Bestemming voor oudste huis van Zwolle

Zwolle – In de Zwolse binnenstad is met de vestiging van de jonge uurwerkmaker Vincent Bolwerk een eeuwenoude Zwolse traditie opnieuw leven ingeblazen. In het monumentale Karel V-huis, het oudste woonhuis van Zwolle, staat de tijd niet langer stil.

Het Karel V-pand is in het bezit van de vereniging Hendrick de Keyser, die streeft naar behoud van architectonisch waardevolle gebouwen. Dit doet ze door panden te kopen, te restaureren en daarna te verhuren. Tijdens de Open Monumentendag 2013 hebben Zwollenaren het resultaat van de grondige restauratie al kunnen bewonderen. Inmiddels is er een passende bestemming gevonden door de vestiging van het atelier van een klokkenmaker en –restaurator.

Zwolle kent een eeuwenoude traditie van uurwerkmakers. Meesters als Willem Bramer en Gerrit Rensman zijn voor veel Zwollenaren bekend. Ze worden ook nu nog gewaardeerd om hun vakmanschap en hun creaties worden nog steeds gekoesterd. Bijvoorbeeld de Bramerklok in de muur van de Schepenzaal, de trouwzaal van het Zwolse stadhuis of de Rensmanklok in het Drostenhuis van het Stedelijk Museum. De jonge Zwolse uurwerkmaker Vincent Bolwerk heeft de basis van het ambacht geleerd aan de Vakschool in Schoonhoven. Daarna besloot hij zich te gaan bekwamen in het restaureren van antieke mechanische uurwerken.
Artikel delen:
Reacties 5
  1. Wie heeft nou weer bedacht dat het Karel de vijfdehuis het oudste woonhuis van Zwolle zou zijn?
    Ik geloof er niets van en ik zou graag een onderbouwing van deze bewering willen zien.


    Maak melding

Reageer