Website voor Emmanuelshuizen

Zwolle – Op donderdag 28 augustus presenteren het Historisch Centrum Overijssel (HCO) en Stichting Emmanuelshuizen de website emmanuelshuizen.nl tijdens een feestelijke bijeenkomst in het HCO.


Informatie over de geschiedenis van de stichting, museumvoorwerpen, boeken en archiefstukken is vanaf 28 augustus toegankelijk via de nieuwe website emmanuelshuizen.nl. Stichting Emmanuelshuizen bezit een bijzondere collectie archiefstukken, boeken en museum-voorwerpen. Een deel hiervan behoort tot de inventaris van een hofje, zoals delen van de 17e eeuwse inrichting van de collatorenkamer (bestuurskamer), portretten uit de familie Van Twenhuysen en andere historische voorwerpen. Heel bijzonder is de grote collectie middeleeuwse handschriften en oude drukken. Het Historisch Centrum Overijssel beheert sinds 1972 de boeken en archieven (de documentaire collectie) van Emmanuelshuizen.

De Emmanuelshuizen

De geschiedenis van Stichting Emmanuelshuizen begint bij Anna van Haerst. Zij trouwde in 1585 met Emmanuel van Twenhuysen, afkomstig uit een aanzienlijke Zwolse familie. Ze kregen een zoon, Zacharias. Na de dood van Emmanuel en Zacharias bleef Anna alleen achter.
Zij besloot een tehuis op te richten voor de opvang van oude vrouwen, dat ter nagedachtenis aan haar man de naam Emmanuelshuizen kreeg. In 1638 kocht ze drie panden in de Praubstraat en de Goudsteeg. 
 
Het tehuis bestond tot 1964, waarna de gebouwen aan de stad werden verkocht en de Stichting Emmanuelshuizen van functie veranderde. De panden zijn tegenwoordig in bezit van de gemeente. Hier zijn nu kunstenaarsateliers gevestigd. 
Artikel delen:
Reacties 2

Reageer