Ruimte ter beschikking voor asielzoekerscentrum

Zwolle – Door gewelddadigheden op verschillende plekken in de wereld zijn er veel mensen op de vlucht, recentelijk met name uit Syrië en Irak. GroenLinks Zwolle wil dat onze gemeente een bijdrage levert aan de opvang van deze mensen in nood.

In onze stad staan gebouwen leeg, terwijl het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers op zoek is naar opvang voor de vluchtelingen die ons land opneemt. GroenLinks Zwolle doet daarom een oproep aan het college van B&W om in overleg te treden met het COA en actief mee te werken aan het realiseren van opvangplaatsen in Zwolle.

Artikel delen:
Reacties 48
 1. Moeten ze die gasten verspreid door alle groenelinks leden vanZwolle in hun huisjes tuinen en bij hun familieleden zetten!!! Dan laten ze echt hun gastvrijheid zien!

 2. Ik ben benieuwd welke lokaties groen links in gedachten had in deze studentenstad waar het al moeilijk is om woonruimte te krijgen.

 3. Dat werd tijd! Enne….COA betaalt goed! Nieuwe banen dus!
  Overigens wel dubieus: alleen mensen met veel geld kunnen Nederland bereiken en mensensmokkelaars verdienen grof geld daaraan!

 4. Ik kan het me niet herinneren, Suze. Maar het zal wel. Waar stond die dan?
  Het is inderdaad wel vreemd dat deze centra tot een jaar geleden nog bij bosjes gesloten werden en nu zou er opeens een tekort zijn? Jojo-beleid dus.

 5. het voormalige azc stond aan de dr. spanjaardweg. aan de achterkant van isala. deze gebouwen zijn nu door hen in gebruik. gebouw A B en C geloof ik

 6. Laat de gemeente dan ook alvast zorgen voor een vluchtflat of vluchtkerk…..of vluchttuin šŸ˜‰ voor de uitgeprocedeerden. Ze weten nu al geen raad met een enkeling, laat staan met tientallen, die dan gaan komen!

 7. johanna1, vĆ³Ć³r de Dr. Spanjaardweg was er al een asielzoekerscentrum in de Kievitsbloem, het voormalig bejaardencentrum aan het Almelose kanaal waar nu de eerste flat staat, het dichtste bij de brug.

 8. Verder is het de eeuwige discussie. Opvang vinden de meeste mensen wel ok, maar – terecht – niet in hun eigen achtertuin. De mensen die het hardste roepen dat ze dat niet erg zouden vinden, wonen meestal zodanig dat in hĆŗn buurt geen opvang komt en dat weten ze.
  Persoonlijk pleit ik voor zo veel mogelijk opvang in de regio waar ze vandaan komen. Daar zitten veel voordelen aan, van taal en cultuur aan de ene kant, als aan de andere kant de kans en mogelijkheid om terug te keren naar huis. Je moet niet slepen met mensen die al een trauma hebben. Dat dat wel gebeurt heeft alles met geld en onwil te maken.

 9. Oorlog is ellende, snap ook heel goed dat mensen daarvan willen vluchten.
  Maar het zijn idd. de mensen met geld die daar weg kunnen.
  Het zou beter zijn als de problemen daar ter plekke opgelost zouden worden.
  No more war, make love!

 10. Tuurlijk mensen, laat iedereen in een oorlogsgebied lekker verrekken!! Wat een kortzichtige en egoĆÆstische opmerkingen hier. BAH!! Dat alleen mensen met geld kunnen vluchten is lang niet altijd waar. Wel lekker makkelijk zeggen natuurlijk, hoef je je ook niet heel schuldig te voelen of begrip te tonen. Je zal er maar geboren zijn…

 11. Zwolle gastvrij, prima idee om het land te helpen een geschikte opvangplek te realiseren voor vluchtelingen. We zijn een open minded, welvarende stad per slot van rekening.

 12. Jaaaa super goed nieuws, ik hoop dat er heeeel veel komen! Zodat we voor ze kunnen wijken en ons helemaal kunnen aanpassen.
  Weg met ons!

 13. Het betreft hier een groep waarvan de procedure nog bijna geheel doorlopen moet worden. De kans dat ze in Nederland mogen blijven is uiterst onzeker.
  In Zwolle staan genoeg gebouwen leeg. Het zou het gemeentebestuur sieren om onderzoek te doen (soort quick scan) naar kansrijke en tijdelijke locaties. Lokaal schieten we ook nog eens mee op: huur, directe en indirecte werkgelegenheid.
  Dus gewoon doen en proactief handelen!!

 14. Ik las "GroenLinks Zwolle wil dat onze gemeente een bijdrage levert aan de opvang van deze mensen in nood. "
  Mee eens, schep meer economie ook! Dat gaat heel goed samen.
  Lege kantoorgebouwen, winkels die op zondag dicht zijn,
  en over het ECODROME nog maar helemaal niet te
  spreken!
  't kan zoveel mooier worden….

 15. Verdiep je eerst eens in de ellende die vluchten voor oorlog is, voor je gaat roepen: niet in mijn achtertuin. 1 of 2 verhalen direct van een asielzoeker is vaak genoeg om je mening aan te passen.

 16. Dat zijn wel een heleboel IT-specialisten, raketgeleerden, wetenschappers, medische specialisten en toekomstige bejaardenverzorgers bij elkaar. Zin in de toekomst! šŸ˜€

  Oikofobie is het tegenovergestelde van xenofobie. Niet de angst voor het vreemde, maar voor het eigene. Een afkeer van geborgenheid; het willen stukmaken van het thuis. Oikofobie is wat de westerse elites drijft. Modernisme in de kunsten, multiculturalisme en het Europese project: ze komen er direct uit voort. Het zijn symptomen van een ziekelijke behoefte aan vervreemding en ontworteling. In Oikofobie identificeert Thierry Baudet deze ziekte van onze tijd.

