Mysterieuze drone boven Zwolle roept vragen op

Zwolle – Uw privacy staat onder druk, zo bleek deze week toen er een drone met camera boven het centrum van Zwolle vloog, aldus de Stentor op 29 juli jl. Niemand wist op dat moment waar de drone vandaan kwam en wat de drone kwam doen. Reden voor de fractie van D66 Zwolle om vragen te stellen aan het college

Raadslid Claudia van Bruggen laat weten dat de gemeente haar inwoners moet beschermen tegen ongevraagde inbreuk op de privacy. "Activiteiten als het, in dit geval commercieel, gebruik van drones zet de privacy onder druk. Tegelijkertijd is een degelijke informatievoorziening vooraf over dergelijke activiteiten erg belangrijk voor de burgers, juist om het gevoel van transparantie en veiligheid te waarborgen." Het mysterie van de aanwezigheid van de drone is inmiddels opgelost; de drone is in eigendom van het bedrijf Dronefoto.nl. Dit bedrijf laat op haar beurt weten dat het in het bezit is van een vrijstelling voor gebruik van de drone. Het bedrijf laat in het bericht weten dat de vrijstelling is verkregen doordat Dronefoto.nl ook foto’s maakt voor Defensie. D66 Zwolle heeft daar grote vraagtekens bij.

De vragen voor het college: 

 • Was het bedrijf Dronefoto.nl in het bezit van de juiste ontheffingen? Met andere woorden was het bedrijf in het bezit van een generieke ontheffing afgegeven door IL&T?
 • Is deze ontheffing rechtsgeldig in het geval van dit soort activiteiten met commerciële doeleinden?
 • Had voor het opstijgen en landen van de drone aan het bedrijf een TUG vrijstelling verleend moeten worden door de het bevoegd gezag, de provincie Overijssel, voor deze locatie en dit tijdstip? Zo ja, was het college op de hoogte van deze specifieke TUG aanvraag? In het verlengde daarvan; is het college gehoord door de provincie bij de behandeling van de aanvraag? Zo nee, is het college voornemens maatregelen te nemen tegen Dronefoto.nl?
Verder:
 • Heeft het bedrijf Dronefoto.nl zelf vooraf melding gemaakt bij de gemeente van de geplande activiteit?
 • Zo nee; is het college van mening dat dit wel gebeurd had moeten zijn?
 • Zo ja; is het college van mening dat in een dergelijke situatie een belangrijke taak is weggelegd voor haar om de raad hierover te informeren?
 • Is het college voorts van mening dat dergelijke privacy-schendende middelen in het publieke domein een zorgvuldige overweging en afweging behoeven?
 • Is het college ten slotte van mening dat burgers het recht hebben te weten welke persoonlijke gegevens mogelijk worden vastgelegd met de opnamen, zodat zij zelf maatregelen kunnen treffen mochten ze dit nodig achten?
D66 Zwolle
Artikel delen:
Reacties 24
 1. Het hele land, binnensteden, snelwegen, noem maar op, hangt vol met camera’s. Vaak geplaatst door/met instemming van de plaatselijke politiek. Nu is er opeens zo maar een vliegende camera en onze privacy is in het geding?

  Laat me niet lachen. Hoe benoem je dit? Krokodillentranen, boter op het hoofd?


  Maak melding

 2. Zijn dat niet van die dingen, die raketten kunnen afvuren? Wat anders dan een smartphone. Het begint met een camera, daarna is je hoofd weg.


  Maak melding

 3. Sowieso, wanneer autoriteiten op de hoogte zijn, dan kan dit toch gecommuniceerd worden?
  Lijkt me een prima oplossing: laat je zo’n ding los boven iemands tuin, dan moe je je aanmelden op een website met naam en reden waarom je drone daar vliegt. Wanneer je vervolgens via een app of weet ik wat kunt zien wie er rondvliegt, dan zou mij dat een hoop argwaan kunnen schelen.  Maak melding

 4. ongeacht wat je vind van de drones, Puur omdat je voor defensie foto’s mag maken betekent nog niet dat je dan overal maar mag gaan rondvliegen en foto’s maken. De opmerking van overal hangen camera’s, woord zegt het hangen. Je weet waar ze zijn en je kunt ze ontwijken als je daar de behoefte aan hebt. Maar overal en nergens gevolgd kunnen worden en vastgelegd vind ik nog een beetje ver gaan, ook al heb ik niks te verbergen.

