Samenwerkingsverband tegen laaggeletterdheid

Zwolle – In Nederland hebben 1,3 miljoen volwassenen grote moeite met lezen en schrijven. Laaggeletterdheid komt voor in alle lagen van de bevolking, ook onder ouderen. Verpleegkundigen en verzorgenden van thuiszorgorganisatie Icare hebben ook te maken met laaggeletterdheid in hun dagelijkse werk.

Icare is een samenwerkingsverband gestart met Stichting Lezen en Schrijven om laaggeletterdheid onder de bevolking te voorkomen en verminderen. Vorige week kwam Stichting Lezen en Schrijven langs bij het wijkteam van Icare in de Zwolse wijk Holtenbroek. Aanleiding was de overhandiging van een foto op canvasdoek aan het wijkteam van Icare. Stichting Lezen en Schrijven bedankte samenwerkingspartner Icare met dit gebaar voor het gebruik van fotomateriaal in voorlichtingsfolders. 

Tijdens het bezoek benadrukte Aart Kleijer, regiocoördinator IJssel/Vecht van de stichting, het belang van signalering: “Laaggeletterden kunnen hun probleem vaak goed verbergen en vermijden situaties waarin ze moeten lezen of schrijven. De wijkteams van Icare kennen de wijken in Zwolle en komen bij mensen thuis. Zij kunnen laaggeletterdheid bij klanten signaleren en mensen doorverwijzen. Stichting Lezen en Schrijven heeft een Taalpunt ingericht in de bibliotheek in het centrum van Zwolle. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven kunnen hier terecht voor ondersteuning. Een taalcoördinator kijkt samen met hen wat precies het probleem is en wat er nodig is aan ondersteuning.” Icare wil de zelfredzaamheid van mensen versterken en klanten ondersteunen om zoveel mogelijk de eigen regie over de zorg te houden. Door de hulp die Stichting Lezen en Schrijven biedt aan laaggeletterden, wordt hun deelname aan de maatschappij gestimuleerd en bevorderd. Daarin vullen Icare en Stichting Lezen en Schrijven elkaar goed aan. Meer informatie over laaggeletterdheid vindt u op www.lezenenschrijven.nl. Kijk voor meer informatie over de zorgverlening van Icare of een wijkteam bij u in de buurt op www.icare.nl.

Artikel delen:
Reactie 1
 1. Goed bezig, maar de kou slaat me wel aan ’t lijf;
  lezende “In Nederland hebben 1,3 miljoen volwassenen grote
  moeite met lezen en schrijven.”

  Da’s meer dan ik kan begrijpen en/of verklaren.
  Hoezo?  Maak melding

Reageer