Herdenking gevallenen Oost-Azië

Zwolle – De gemeente Zwolle herdenkt op vrijdag 15 augustus alle militairen en burgers die zijn omgekomen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. Deze jaarlijkse herdenkingsplechtigheid vindt plaats van 19.00 tot 20.00 uur bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle. 

 

eekhout-1.jpg 

 

Het Indië- en Nieuw-Guinea-monument werd in 2002 opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap-periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962). Nieuw-Guinea werd 52 jaar geleden door Nederland aan de Republiek Indonesia overgedragen. Voor het Koninkrijk der Nederlanden kwam er 69 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

 

Programma

De herdenking begint om 19.00 uur. Gastsprekers zijn de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht tevens Inspecteur der Veteranen, de Luitenant-Generaal van de Koninklijke Luchtmacht, Bart Hoitink en de voorzitter van de Stichting Japanse Ereschulden, Jan van Wagtendonk. Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle draagt een gedicht voor. Vervolgens vindt de officiële kranslegging plaats.

 

De burgemeester legt samen met de loco-Commissaris van de Koning in Overijssel, gedeputeerde Theo Rietkerk, een krans namens het openbaar bestuur. Daarna leggen vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen en veteranen kransen, evenals diverse organisaties en verenigingen. Leerlingen van de Parkschool, de basisschool die het monument heeft geadopteerd, reiken de kransen aan. Koperensemble Excelsior en een Molukse muziekgroep verzorgen de muzikale begeleiding. 

 

De plechtigheid duurt tot ongeveer 20.00 uur en wordt afgesloten met een defilé. Aansluitend is het mogelijk een kopje thee of koffie te drinken bij Theeschenkerij Park Eekhout.

Artikel delen:

Reageer