat is jouw favoriete onkruidrecept? Deel hem op de website Jij&Overijssel en maak kans op  een plek in een echt onkruidreceptenboek, naast het recept van meesterchef Jonnie Boer van de Librije. Bezoek de site ook voor gezonde alternatieven voor onkruidbestrijding en meer informatie over de campagne de website Jij&Overijssel: www.jijenoverijssel.nl/jijeet

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Wellicht is het attenderen op een stalen onkruidborstel met schraper een wat directere tip om zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen het onkruid te verwijderen.

  Ik kan mij herinneren dat de gemeente heel wat jaren geleden de onkruidschrapers gratis heeft uitgedeeld bij de Zwolse huishoudens.


  Maak melding

 2. Leuk dat de overheid de burgers er bij wil betrekken maar wanneer laten ze dit soort initiatieven nu eens nemen door de commerciële land-en tuinbouwbedrijven?

  Want dat zijn de grootgrossierders in de bestrijdingsmiddelen die zorgen voor zware aantasting van de bodem- en waterhuishouding en alles wat daar in en op leeft.


  Maak melding

 3. De giftige stof in onder andere Roundup, maar ook in mierenlokdozen en antivlooienmiddelen is imidacloprid, een insectenwerend middel uit de klasse neonicotinoïden.

  Het is één van de grootste ecologische rampen die momenteel plaatsvindt. Het is vergelijkbaar met de DDT-ramp uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Ook dat middel hoopte zich op in de voedselkringloop.

  Koop het niet meer en als je het nog in huis hebt, stuur het dan terug naar de producent:

  Bayer Nederland
  Antwoordnummer 5055
  3600 XM Mijdrecht

  Als de overheden (nog) niet genoeg doen, moeten wij burgers het maar doen.

  Meer informatie:
  http://downtoearthmagazine.nl/neonicotinoiden-ook-giftig-voor-vogels/
  http://tinyurl.com/ptyl3sv


  Maak melding

Reageer