Vragen over functie wijkcentrum in Zwolle Zuid

Het wijkcentrum in Zwolle Zuid ‘de Pol’ is getransformeerd tot een dienstencentrum. Daardoor is de functie van ontmoetingscentrum verdwenen. Dat zegt de SP in Zwolle. “Travers is van mening, dat de behoefte aan een dergelijke functie in een wijkcentrum nihil is geworden. Toch blijkt dat deze behoefte wel degelijk bestaat.” Vooral ouderen ervaren het als een gemis dat er geen activiteiten meer worden georganiseerd en er geen mogelijkheid is tot het drinken van een kopje koffie met elkaar.

De SP is van mening dat sociale verbanden op allerlei manieren moeten worden versterkt en mogelijk moeten worden gemaakt. Een wijkcentrum is er niet alleen om diensten te verlenen, maar juist om elkaar te ontmoeten. Een wijkcentrum is niet een vooruitgestoken post van het stadskantoor, maar een plek van, voor en door de wijkbewoners. De SP zet dan ook vraagtekens bij de handelswijze van Travers, en stelt daarom vragen aan het college in Zwolle.

1.         Is het college met ons van mening dat de sociale banden in de wijken moeten worden versterkt en mogelijk moeten worden gemaakt? Zo nee, wat is daarvan de reden?

2.         Deelt het college met ons de mening dat een wijkcentrum naast een dienstencentrum ook een ontmoetingscentrum moet zijn, zodoende dat de sociale cohesie in een wijk en stad wordt vergroot? Zo nee, waarom niet?

3.         Is het college bereidt om in het geval van Wijkcentrum ‘De Pol’ in Zwolle Zuid te zoeken naar een mogelijkheid om de ontmoetingsfunctie terug te brengen? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?

Namens de SP fractie,

Tjitske Siderius

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Voor het wijkcentrum Rembrandtien, ook uitgebaat (uitgebuit?) door Travers geld hetzelfde. Het aanbod van dit wijkcentrum, gelegen in de wijk Dieze West is zeer eenzijdig. Ben je een allochtone vrouw, dan is er zeer veel voor je te doen. Ben je een man, dan is er vrijwel geen aanbod, ben je blank, idem dito.
  Ik vind dat Travers een zeer kleine doelgroep bedient, en dat is erg jammer.

  Bijvoorbeeld:
  De taaloefenwerkplaats is een activiteit voor allochtone vrouwen…
  Tai Chi – Meer bewegen voor 50+ vrouwen.
  Jonge moeders (tot 23 jaar) (jonge vaders mogen niet komen)
  Moeders & jonge kinderen – Een ochtend speciaal voor moeders met jonge kinderen
  Fietslessen voor vrouwen
  Creatieve groep voor vrouwen – Iedere maandagmiddag komt een groep vrouwen uit Dieze Oost en West bij elkaar om creatieve activiteiten te ondernemen.
  Moedergroep – Voor vrouwen met kinderen van 0-6 jaar uit Dieze Oost en Dieze West.
  Wandelen – 1 keer per week wordt er door vrouwen gewandeld vanuit wijkcentrum …
  Vrouwencaf?©

  Zie http://www.travers.nl/opvolg.asp?id=3&sid=327&perm=2621&l=2109

  Het aanbod is aantoonbaar erg eenzijdig!  Maak melding

 2. Volgens mij kan je daar niet alleen Travers de schuld van geven, aangezien het overal een probleem is activiteiten van de grond te krijgen en er gerekend wordt op steun van mensen die er plezier in beleven een activiteit te doen. Dus ik zou zeggen: niet hier je gal spuwen, maar rechtstreeks een activiteit plannen met Travers, Evert! Wie weet mag je dan wel mee wandelen met de vrouwen, of helpen bij het leren fietsen aan allochtone vrouwen, of je idee?«n delen met jonge moeders.


  Maak melding

 3. Ik denk dat het puur een kwestie van vraag afhankelijke hulp,
  zoals ik dit allemaal lees is er dus duidelijk een vraag naar iets. Als er maar genoeg mensen zijn kan een organisatie zoals in dit geval Travers er op in spelen. Stel zo’n iemand als Evert als hij nog meer mannen in zijn buurt kan vinden die er hetzelfde over denken is er vast wel wat mogelijk. Dan kan Travers daar vast op inhaken met bijv. een wekelijks dart, kaart, doe avond voor de mannen uit zijn buurt.


  Maak melding

 4. Wijkcentrum Holtenbroek is sinds de overname door Travers eveneens veranderd in een (commerciele)dienstencentrum. Er wordt niets gedaan en ook niets toegestaan. Mede hierom kom ik er al jaren niet meer!! Nu heb ik gehoord dat er ook niet meer gekaart mag worden, gekker moet het niet worden.
  Het wijkcentrum nodigt ook niet meer uit voor een kopje koffie of een gesprekje met medebuurtbewoners.
  Ik begrijp wel waarom ze commercieel gaan; het levert veel geld op. En ondanks dat, toch nog ?? 600.000,- spoorloos verdwenen (2006).
  Waar blijft de politiek, grijp in nu het nog kan. Verjaag die zakkenvullers van Travers en geef het wijkcentrum weer zijn oude elan terug.  Maak melding

Reageer