Nationaal Hitteplan van kracht in Regio Zwolle

Zwolle – KNMI en RIVM waarschuwen voor de hitte die de komende dagen wordt verwacht. Vrijdag en zaterdag wordt het op veel plaatsen tropisch warm met temperaturen boven de 30 graden. In het hele land is het Nationaal Hitteplan van kracht. Dat betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken.

Zondag doet de temperatuur waarschijnlijk een stapje terug en is er kans op onweer, maar het ziet er naar uit dat de zomerse warmte ook volgende week aanhoudt. Ook ‘s avonds blijft het warm en komt de temperatuur op veel plaatsen nauwelijks onder de 20 graden. Het KNMI spreekt van een tropische nacht als de minimumtemperatuur 20 graden of hoger is. Als onderdeel van het Nationaal Hitteplan adviseert GGD IJsselland (zorg)instellingen in de regio Zwolle hun hitteprotocol te gebruiken.

Klachten bij hitte
Warm weer geeft vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Daarnaast kunnen huidproblemen ontstaan zoals jeuk en huiduitslag. Vanwege de hoge temperaturen is extra aandacht bij evenementen gewenst.

Maatregelen bij hitte
Bij hitte is het belangrijk dat men voldoende drinkt. Ook is het voor kwetsbare mensen belangrijk dat zij dunne kleding dragen, in de schaduw blijven en lichamelijke inspanning in de middag beperken. Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning.

Voor meer informatie over hitte en gezondheid kunt u contact opnemen met het team Milieu en Gezondheid van GGD IJsselland via telefoonnummer 0900 – 277 77 77 (lokaal tarief) of e-mail milieuengezondheid@ggdijsselland.nl

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Nee, dat vind ik niet.

  Het is voor oudjes echt een hel. In 2006 zijn er ook een heleboel oudjes omgekomen. Ook voor mensen die slechte luchtwegen hebben is het de komende dagen zwaar.

  Ik heb er nu al last van. Ik maak veel fouten, moest vanavond het eten weggooien omdat ik alles had laten aanbranden. Kwam thuis na een leuke dag en had gewoon moeite met de deur open te doen etc. Uiteindelijk maar pizza besteld.


  Maak melding

 2. Ben het wel eens met Robbin. Is het een keer echt warm, is het weer niet goed. En die waarschuwingen zijn leuk, maar de meeste mensen weten wel dat je een beetje rustig aan moet doen als het 30 graden is of warmer.


  Maak melding

 3. Ach Suze,

  Als ik hier al opkom voor de ouderen door te zeggen dat het voor hen echt een hel is, en ik het hitteplan een goed idee vindt. Denk je dan echt dat ik geen respect heb. Een beetje meer nadenken graag.


  Maak melding

Reageer