 17. Wat een onzin Geerink, multiculturelisme is niet tegen de eigen cultuur zijn. Je benoemt een uiterste en beticht meteen enorme groepen daarvan. Pure nonsens.

  Ik heb met asielzoekers gesproken @tevreden. Daarnaast ken ik iemand die met ze heeft gewerkt. Ik weet voldoende om niet te zeggen dat ze maar moeten oprotten.

 18. Sinds tolerantie t.o.v. van andere culturen een deel van onze cultuur is, moet je je afvragen aan welke zijde nu het meest aan Oikofobie geleden wordt: De zijde waarin we tolerant zijn naar anderen culturen, of de zijde waarin tolerantie wordt verafschuwd. Of is er een kantelpunt waarin tolerantie omslaat naar Oikofobie? En zo ja, waar ligt die grens dan?

 19. Overigens heeft Nederland ook al een keer goed bewezen dat het helemaal niet om cultuur gaat. Toen in de eerste wereldoorlog 1 miljoen Belgen, met toch echt dezelfde cultuur hier heen vluchten (opvang in de regio), moesten die ook massaal oprotten. Cultuur en regio-opvang zijn gewoon rotsmoesjes om de waarheid te verbergen: de gemiddelde Nederlander wil helemaal niet helpen. En dat geldt dus ook voor alle mensen die hier zo hard schreeuwen tegen een opvangcentrum: jullie zijn asociaal.

 20. @Japser,
  Juist, opvang in de regio!
  Eritreeƫrs naar S.Arabiƫ en de VAE,Irakezen naar Jordaniƫ en Turkije, Siƫrra Leoners naar Ghana en Nigeria, Afghanen naar Maleisiƫ en Indonesiƫ.
  Helaas niets van dit alles, gewoon met zijn allen naar West-Europa en als je er vraagtekens bijzet krijg je gelijk een legertje Oikofoben op je nek die bijna allen zonder uitzondering in een gegoede blanke wijk wonen waar de ontworteling NOG niet heeft plaatsgevonden.

 21. @Zwolleerder nogmaals: niet elke niet-xenofoob is een oikofoob. Sterker nog…

  De regio zit al rammel met vluchtelingen, maar daar zit ook een max aan. Daarbij zijn de omringende landen vaak ook niet de perfecte landen voor velen.

  Vlucht je als Christen uit Irak naar SA of Iran, ben je weer de sjaak.

 22. Tjonge tjonge, op deze dag van nationale rouw zo'n discussie voeren. Over wel of niet mensen die op de vlucht zijn voor de gewelddadigheden in hun land op te nemen. šŸ™

 23. Bericht door Zwolleeder, op 23 juli 2014 11:43
  @Bernard,
  Omdat de tickets voor Duitsland,Frankrijk,UK,Zweden en Nederland nog niet klaarliggen.

  Nee, omdat hun eigen land zo aan puin geschoten is dat je daar niet meer kunt leven. En dat zij tot de gelukkigen horen die het overleefd hebben.

 24. Boris Rasevic, die jonge jongen van PEC is een goed voorbeeld van opnemen in de regio en is welkom om te wonen en op te groeien in een veilig land met een vergelijkbare cultuur.
  De Chilenen in de jaren 70 kwamen weliswaar uit een ander werelddeel maar konden niet naar een buurland vluchten omdat die ook werden bestuurd door rechtse Juntaleiders en hun CIA vriendjes.
  Die vluchtelingenstromen zijn in niets meer te vergelijken met de georganiseerde Holland-tours die op dit moment plaatsvinden van uit vooral het Midden-Oosten en Afrika.
  Waar kunnen wij heen vluchten als Nederland over tien jaar een tweede Mosul is geworden?

 25. @Zwolleerder je komt over als een te bang persoon. Het gaat nog heel lang duren voor moslims een meerderheid vormen, ik betwijfel zelfs of dat ?berhaupt gaat gebeuren. En dan nog zijn er ladingen moslims die het hier nu prettig vinden.

 26. @Japser,
  wie heeft het hier over religie, alleen jij!
  En ik ben niet bang maar knap pissig over al die economisch gemotiveerde dwang en chantagepraktijken.
  Het structureel invoeren van goedkope arbeidskrachten uit niet Westerse landen maakt ons op den duur goedkoop en makkelijk.
  Maar wat maakt dat jou uit, van wat ik begrijp teer jij ook al jaren op de Staat.

 27. @Zwolleerder die goedkope arbeidskrachten krijgen alleen een voedingsbodem doordat wij de consument graag zo goedkoop mogelijk willen leven. Dat heeft overigens geen reet met asielzoekers te maken, wat jij bedoelt zijn immigranten. Aan de andere kant, doordat wij goedkoop willen leven zorgen we wel voor het uitknijpen van landen waar nu alle asielzoekers vandaan komen.

  Ik heb geen idee waar jij dat idee vandaan haalt, dat ik op de staat teer. Ik werk voor mijn geld, en heb een salaris waardoor ik flink wat bijdraag aan onze staat. Met liefde. En dan ook nog overhoudt om aan hulporganisaties te geven.

 28. @Zwolleerder, dat je ?berhaupt nog de discussie aangaat met Jasper . de meesten hier hebben dat allang op gegeven. Verspilde moeite.

 29. Verspilde moeite lijkt me 47 (nu 48) reacties op een medemenselijk probleem op een dag dat we de gevolgen daarvan herdenken.
  Gegarandeerd als het over medelanders of schijnbare medelanders gaat hier veel reacties.
  Jammer en triest.

Reageer