  Volgende is foto’s door je raam heen om te zien wat je in huis hebt en of er wat te halen valt. Of denk aan gerichte reclame omdat je net een nieuwe bank hebt gekocht.


  Maak melding

 5. Bernhard, houdt je rare aannames svp voor je. Mijn leven is allesbehalve saai, maar dat terzijde. Ik kan hier gewoonweg niet mee zitten.


  Maak melding

 6. Leonardo, jij gaat uit van de aanname dat je hier alleen mee zit wanneer je iets te verbergen hebt. Houd die dan ook voor je svp


  Maak melding

 7. Dit is dan ook de rede dat ik gestopt ben met mijn vliegactiviteiten en opnamen. Ik wist waar ik mee bezig was en vloog dan ook vaak alleen over grote weilanden en bosgebieden. Af en toe gewoon een losse vlucht op het grasveld bij mij achter het huis. Grote probleem is dat acties zoals vliegen in de stad tijdens een markt en andere stunten ook naar mij verwezen werd. En niet alleen naar mij maar ook de professionele bedrijven in Zwolle. Om dat tegen te gaan ben ik gestopt met opnemen van beelden. Gewoon omdat het niet mag en naar mijn idee de huidige regelgeving ook terecht is. Heel vaak was het zo dat mensen het interessant vonden om te zien waar ik mee bezig was. Kreeg daarom ook heel veel positieve reacties. Het blijft gevaarlijk en als je niet de juiste papieren bezit, met de daarbij horende verzekeringen en er gebeurd wel wat, dan heb je echt een probleem. Het blijft electronica en electronica kan ten aller tijden kapot. En dan wil je het gewicht van 4,5 kilo niet op je hoofd hebben. Het was leuk om beelden te maken van deze prachtige stad maar er zijn meer manieren om dit te doen, zonder dat je andere mensen in potencieel gevaar brengt. Maar dat is mijn mening maar…


  Maak melding

 8. @leonardo, zet even de volledige inhoud van je telefoon en harde schijf in dropbox en geef ons even het linkje. Lijkt me wel boeiend en je hebt immers niks te verbergen…

  Wij hebben misschien niks te verbergen, maar belangrijker is dat zij niks te zoeken hebben.


  Maak melding

 9. Stel zo’n ding vliegt boven mijn tuin (uiteraard zonder mijn toestemming) en ik schiet het ding met een buks uit de lucht. Welke wetten zou ik dan overtreden?

  Een boete van ?? 50,- zou mij die ervaring zeker wel waard zijn.


  Maak melding

 10. Regelgeving over het vliegen met een onbemand vliegtuig/helicopter is duidelijk en wettelijk geregeld. Daar hoeven geen vragen over gesteld worden, is zonde van alle gemeentelijke kosten. Veel mensen, ook waarschijnlijk de schrijver van het artikel vindt de naam drone interessant. Een drone is een militair vliegtuig die op afstand wordt gebruikt en bediend. Veel mensen hebben een negatief beeld bij dit woord. Terecht want een drone is een militair object. Een quadcopter is voor de hobbyist, maar ook de filmmaker en beroepsfotgraaf een prachtig instrument, waar velen van genieten. Dit uiteraard binnen de gestelde regelgeving. Uit sommige opmerkingen hier, komen allemaal fantasien op, gelukkig maar, we moeten wat te fantaseren hebben anders wordt het leven saai.


  Maak melding

 11. Deze zg. drones zijn eenvoudig uit de lucht te halen met een eenvoudig stoorzendertje. Niks geen schieten. Kijk eens op Markplaats, genoeg te koop. 8)


  Maak melding

 12. Als die dingen neer te halen zijn,
  is dat een betere optie dan noodgedwongen
  accepteren. Ik zal ’s op marktplaats kijken.
  Ik maak me wel zorgen dat er wellicht gevaar
  is op de plek waar ’t onding neerkomt dan.
  Is er misschien iets waarmee de besturing
  over te nemen is, zodat ’t veilig de ijssel in kan?  Maak melding

Reageer