Europese steun voor werkloze bouwvakkers

Zwolle – De Overijsselse PvdA is enthousiast om Europese steun voor werkloze bouwvakkers naar Overijssel te halen. De Europese Commissie is van zins om € 1,6 miljoen euro beschikbaar te stellen om honderden werkloze bouwvakkers in Gelderland en Overijssel aan een nieuwe baan te helpen. Dat geld komt uit het Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG).

"De crisis heeft bijzonder zware gevolgen gehad voor de bouwsector in Gelderland en Overijssel en de ontslagen werknemers ondervinden er moeilijkheden om een nieuwe baan te vinden," aldus EU-commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie László Andor. "Dit voorstel zou ertoe bijdragen hun kansen te verhogen op een overstap naar een nieuwe baan." "Ik ben erg blij met het voornemen van de commissaris," zegt PvdA-Statenlid René Tenkink. "In Overijssel zitten honderden bouwvakkers tegen hun zin werkloos thuis. Met dit Europese geld kunnen zij omgeschoold worden en werkervaring opdoen, en zo hopelijk snel weer aan de slag."

Twee jaar geleden stelde de PvdA schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten over een bijdrage uit hetzelfde EFG van bijna € 3 miljoen voor een project om werkloze bouwvakkers in de Gelderse Achterhoek  om- of bij te scholen zodat zij binnen of buiten de bouwsector een (nieuwe) baan zouden kunnen vinden. Overijssel viel toen buiten de boot omdat de criteria van het Europese Fonds Globalisering waren veranderd. 

Dit keer lijkt het er voor de werkloze bouwvakkers in Overijssel beter uit te zien. Ze krijgen nu wel hulp van Europa om aanvullende beroepsopleidingen te volgen of zich om te scholen voor ander werk. De subsidie van 1,6 miljoen euro is ook bedoeld voor outplacement en het opzetten van een mobiliteitspool.  

Artikel delen:
Reacties 2
 1. http://www.europa-nu.nl/id/vhgydysqz6u9/europees_fonds_voor_aanpassing_aan_de

  In vogelvlucht
  Het EGF zal alleen steun geven in situaties waarbij grote aantallen individuele werknemers overbodig zijn geworden als gevolg van structurele veranderingen in de wereldhandel. Het fonds kan niet worden gebruikt voor de herstructurering van bedrijven of sectoren, of voor indirecte beschermende sociale maatregelen.

  Zuur is het dat nu juist Overijsselse bouwvakkers de dupe zijn geworden van de structurele veranderingen in de wereldhandel, maar machtig mooi dat “Europa” ons weer gaat helpen met geld rondpompen.


  Maak melding

 2. Lang leve de open grenzen voor de Oostblokkers die voor een appel en ei komen werken waardoor Nederlanders buiten de boot vallen.


  Maak melding

Reageer